Siyaset Büyük rahatsızlık duymaktayız

Büyük rahatsızlık duymaktayız

06.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği; Amerikan hükümetinin, İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevli bir yerel çalışanın tutuklanmasından büyük rahatsızlık duyduğunu açıkladı.

Büyük rahatsızlık duymaktayız

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından, yürütülen FETÖ soruşturması kapsamında hakkında dava açılan eski polis müdürleri Yakup Saygılı, Nazmi Ardıç, Mahir Çakallı ve Mehmet Akif Üner ve firari eski savcı Zekeriya Öz ile irtibatı tespit edilen ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi M.A. gözaltına alınmıştı.
M.A.’nın, darbe teşebbüsü ve casusluk suçlamasıyla tutuklanmasının ABD yönetiminde büyük bir rahatsızlık yarattığı ortayı çıktı. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin twitter hesabında dün yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
‘Medya yargılıyor’
“Amerikan hükümeti, ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevli bir yerel çalışanın 4 Ekim tarihinde tutuklanmasından ve Türk hükümeti kaynakları tarafından sızdırılan ve görünüşe göre bu çalışanın hukuka dayalı bir mahkeme yerine medyada yargılanmasının amaçlanmasından büyük bir rahatsızlık duymaktadır. Biz bu iddiaların tamamen temelsiz olduğuna inanmaktayız. ABD, Amerikan hükümeti çalışanları ve Türkiye’deki Amerikan vatandaşlarının Türk anayasası ve uluslararası yasalarla uyumlu şekilde yasal sürece tabi tutulmalarını sağlamak için Türk hükümetiyle çalışmaya devam edecektir.”

‘Kayıtlı değil’

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu ise ABD Büyükelçiliğince yapılan açıklamaya ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi: “ABD’nin Ankara Büyükelçiliğinin M.T. isimli vatandaşımızın tutuklanması üzerine bir açıklama yayımladığını görüyoruz. Açıklamada, M.T.’nin ABD İstanbul Başkonsolosluğu ‘yerel çalışanı’ olduğu iddia edilmektedir. 25 Eylül 2017 tarihinde terörle bağlantılı suçlardan gözaltına alınan ve bilahare tutuklanan sözkonusu kişi ABD Konsolosluğu’nun resmi listesinde kayıtlı personeli olmadığı gibi, herhangi bir diplomatik veya konsüler bağışıklık sahibi de değildir.”