Siyaset Değişeceğiz ama yoldan çıkmadan

Değişeceğiz ama yoldan çıkmadan

18.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin 34. Olağan Kurultayı’nda 1164 delegenin oyuyla, yeniden genel başkanlığa seçildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi seçimleri öncesinde “2 numara” olarak Denizli Milletvekili Adnan Keskin’i belirledi.

Değişeceğiz ama yoldan çıkmadan

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kılıçdaroğlu, dün Ankara Spor Salonu’nda düzenlenen CHP 34. Olağan Kurultayı’nda yaptığı konuşmada, öncelikle “ulu bir çınar” olarak nitelendirdiği CHP’nin tarihi kökleri ve sosyal demokratlar için değişimin önemi üzerinde durdu ve ardından şu mesajları verdi:

ULU ÇINARIN DEĞİŞMESİ VE CHP: “Unutmayın sistemden beslenenler, değişimden memnun olmazlar. Sistemden beslenenler değişime karşı çıkarlar. Tarihin her döneminde sistemden yana olanlar oradan beslenenler, hep değişime karşı çıkmışlardır” dedi. CHP’nin köklerinde devrimci ruhun bulunduğu söyleyen Kılıçdaroğlu, ilerlemeciler ve devrimcilerin çağdaş uygarlık hedefi çerçevesinde değişimden yana olduğunu ifade etti. CHP’nin tarihinin emperyalizmle mücadele tarihi olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, “Bütün yurttaşlarımız şunu bilsin ki CHP, tam bağımsızlıkçı ve anti-emperyalist duruşundan ne geçmişte ne bugün ne gelecekte bir milimetrelik sapma bile yapmayacaktır”

Haberin Devamı

Değişeceğiz ama yoldan çıkmadan

Kurultayda davet edilen sanatçılardan Eşber Yağmurdereli, Suai, Edip Akbayram, Onur Akın, Gülriz Sururi, Hilmi Yarayıcı, Melike Demirağ, Mustafa Altıoklar da vardı. Kılıçdaroğlu, kurultayı açtıktan sonra Musa Eroğlu ve Cengiz Bozkurt’un arasına oturdu. Melike Demirağ ile kısa bir süre sohbet etti.

ŞARTLAR DEĞİŞTİ, ARTIK SANAYİCİYLE ÜRETECEK HAKÇA BÖLÜŞECEĞİZ: “Eskiden sosyal demokratlar sadece adil ve hakça bölüşümden söz ederdi. Şimdi biz, işçisiyle, çiftçisiyle, sanayicisiyle önce üretip sonra gönenci hakça bölüşeceğiz. Önce toplum olarak zenginleşeceğiz, sonra hakça bölüşeceğiz” diyen Kılıçdaroğlu, üreten bir Türkiye hedeflediklerini vurguladı. Dünyanın 3. dalga olarak adlandırılan bilgi toplumuna girdiğini belirten CHP lideri, Çin ve Hindistan örnekleri üzerinde durdu ve, “Bugünkü yüzyılda geldiğimiz koşullarda zenginliğin ve refahın temelleri artık değişmiştir. Zenginliğin ve refahın temelleri bilgi toplumuna endekslenmiştir artık. Bu süreçte devletin görevi sosyal piyasa ekonomisinin sağlıklı işlemesini sağlamak ve yol gösterici olmaktır” dedi. Bilgi toplumunda özerk ve özgür üniversitenin önemini anlatan Kılıçdaroğlu, “Bilgi toplumu, entelektüellerin katkısıyla, çabalarıyla gelişir, serpilir. Ama maalesef geldiğimiz süreçte entelektüellerin aşağılandığı, toplumda söz sahibi olmamaları için çaba harcandığı, hapislere atıldığı bir süreci yaşıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Değişeceğiz ama yoldan çıkmadan

Kurultayda eski Genel Başkanlar Murat Karayalçın, Hikmet Çetin,
Altan Öymen ve Deniz Baykal da katıldı. Baykal’ın yanında Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar ve Yıldıray Sapan yer aldı.
Fotoğraflar: SERDAR ÖZSOY, YAVUZ ÖZDEN


İŞSİZLİK KÖTÜLÜKLERİN ANASI: Kılıçdaroğlu, “İçki bütün kötülüklerin anasıdır” hadisine atıfta bulunarak, “Genç boşanmalar çığ gibi. İş kazalarında Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü olduk. Son 10 yılda 10 bin 723 işçi iş kazasında öldü. Terörden daha fazla. Kadına şiddet yüzde bin 400 arttı. Hapishaneler tıka basa dolu. 10-15 kişilik koğuşlarda 40-50 kişi kalıyor. İcra dairelerindeki dosyalarda patlama var.Bu tabloya bakınca şunu rahatlıkla söyleyebiliriz, işsizlik bütün kötülüklerin anasıdır. İşsizlik, sosyal yaşamımızın temeline konulmuş pimi çekilmiş bir bomba gibidir. İşsizlik demokrasi için de ciddi bir risktir. Ekonomik özgürlüğü olmayanın, siyasal özgürlüğü de yoktur” dedi.

Haberin Devamı

KADDAFİ’YE VEFA GÖSTERMEDİN: Kılıçdaroğlu, iktidarın Libya politikasını eleştirirken, “Kaddafi’nin elinden ödül alırsınız. Batının egemen güçleri onu yemek için yola çıkarlar, sen de şakşakçı olur linç edilirken alkışlarsın, oraya gider Libya’dan bir şey gelecek mi diye beklersin. Egemen güçler onu daha önce paylaştı, sen taşeronluğunu yapıyorsan, taşerona bir şey düşmez. Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında bize en büyük desteği veren Kaddafi’nin linç edilmesine bizim Başbakan, hükümet neden alkış tutar? Vefa denen bir şey var” dedi.

ORTADA CENAZE DURUYOR: CHP lideri, Kürt sorununun çözümü konusunda, şunları söyledi:
“İster Kürt, ister Doğu, Güneydoğu, ister terör sorunu deyin, ortada 30-35 yıldır bir cenaze duruyor. Kaldırılması gerekir. Kimse cesaret edemiyor. CHP olarak bu sorunu çözmeye kararlıyız, bu coğrafyaya barışı getirmeye kararlıyız. Buradan bütün şehit annelerine sesleniyorum, onların ellerinden öpüyorum; yetki verin, güç verin, halkın iktidarını kuralım,

Haberin Devamı


KORKUYORSAN KALEMİNİ BIRAK: Medya üzerindeki baskılara değinen Kılıçdaroğlu, iktidarın laiklik konusunda sanki “utanılacak bir durummuş” algısı yarattığını dile getirdi. Kılıçdaroğlu, aydınlara seslenirken. “İstediği kadar okusun, istediği kadar yazsın, istediği kadar konuşsun, göğsünde yürek taşımıyorsa ben ona aydın demem. Kimse kusura bakmasın. Aydın elinde meşalesi olan topluma önderlik yapan kişidir. Boşuna mı okuyorsun sen, boşuna mı yazıyorsun? ‘Beni hapse atarlar...’ Hapse girmekten korkuyorsan önce kalemini bırakacaksın. Bir köşeye çekileceksin, inzivaya çekileceksin” diye konuştu.

ALLAHLIK BAKAN DAVUTOĞLU: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu, “Rusya izole edilmeli” sözlerinden dolayı eleştiren CHP lideri, “Türkiye enerji açısından Rusya’ya yüzde 60 bağımlı. Dış politikada da, ekonomide de bütün yumurtalar aynı sepete konmaz. Allahlık bir Dışişleri Bakanımız var.