Siyaset ‘Bu anlaşma ateşkes zeminini inşa edebilir’

‘Bu anlaşma ateşkes zeminini inşa edebilir’

28.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM denetiminde İstanbul Koordinasyon Merkezi’nin faaliyete geçtiğini, ilk gemilerin iki hafta içinde yola çıkabileceğini söyledi. Kalın, “Bu eğer sürdürülebilir, devam ederse, sadece Rusya ve Ukrayna değil, diğer ülkeler tarafından da desteklenirse, bundan sonra yeni ateşkes, esir mübadelesi ve barış anlaşmalarının zeminini hazırlayacak bir güven ortamı da inşa edebilir” ifadelerini kullandı.

‘Bu anlaşma ateşkes zeminini inşa edebilir’

Bloomberg’e verdiği röportajda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kalın, iki tarafın da mutabakat sağlayarak bir araya geldiği bir anlaşma yapıldığını, tüm taraflardan anlaşmanın şartlarına tam bağlı kalmalarının beklendiğini söyledi.

Haberin Devamı

Bu anlaşmanın dört aylığına yapıldığını hatırlatan Kalın şöyle devam etti: “Fakat iki tarafın da mutabakatı sağlanırsa otomatikman uzatılabilecek. Karşılıklı mutabakata varılıp ‘devam edilsin’ denilmesi yeterli olacak. Burada iki ülkenin ellerindeki tahıl miktarının yıl sonuna kadar toplam 40 ila 50 milyon ton arasında olması bekleniyor, öngörülüyor. 20-25 milyon ton kadar Ukrayna’nın, 25-30 milyon ton kadar Rusya’nın elinde tahıl ürünü olduğu tahmin ediliyor. Gemilerile ilgili her aşamada merkeze bilgi verilecek.. Tahıl ürünleri dışında herhangi bir sevkiyat olmayacak.”