Siyaset Çiftçiye faizsiz kredi verilmeli

Çiftçiye faizsiz kredi verilmeli

26.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle ihracatçıların iki ülkeden alacağını tahsil edemediğini, bu nedenle çiftçiye para ödenemediğini belirten Kılıçdaroğlu, üreticiye 2 yıl faizsiz kredi verilmesi gerektiğini söyledi.

Çiftçiye faizsiz kredi verilmeli

MEHMET ÇINAR Antalya DHA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Antalya'nın Kumluca ilçesinde, Kumluca Belediyesi, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası, Kumluca Ticaret Borsası ve Ziraat Odası'nın düzenlediği Domates İhtisas Fuarı'nın (DomatExpo) açılışına katıldı. Kılıçdaroğlu'na genel başkan yardımcıları, CHP ve İYİ Parti'nin Antalya milletvekilleri, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu da eşlik etti.

Haberin Devamı

Açılışta yaptığı konuşmada, çiftçinin yüzünün gülmesi durumunda herkesin yüzünün de güleceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, tarımın artık stratejik bir sektör olduğunu kaydetti. Pandeminin, tarımı olmayan gelişmemiş bir ülkenin bir şekliyle açlığa mahkum olabileceğini gösterdiğini anlatan Kılıçaroğlu, "Toprağımız, suyumuz, güneşimiz, çalışkan insanlarımız var. O zaman biz neden buğdayı, arpayı, mercimeği, pamuğu, canlı hayvanı, eti dışarıdan getiriyoruz. Bu soru temel bir sorudur ve bütün üreticilerimizin düşünmesi lazım" dedi.

Kılıçdaroğlu, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle iki ülkeden yaklaşık 80 milyon dolar alacağı bulunduğunu belirttiği ihracatçılar ve üreticilerin sorunlarını ve çözüm önerilerini de gündeme getirdi. Domates başta olmak üzere ihracatın daha çok Ukrayna ve Rusya'ya yapıldığına değinen Kılıçdaroğlu, "Şimdi orada savaş çıktı, malınızı sattınız, büyük kısmını gönderdiniz, ihracatçı alacağının yaklaşık 80 milyon dolarını alamadı. Şimdi burada iktidarın devreye girmesi lazım, üreticinin hakkını, hukukunu koruması lazım. 'Mal geldi mi, gümrüğü geçti mi, tüketildi mi, evet. O zaman 80 milyon dolarını bana vereceksiniz.' Hangi ülkeye ihraç etmişseniz, o ülkenin siyasi otoriterleriyle oturup bu sorunu çözmek zorundasınız. Bu sorun çözüldüğünde, ihracatçı alıp üreticinin hakkını teslim edecek" diye konuştu.

Haberin Devamı

'Ziraat devreye konmalı'

Rusya'ya ihraç edilen ürünler için eskiden dolar alınırken, şimdi savaş nedeniyle rubleye dönüldüğünü belirten Kılıçdaroğlu, bu konuda şunları söyledi: "Amerikan doları karşısında ruble giderek değer kaybediyor. Onun değer kaybetmesi de bir anlamda üreticinin hakkını alamaması demektir. O zaman makul bir parite üzerinden ihracatçının hakkının ödenmesi için iktidarın devreye girmesi lazım. Özellikle özel bankalar rubleyi alıp çok daha düşük bedel karşılığı ödeme yapıyor. Özel bankalar sizin hakkınızı ödemiyorsa kamu bankalarının devreye girmesi lazım. Ziraat Bankası, çiftçinin bankası değil mi, çiftçi zorda ve Ziraat Bankası'nı devreye koymanız lazım. Bankaların devreye girip belli parite üzerinden çiftçinin hakkının ödenmesi lazım."

Haberin Devamı

İhracatçının 80 milyon dolarını alamayınca çiftçiye de parasını ödeyemeyeceğine dikkati çeken Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ziraat Bankası veya kamu veya bütün bankaların devreye girerek üreticiye en az iki yıl faizsiz kredi açması lazım. Savaş uzun sürerse üçüncü yıl devreye girebilir. Böylece sosyal devlet olmanın gereğini yerine getirmiş olur. Yani böylece kendi çiftçisini, üreticisini, domatesçisini ezdirmemiş olur. Kanunen çiftçiye her yıl milli gelirin en az yüzde biri oranında destek verilmesi gerekiyor. Bugüne kadar verilmedi. Çiftçinin iktidardan 211 milyar TL alacağı var."

‘Çözümlerimizi ezberleyeceksiniz’

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Kumluca'daki programın ardından partisi'nin Belek'te düzenlediği 'Büyük Örgüt Buluşması'na katıldı. Genel başkan yardımcıları, parti meclisi ve yüksek disiplin kurulu üyeleri, 81 il başkanı, 973 ilçe başkanı, kadın kolları ve gençlik kolları başkanlarının katıldığı toplantıda konuşan Kılıçdaroğlu, seçim sürecine ilişkin yürütülecek çalışmalar hakkında uyarılarda bulundu. Enerjiyi stratejik ve doğru kullanmaları gerektiğini anlatan Kılıçdaroğlu, "İktidar sahiplerinin beni dinlediğinden, daha çok sizin dinlemeniz gerekiyor. O açıklamaları geniş kitlelere sizler ulaştıracaksını" dedi.

Haberin Devamı

CHP'nin fakirin fukaranın yanında olan bir parti olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu "Üreticinin hakkını arayan, oligarklara, beşli çetelere karşı mücadele eden bir partiyiz. Herkesin inancına, kimliğine, yaşam tarzına saygı duyan halkın partisiyiz ve doyasıyla bu gerçeğin de bilinmesi ve her yerde anlatılması lazım" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, "Türkiye'nin sorularına çözüm üreten tek partiyiz. Bir kitapçık hazırladık orada çözümlerimiz de var. Kimse kusura bakmasın, partiye üye olan herkes yönetici pozisyonundaki herkes, çözümlerimizi ezberleyecek. Efendim 'Ben ezberleyemiyorum, kapasitem yok'. Makamı bırakacaksın, oraya işini bilen, ezberleyen birisi gelip oturacak. Kaybedecek bir günümüz bile yok” ifadelerin kullandı.

Haberin Devamı

Partililere "Masa başında oturmayacaksınız" talimatı da veren Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

‘Yerimiz sokaklar’

"Dışarı çıkacaksınız. Bizim yerimiz sokaklardır.Türkiye'deki siyasi partiler arasında bilgisayar altyapısı en güçlü parti CHP. Kimin geçmişte hangi sandıkta oy kullandığının, hangi mahallede, hangi sandıkta, kime ne kadar oy çıktığının, nerede düşük oy aldıklarının bilgileri mevcut. Bu bilgiler olduğu halde yararlanmayan arkadaşlar var. Arkadaşlar bilgiden yararlanmayan, stratejik çalışmayan arkadaşımız köşeye çekilsin. Bizim çalışacak, üretecek, koşacak, bizim söylemlerimizi geniş kitlelere anlatacak insanlara  ihtiyacımız var. Bizim iktidara ihtiyacımız var."