Siyaset Balıkesir Gastronomi Festivali’nde Emine Erdoğan’dan sıfır atık vurgusu: Mutfağı atıksız kılan ardındaki öğretidir

Balıkesir Gastronomi Festivali’nde Emine Erdoğan’dan sıfır atık vurgusu: Mutfağı atıksız kılan ardındaki öğretidir

22.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

“Türk Mutfağı Haftası” kapsamında Balıkesir Gastronomi Festivali’ne katılan Emine Erdoğan, “Mutfağımızın en önemli karakteristiği olan, kalan ürünlerin başka yemeklere dönüşebilmesi gıda kaybı sorunu için önemli bir çözüm” dedi.

Balıkesir Gastronomi Festivali’nde Emine Erdoğan’dan sıfır atık vurgusu: Mutfağı atıksız kılan ardındaki öğretidir

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle organize edilen 21 - 27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katıldığı “Balıkesir Gastronomi Festivali”yle dün başladı. Emine Erdoğan, Edremit’in tatil beldesi Güre Mahallesi’nde Eski Zeytinyağı Fabrikası’nda gerçekleşen programda yaptığı konuşmada, “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabını literatüre kazandırdıklarını ve eş zamanlı olarak her yıl 21 - 27 Mayıs tarihlerinin Türk Mutfağı Haftası olarak kutlanacağını duyurduklarını söyledi. Erdoğan, Türk mutfağının tüm yönleriyle tanıtılması ve dünya sıralamasında hak ettiği yere kavuşmasını amaçladıklarını belirterek, “Türk mutfağı tüm dünyada biliniyor. Hatta en iyi mutfaklar arasında yer alıyor ancak biliyoruz ki bu şöhretin ana hatlarını, belli başlı birkaç yemeğimiz oluşturuyor. Halbuki Türk mutfağının kapısı, sınırları çok geniş bir tarihe açılıyor” dedi. 

Haberin Devamı

Liderlik potansiyeli 

Gastronominin her gün etki alanını genişlettiğini dile getiren Emine Erdoğan, “Gastro-kültür, gastro-turizm, gastro-diplomasi gibi birçok yeni terim, mutfağın başlı başına bir güç haline geldiğinin kanıtı. Bilhassa gastro-diplomasi, devletlerin yumuşak güç unsurları içinde baş sıralarda. O yüzden, metropollerde art arda açılan etnik restoranlar, alelade bir yeme-içme mekanından ziyade, dalgalanan ülke bayraklarıdır. Etnik bir restoranın kapısından girdiğimizde, karşılaştıklarımız iç dekorasyondan çok daha fazlası. O kapı, bir coğrafyaya, medeniyete, ekolojiye, gelenek, görenek ve inanca da açılıyor. Tüm bunları göz önüne aldığımızda, Türk mutfağının, geniş yelpazesiyle dünyanın lider mutfağı olma potansiyeli çok net görülüyor. Sahip olduğumuz miras, ülke imajımızı güçlendirmek ve kendimizi en doğru şekilde anlatmak için eşsiz bir vasıta” diye konuştu. 

Haberin Devamı

‘Gastronomi cenneti’ 

Erdoğan, ulusal mutfağın toplumun aynası olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Turizm bir kitle hareketi olmaktan çıktı. Turistler, gidilen yerin tarihini, kültürünü, yaşantısını tanımak istiyorlar, daha bireysel hareket ediyorlar. Gastronomi artık bizatihi bir seyahat motivasyonu. Dünyada gastronomi şehri diye anılan şehirler hızla artıyor. Ülkemizin her köşesi bir gastronomi cennetidir. UNESCO tarafından koruma altına alınan yemeklerimiz var. ‘Abugannuş’, ‘Oruk’, ‘Künefe’, ‘Lokum’, ‘Kaymak’, ‘Sucuk’ ve ‘Pöç’ten oluşan bu listeye daha birçok yemek eklenebilir ancak coğrafi işaret alabilecek daha nice yemeğimiz var. Bize düşen, bu mirasımızı ihya etmek için çalışmak ve araştırılmadık hiçbir yönünü bırakmamak. Bu alanda yapılacak özgün projelerin her zaman destekçisi olduğumu ifade etmek istiyorum.” 

‘Mutfağımız doğa dostu’ 

Erdoğan, sıfır atık kültürünün bugün hızla yayıldığına işaret ederek, “Mutfağımızın en önemli karakteristiği olan, kalan ürünlerin bambaşka yemeklere dönüşebilmesi de global gıda kaybı sorunu için önemli bir çözüm. Çünkü bir mutfağı atıksız kılan, ardındaki zihniyet ve öğretidir. İnsanlar doğa dostu olmanın yöntemlerini arıyorlar. Oysa bizim mutfağımızın doğa dostu kimliği yeni bir icat değil, binlerce yıllık tecrübedir. Bu tecrübeyi, doğru bir iletişim planıyla gün yüzüne çıkarmanın, bizi uluslararası kulvarda en öne taşıyacağına inanıyorum” dedi.

Haberin Devamı

Balıkesir Gastronomi Festivali’nde Emine Erdoğan’dan sıfır atık vurgusu: Mutfağı atıksız kılan ardındaki öğretidir

Sebze saplarıyla börek sardı

Emine Erdoğan, Balıkesir’in Edremit ilçesinde ünlü şefler ile bir araya geldi. Şeflerle ve yöre insanları ile ocak başına geçen Emine Erdoğan, Balıkesir’in yöresel yemeklerini tanıttı. İlk olarak Savaştepe ilçesine özgü olan ‘Seferberlik Çöreği’nin yapımını yöre insanlarından öğrenen Erdoğan, Kurtuluş Savaşı zamanında Savaştepe’de yapılarak cepheye gönderilen çöreğin de tadına baktı. Doğal ürünlerle yapılan salçanın da tadına bakan Erdoğan, kurutulmuş salata kabuklarıyla bir çeşit bulgur yemeği yaptı. Erdoğan, ardından Kepsutlu Emine Keskin ile bir araya geldi. Şef Mehmet Yalçınkaya, Kepsut ilçesinden Emine Keskin ve Emine Erdoğan, sıfır atık projesine atıfta bulunarak sebze saplarından börek sardı. Erdoğan’ın kendi eli ile sardığı börek ise ustalardan tam not aldı.