Siyaset BDP’nin oyu düştü belediye sayısı arttı

BDP’nin oyu düştü belediye sayısı arttı

31.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Güneydoğu Anadolu bölgesinde BDP’nin oy oranı azaldı ancak belediye sayısında artış oldu. Diyarbakır’da Gültan Kışanak, Mardin’de BDP’nin desteklediği Ahmet Türk seçimden zaferle ayrıldı. BDP ayrıca Batman, Siirt ve Şırnak’ta önde gelerek bölgedeki iktidarını sağlamlaştırdı

BDP’nin oyu düştü belediye sayısı arttı

Seçim propagandasını, “Kürt referandumu” üzerine kuran ve başarılı sonuç elde etmesi halinde, “Demokratik özerklik” uygulamasına geçeceğini ilan eden BDP, beklediği patlamayı yapamasa da tatminkâr sonuçlar elde etti. BDP ve HDP’nin toplam oyları DTP’nin 2009’daki oylarını geçerken, BDP Diyarbakır’da yüzde 12’lik bir düşüş yaşadı. BDP, Mardin’i de alarak 3 büyükşehir belediyesi kazanmış oldu. BDP ayrıca Batman, Şırnak ve Siirt’te de seçimi kazandı.
BDP, Mardin’de siyasi yasağı devam eden Bağımsız Ahmet Türk’ü destekledi ve seçimi kazandı. Şanlıurfa’da Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’le rüzgar yakalamaya çalışan BDP, ilçelerde başarılı sonuç almasına rağmen kent merkezinde hezimete uğradı ve Ak Parti’nin çok gerisine düştü.

Sayı arttı, oran düştü
2009 yerel seçimlerinde BDP, DTP olarak seçimlere girmişti. BDP Büyükşehir, il ve ilçe belediyelerini artırmasına rağmen oy oranlarında düşüş yaşadı.
2009 seçimlerinde DTP Türkiye genelinde 5,7 oranında oy alırken 2014 seçimlerinde bu oran HDP ile birlikte yüzde 7’nin üzerine çıktı. BDP, 2009’da toplam 98 belediye kazanmıştı.
1990’larda ortaya çıkan ve Kürt Hizbullahı’nın devamı olarak değerlendirilen Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) ile 2002’de Diyarbakır’da kurulan Kürt orijinli HAK-PAR da seçimlere katıldı. HAK-PAR’ın liderliğini, 31 yıl Avrupa’da kaldıktan sonra 2011’de Türkiye’ye dönen Kemal Burkay yapıyor. Burkay, 1970’lerde kurulan Kürdistan Sosyalist Partisi’nin de genel sekreterliğini yapmıştı. HAK-PAR seçimlerde bir varlık gösteremezken HÜDA PAR, ilk kez girdiği yerel seçimde bölgede CHP’yi geçti. HÜDA PAR, Diyarbakır’da 1,68’de kalırken kale durumundaki Batman’da yüzde 7,21 oranında oy aldı. HÜDA PAR’ın güçlü olduğu illerden biri olan Şanlıurfa’da 1,58’de kalması oylarını Ak Parti’ye kanalize etti yorumlarına yol açtı.

CHP silindi
Güneydoğu’da seçim yarışı BDP ile Ak Parti arasında geçerken iki partiyi HÜDA PAR izledi. Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre bölgede tabela partisi görünümü veren CHP, ortaya çıkan sonuçlara göre adeta silindi. CHP Diyarbakır’da yüzde 1 oranında seyrederken, bölgenin birçok ilinde tabloya giremedi.
Diyarbakır’da zaferini ilan eden BDP’nin büyükşehir belediye eşbaşkan adayları seçim sonucuna ilişkin teşekkür açıklaması yaptı.

‘Bu halkın zaferidir’
Büyükşehir Belediye Başkanlığını garantileyen BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve Eşbaşkan Fırat Anlı imzası ile yayınlanan yazılı açıklamada, “Bu halkın zaferidir, halkın kazanımlarıdır. Bundan sonra bu kadim kente, Amed’e (Diyarbakır) layık olmaya çalışacağız” diye konuştu.
Seçim sonrasına ilişkin gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kışanak, “Galip BDP’dir.
Genel tablonun içerisine baktığımızda, BDP’nin oyunu artırdığını, belediye sayısını artırdığını ve önemli yerlerde önemli başarılar yakaladığını söyleyebiliriz” dedi.
İsmini vermek istemeyen Diyarbakır’daki bir BDP yöneticisi, “Bölgede BDP, Türkiye genelinde ise Ak Parti iktidar oldu. Çözüm sürecinin devamı için güçlü bir irade gerekiyordu, bu sağlanmış oldu. Hükümetin çözümde ikinci aşama olan müzakereleri başlatacağını umut ediyoruz” ifadesini kullandı.

Gaziantep’te Şahin
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı Aile ve Sosyal Politikalar eski bakanı ve Ak Parti adayı Fatma Şahin kazandı. Şahin Gaziantep’in ilk kadın büyükşehir belediye başkanlığı ünvanını da böylelikle elde etti. 3 dönemdir mecliste bulunan Fatma Şahin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı görevinden istifa ederek belediye başkanlığına aday olmuştu.