Siyaset Başbuğ’un karargâhı ‘darbe’den mahkûm

Başbuğ’un karargâhı ‘darbe’den mahkûm

07.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbuğ: Başkanın sesi titriyordu MERİÇ TAFOLAR Ankara CHP Cezaevi İnceleme Komisyonu üyeleri Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, dün sabah saatlerinde Adalet Bakanlığı'na başvurarak, Ergenekon davası kapsamında önceki gün hüküm giyen emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, İzmir Milletvekili Balbay, eski İnönü Üniversitesi rektörü Fatih Hilmioğlu, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu, gazeteci Tuncay Özkan ve suç örgütü lideri Sedat Peker ile görüşme talep etti. Öğlen saat 14.00 sıralarında Silivri Cezaevi'ne giren CHP Cezaevi İnceleme Komisyonu üyeleri, yaklaşık 7 saat cezaevinde kaldı. Alınan bilgilere göre Başbuğ, "Ben dün gece çok rahat uyudum. Ama mahkeme başkanı uyku uyuyabildi mi? Mahkeme başkanının sesi kararları okurken titriyordu. Acaba o rahat uyudu mu? Verilen karardan ben utandım. Bu dava sürecinde en kötüsüne hazırlandığımız için okunan kararı çok metanetli karşıladım" diye konuştu. Balbay'ın ise "Zonguldak vekilimiz Haberal'ın çıkmasına çok sevindim. Hiç olmazsa birimiz çıktık. Elbette ki arkadaşımızın çıkması ve parlamento çalışmalarına katılacak olmasından çok mutluluk duydum" dediği ifade edildi. Önceki gün duruşmada hakkında yakalama kararı çıkarılan Alemdaroğlu'nun ise, "Tutuklanmayı bekliyordum, çantamı hazırlayıp gitmiştim. Henüz hangi koğuşta kalacağım belli değilken sizleri karşımda gördüm" dediği belirtildi.

Başbuğ’un karargâhı ‘darbe’den mahkûm

Ergenekon davasında önceki gün açıklanan kararlarlaEmekli Org. Başbuğ’un karargâhında görevli yakın çalışma arkadaşlarının tamamı, Ergenekon davasında ‘darbe’ iddiasıyla ağır cezalara çarptırıldı

Haberin Devamı

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un karargâhının tamamı hüküm giymiş oldu. Başbuğ, o dönemde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlığını da yapan Genelkurmay Harekât Başkanı emekli Korgeneral Mehmet Eröz ve iki çalışma arkadaşıyla birlikte “örgüt yöneticisi” sıfatıyla müebbet hapisle cezalandırıldı. Dönemin üç karargâh generali “örgüt üyesi” olarak hüküm giydi ve tahliye edildi. Başbuğ’un karargâhında görevli dönemin Bilgi Destek Daire Başkanı emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı’nın dosyası ise firar ettiği için ayrıldı.

Erdoğan’ın en yakını
Ergenekon davasında emekli Orgeneral Başbuğ’un 2008-2009 dönemi karargâhında görevli yakın çalışma arkadaşlarının tamamı ağır cezalara çarptırıldı. Başbuğ, terör örgütü yöneticisi olduğu gerekçesiyle müebbet hapse çarptırıldı. Başbuğ ile birlikte dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız, dönemin Genel Plan Prensipler Başkanı emekli Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler ve dönemin Genelkurmay Harekât Başkanı emekli Korgeneral Mehmet Eröz de “örgüt yöneticisi” oldukları gerekçesiyle müebbet hapse çarptırıldı.
“Harekât Başkanı” sıfatıyla görev yapan Eröz’ün, Başbakan’ın Erdoğan’ın askeri başdanışmanlığını yürütüyordu. Böylece, Başbakan’ın en yakınındaki asker olarak bilinen Eröz, “Hükümeti devirmeye teşebbüs” iddiasıyla tutuklandı.

Haberin Devamı

2 yıl görüştü

Başbuğ’un göreve başladığı 2008 Ağustos’undan bir süre sonra Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı arasında haftalık olağan görüşme yapılması geleneği de başlamıştı. Ergenekon davasında çıkan karar, Erdoğan’ın 2 yıl boyunca “terör örgütü yöneten” bir isimle görüştüğü sonucunu doğurdu.
Dönemin Genelkurmay İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, dönemin Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu ve dönemin Genelkurmay MEBS Başkanı emekli Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu dava kapsamında “terör örgütü üyesi” olmak iddiasıyla hüküm giydi ve içeride kaldıkları süre gözönüne alınarak tahliye edildi. Otuzbiroğlu, Balyoz davası kapsamında da hüküm giydiği için Silivri Cezaevi’nden çıkamadı.
Dönemin Bilgi Destek Daire Başkanı emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı’nın dosyası ise firar ettiği ve halen arandığı için ayrıldı.