Siyaset Bugün belki üçte rahat

Bugün belki üçte rahat

01.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bugün belki üçte rahat

Bugün belki üçte rahat


Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu bugün yapılacak. Sezer'in bu turda da seçilmesi için gereken 367 oya ulaşmasının zor olduğuna dikkat çekildi


       Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'in ilk turu açık farkla önde kapattığı cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tur oylaması bugün yapılacak.
       TBMM kulislerinde bazı adayların çekilecek olması nedeniyle Sezer'in oyunun artacağı, ancak bu turda seçilmesi için gereken 367 oya ulaşmasının zor olduğuna dikkat çekildi. Bir sürpriz olmazsa Sezer'in cuma günü yapılacak ve 276 oyun yeterli olacağı üçüncü turda seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Aygün çekildi

       Meclis dışı arayışa tepki göstererek aday olan, ancak ilk turda dört oyda kalan DSP Ankara Milletvekili Oğuz Aygün, dün çekileceğini açıkladı.
       Aygün, adaylığıyla verdiği mesajın alındığına inandığını ve ilk tur için hiç kimseden oy istemediğini belirtti.

Güner ve Akbulut direniyor

       İlk turda kendi partisi ANAP'la birlikte DYP ve FP'den de aldığı destekle 56 oyda kalan ve ilk yarışı dördüncü sırada bitiren Akbulut adaylıktan çekilmeyeceğini bildirildi.
       İlk turdan beş oyla çıkan ANAP Balıkesir Milletvekili Agah Oktay Güner de çekilmeyi düşünmediğini açıkladı.
       Seçimin ilk tur oylamasında 61 oy alarak 281 oya ulaşan Sezer'in ardından ikinci olan FP'li Nevzat Yalçıntaş ve 59 oyla üçüncü olan MHP'li Sadi Somuncuoğlu'nun bugün de yarışa devam etmesi bekleniyor.
       İlk turda 35 oy alan DYP Kilis Milletvekili Doğan Güreş'in, ikinci turda da devam edeceği öne sürüldü. 10 oy alan Amasya Milletvekili Ahmet İyimaya, henüz kararında bir değişiklik olmadığını belirtirken, "Ancak siyasette saatler bile çok önemlidir" diyerek çekilebileceği sinyalini verdi.
       İlk turdan 7 oyla çıkan Giresun Milletvekili Rasim Zaimoğlu'nun tavrının da bugün netleşmesi bekleniyor.
       Adaylık uğruna DSP'den istifa eden ve "şovlarıyla" cumhurbaşkanlığı seçimi sürecine renk katan Eskişehir Bağımsız Milletvekili Mail Büyükerman'ın, kendisine şans verilmemesine karşın adaylıktan çekilmeyeceği konuşuluyor.

Bu hafta sonuçlanabilir

       TBMM Genel Kurulu, Danışma Kurulu tarafından belirlenen oylama takvimine göre, ikinci tur oylama için bugün saat 15.00'te toplanacak. Gündeminde başka hiçbir konu bulunmayan Genel Kurul'da doğrudan seçimlere geçilecek. İkinci tur oylamada da en az 367 oya ulaşılamazsa, 5 Mayıs'ta üçüncü tur oylamaya gidilecek. Bu turda cumhurbaşkanı seçilebilmek için üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 276 oy aranacak. Üçüncü turda Sezer'in seçilmesine kesin gözüyle bakılırken, bir sürpriz olması halinde en çok oyu alan iki aday dördüncü tura kalacak. İki adaydan 276 oyu alan cumhurbaşkanı seçilecek. Son turda da sonuç alınamaması halinde Meclis fesh olmuş sayılacak ve seçime gidilecek.




Taktik savaşına devam

       Cumhurbaşkanlığı seçiminin bugün yapılacak ikinci turunda da partiler taktik savaşını sürdürecek. İktidar partilerinin Ahmet Necdet Sezer'i ilk turdaki 281 oyun altına düşürmemek için gayret gösterdiği seçimin ikinci turunda MHP'nin "sürprizlere gebe olduğu" öne sürülüyor.

MHP 'kararsız'

       Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu'nun, "olaylı adaylığı" ile gözlerin çevrildiği MHP'de milletvekillerinin, Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin de imza attığı 5'li mutabakata sadakat ve Sezer hakkındaki iddialar karşısında kararsız oldukları belirtildi. Bahçeli'ye rağmen, MHP'deki "Sezer" havasının değişmeye başladığı kaydedildi.
       Somuncuoğlu'nun adaylığı sırasındaki olayların partinin imajını zedelemesine tepki olarak ilk turda oylarını Sezer'e veren MHP'deki bir grubun, liderlerinin imzalarına karşın muhalefettin oy vermemesi üzerine tavır değiştirebileceği kulislere yansıdı.
       Milletvekillerini kararsızlığa iten ve kulislerde konuşulan, Sezer'in geçmişteki mesajları şöyle:
       "Kürtçe de dahil olmak üzere herkesin ana diliyle eğitim hakkı. Yüksek Askeri Şura kararlarının yargı denetimine açılması. OHAL uygulamasının kaldırılması. Türbana geçit verilmemesi. Kürt realitesinin tanınması. TCK'nın 312. maddesinin kaldırılması. 12 Eylül döneminde çıkan yasaların yargı denetimine açılması."

DSP kararlı

       İlk tur oylamada en az fire vererek Ecevit'in de takdirini toplayan DSP bu turda da tutumunu değiştirmeyecek. İlk turda cumhurbaşkanlığına adaylık koyan Eskişehir Milletvekili Mail Büyükerman, Ankara Milletvekili Oğuz Aygün'ün kendilerine verdiği oylar dışında fire vermediği öne sürülen DSP'nin bugünkü oylamada da banko Sezer'e yönelmesi bekleniyor. Adaylıktan dün çekilen Aygün bugünkü oylamada Sezer'e değil de Meclis içinden bir adaya oy vereceğini açıkladı. DSP'nin bugünkü oylamada 367'yi bularak seçimin üçüncü tura sarkmaması için yoğun kulis yürüttüğü de öğrenildi.

ANAP parçalı

       İkinci tur öncesi ANAP'taki "parçalı görüntü" ise hakimiyetini koruyor. ANAP Genel Başkan Mesut Yılmaz'ın, parti içi muhalefetin desteklediği Yıldırım Akbulut'un adaylıktan çekilmesi için gösterdiği çabanın sonuç vermediği belirtildi.
       ANAP yöneticilerinin "Üçüncü turda Sezer'in seçilmesi garanti. Siz demokratik hakkınızı kullandınız. Ancak adaylıktan çekilmezseniz Meclis Başkanlığı makamınızda tartışılır" sözlerinin sonuç getirmemesi nedeniyle Yılmaz'ın Akbulut'a oy verdiği sanılan milletvekillerini Sezer'e yöneltmeye çalıştığı öğrenildi.

DYP kriz bekliyor

       DYP'de, oyların bir bölümünün Akbulut'a yönlendirilmesi eğilimi de dün ağırlık kazandı. DYP yönetimi, Sezer'in bugünkü oylamada yine 276'yı aşması durumunda, üçüncü turda mutabakat çerçevesinde hareket edecek.
       Sezer'in oylarının 276'nın altında kalması durumunda DYP'de yeni bir değerlendirme yapılacak. DYP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Ekinci, "Eğer Akbulut çekilmezse ikinci turda tabloda bir değişiklik olmaz. Bu durumda üçüncü turda Sezer seçilir. Ancak, yarın (bugün) 276 oyun altına düşerse o zaman seçimin mahiyeti değişir. Bunun yanı sıra hükümet meselesi de ortaya çıkar" diye konuştu.

FP'nin gözü MHP'de

       FP'nin de ilk turdaki tavrını sürdürerek, oylarını kendi adayı Nevzat Yalçıntaş ile Somuncuoğlu ve Akbulut arasında paylaştırması bekleniyor.
       FP'nin adaylar arasında izlediği taktik gereği oy dağılımında Somuncuoğlu'na özellikle belli oranda destek vererek, hem hükümet kanadında hem de MHP içinde sıkıntı yaratmayı hedeflediği kaydedildi.
       Anayasa değişikliği oylamasında sıkca dile getirildiği gibi "FP kilit parti. FP olmazsa olmaz" düşüncesinden hareketle, Kutan'ın Meclis'teki "aritmetik kozu" sonuna kadar kullanacağı belirtildi.