Siyaset Çankaya ve yeni yerleşke

Çankaya ve yeni yerleşke

03.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Erdoğan’ın, Başbakanlık için yapılan yeni yerleşkeye taşınacaklarını, Cumhurbaşkanlığı binası ile konutlarının da Başbakanlığa devredileceğini açıklamasının ardından, Çankaya Köşkü’nde ve yeni Başbakanlık yerleşkesinde nasıl bir düzen kurulacağı merak konusu oldu.

Çankaya ve yeni yerleşke


Resmi kayıtlara göre; Çankaya Köşkü’nün ilk hanımefendisi Latife Hanım. Ancak Cumhuriyet öncesinde milli mücadele yıllarında Çankaya Köşkü’ne Mustafa Kemal ile birlikte taşınan ilk kadın Fikriye Hanım oldu. Sonra Köşk’e dönüşecek Çankaya’daki bağ evinin ilk hanımefendisi gönüllerde hep Fikriye Hanım olarak kaldı. Resmi olarak ilk hanımefendi olan Latife Hanım ile Atatürk’ün evliliği iki yıl sürdü. Çankaya Köşkü’nün hanımefendileri daha sonra sırayla Mevhibe İnönü, Reşide Bayar, Melahat Gürsel, Atıfet Sunay, Emel Korutürk, Sekine Evren, Semra Özal, Nazmiye Demirel, Semra Sezer ve Hayrünnisa Gül oldu. Kenan Evren darbeden sonra ilk önce devlet başkanıydı. Felçli olan eşi Sekine Evren, Köşk’e çıkmayı redetti ve lojmanda yaşadı.

Gül de kullanmamıştı
Çankaya Köşkü, Atatürk’ten sonra Cumhurbaşkanlığı görevini üstlenen sırasıyla İsmet İnönü, Celal Bayar, Cemal Gürsel, Cevdet Sunay, Fahri Korutürk, Kenan Evren, Turgut Özal ve Süleyman Demirel’e hem konut hem çalışma binası olarak hizmet verdi. Yeni hizmet binasının tamamlanmasıyla Demirel ve Sezer tarafından yalnızca ikametgâh olarak kullanıldı. Gül döneminde ise Çankaya Köşkü ikametgah olarak kullanılmadı.