Siyaset CHP’den örgüte ve milletvekillerine ‘tezkere’ bilgilendirmesi: ‘Fırat’ın doğusu’ vurgusu niye yok?

CHP’den örgüte ve milletvekillerine ‘tezkere’ bilgilendirmesi: ‘Fırat’ın doğusu’ vurgusu niye yok?

14.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP’nin milletvekilleri ve parti örgütüne gönderdiği Haftalık Bilgilendirme Raporu’nda, Irak ve Suriye tezkeresine ilişkin değerlendirmeler yer aldı.

CHP’den örgüte ve milletvekillerine ‘tezkere’ bilgilendirmesi: ‘Fırat’ın doğusu’ vurgusu niye yok

Mehtap Gökdemir - CHP Medya ve Kurumsal İletişimden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanlığı tarafından hazırlanan raporda, özetle şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

Sınırlarımızın içinde 3 milyon 700 bin Suriyeli’ye, sınırın ötesinde de yine bir o kadar Suriyeliye bakmak zorunda kaldık. Güney sınırlarımız Peşaver oldu. Antakya’nın hemen yanı başında, İdlib kazanı kaynıyor. Fırat’ın doğusunda ABD, Rusya, PKK ve IŞİD ile karşı karşıyayız. Batısında ise Rusya ve rejim güçleriyle karşı karşıyayız.

‘Yeni macera mı?’

Böyle bir dönemde Meclis’e bir tezkere getirildi. Tezkerede özellikle iki husus çok dikkat çekiyordu. Birincisi Fırat’ın doğusuna yönelik tehdit vurgusu, tezkereden çıkarılmış. Fırat’ın doğusuna ilişkin tehdit değerlendirmesi, son tezkereden niye çıkarılıyor? ABD’nin TIR’ları Fırat’ın doğusuna silah taşımayı durdurdular mı? Bu, Biden ile görüşme öncesi, ABD’yi rahatsız etmemek amacıyla mı yapıldı? Ya da Amerika ile yürütülen başka pazarlıklar mı var? İkincisi, tezkerenin süresi neden 2 yıl? Neden seçim dönemini aşacak ve yeni seçilecek TBMM’nin iradesine ipotek koyacak şekilde, bu süre belirlendi? Anketlerde ve milletin gözünde eriyen Erdoğan, seçimleri öteleyebilmek için Suriye’de yeni maceralara mı hazırlanıyor? Mehmetçiğimizin tertemiz kanı üzerinden, kendine oy devşirmenin hesaplarını mı yapıyor?

Haberin Devamı

‘Kim bu yabancı güç’

Yine en az bunlar kadar önemli bir başka konu; tezkerede yabancı güçlerin, Türkiye’de konuşlandırılmasına izin veriliyor. Kim bu yabancı güç? Bu tezkereyi getirenler bilmelidir ki, yarın bir gün Rusya ve rejim güçleri, İdlib’e operasyon düzenlediğinde, burada mukim birtakım kafa kesen radikaller, ‘Yabancı askeri güç’ olarak tarif edilip, ülkemiz sınırları içine taşınırsa, bunun adı açıkça millete ihanettir. Kuvayı Milliyeciler olarak, bizim bunu kabullenmemiz mümkün değildir.”