10.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:
ŞEVKET YAMAN Ankara
Raporlarda, “İnternet Medyası Yasası” çıkarılması için iktidara çağrı yapıldı. Ağbaba, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir rapor hazırladı. 2018’den bu yana yaşanan ekonomik gelişmelerden basın ve yayın sektörününün birinci derecenden etkilendiği belirtilen raporda, şöyle denildi:
‘Üretim durdu’
“Ülkemiz gazete ve kitap kâğıdının neredeyse tamamını dışarından ithal etmektedir. 2005’te SEKA özelleştirme adı altında yok edilmesi ile birlikte Türkiye’de artık kâğıdın hammaddesi olan selüloz üretimi durmuş vaziyettedir. Ekonomik krizin kendisini hissettirmeye başladığı 2018’den bugüne kâğıt fiyatlarında yaşanan fahiş artışlardan kaynaklı olarak şu ana kadar 300’den fazla yerel ve ulusal düzeyde yayım yapan gazete ve dergi yayın hayatına son vermek zorunda kalmıştır. Basın ve yayın organlarının ekonomik krize bağlı olarak kapanması neticesinde 2018 temmuz ayından bugüne 5 bin 500 gazeteci ve basın yayın emekçisi işsiz kalmıştır.”
40 gazeteciye saldırı
Gazetecilere yönelik tehditlere de dikkat çekilen raporda, 2019’da 40’a yakın gazetecinin fiili saldırıya uğradığı vurgulandı. Raporda, Temmuz 2019 verilerine göre basın ve yayın sektöründe çalışan toplam işçi sayısının 86 bin 268 kişi olduğu, işçilerin 30 bine yakınının gazete ve televizyonlarda, 53 bininin matbaalarda ve geri kalan 3 bine yakın işçinin yayınevlerinde çalıştığı bilgisi verildi.
‘İnternet Medyası Yasası çıkarılsın’
CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç tarafından hazırlanan raporda ise ilk Türkçe gazetenin yayımlanmasının üzerinden 189 yıl sonra medyanın “çöküşe” geçtiği ifade edildi. Kılınç, kâğıt üretimi yapan SEKA’nın kapatılmasını eleştirerek, “2018’de patlak veren döviz krizinden sonra yayıncılıkta maliyet yüzde 60 artmıştır” dedi. İnternet yayıncılığına dikkat çeken Kılınç, bir “İnternet Medyası Yasası” çıkarılması gerektiğini de vurguladı.