Siyaset Diplomatik çözüm ortak dileğimiz

Diplomatik çözüm ortak dileğimiz

19.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yaşanan krizin endişeyle takip edildiğini belirten Bakan Akar, "Diplomasi ve diyaloğun sürdürülmesi ve bu şekilde çözüme gidilmesi hepimizin ortak dileği" dedi. Akar, Yunan mevkidaşı ile de gayet olumlu bir görüşme yaptığını açıkladı.

Diplomatik çözüm ortak dileğimiz

BRÜKSEL DHA - Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, dün NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın ardından Brüksel'de görev yapan Türk gazetecilerle bir araya gelerek soruları yanıtladı.

Haberin Devamı

Montrö vurgusu

Bölgesel olarak hassas, kritik bir dönemden geçildiğini ifade eden Akar, Ukrayna-Rusya arasındaki gerilime yönelik şunları söyledi:  "Bizlerde, ilgili diğer ülkelerde ve NATO ülkelerinde bir endişe söz konusu. Bu endişeyle gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Diplomasi ve diyaloğun sürdürülmesi ve bu şekilde çözüme gidilmesi hepimizin ortak dileği. Bizim için hem Gürcistan'ın hem de Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliği önemli."
Karadeniz'de Montrö'nün getirdiği bir statüko olduğuna dikkati çeken Akar, "Bu statüko ile Karadeniz'de denge, güvenlik ve istikrar var. Bu da hayati önemi haiz" dedi.

'Tutumumuz net'

Ukrayna krizine yönelik Türkiye'nin bölgede daha aktif rol oynamasına yönelik planın olup olmadığı sorulan Akar, şu yanıtı verdi: "Bizim bu konudaki tutumumuz başından beri çok açık ve net. Biz başlangıçtan itibaren konuşmalara ve görüşmelere Kırım'ın işgaline karşıyız diye başladık. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediğimizi de söyledik. Bölgedeki gerginliğin sağduyulu ve dengeli bir yaklaşımla çözülmesinden yanayız. Gerginliğin daha fazla artmaması için ne yapılması gerekiyorsa bunları konuşuyor, telkin ediyoruz. Görüş ve önerilerimizi müttefiklerimizle paylaşıyoruz."

Haberin Devamı

Gelişmeleri yakından takip ettiklerini vurgulayan Akar, "Almamız gereken tedbirler neyse bunları bugüne kadar aldık, almaya devam edeceğiz" dedi. Karadeniz'e en uzun kıyısı olan ülkenin Türkiye olduğunu dile getiren Akar, "Tüm tarafların sükûnet, iş birliği, istişare, diyalog içinde faaliyetlerini yürütmelerinin herkesin yararına olduğunu söylüyoruz" ifadesini kullandı.

Barzani ile görüştü

Bakan Akar, Brüksel’deki temasları kapsamında ayrıca Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ile görüştü. İkili ilişkiler ile bölgede huzur, barış ve istikrarın sağlanmasına yönelik konuların ele alındığı görüşmede; Akar tarafından terörle mücadelede iş birliğinin önemine vurgu yapıldı, Türkiye’nin terörü bitirmekteki kararlılığı dile getirildi.

‘Gerçekçi bir görüşmeydi’

Yunanistan ile ilişkilerin gerginleştiği bir dönemde Yunan mevkidaşı Nikolaos Panagiotopoulos ile gayet olumlu, yapıcı bir görüşme yaptığını açıklayan Akar, “Spontane gerçekleşti, gerçekçi bir görüşme oldu” dedi. Yunanistan’ın müttefiklik ruhuna aykırı şekilde provokatif, gerginliği tırmandırıcı eylem ve söylemlere devam ettiğini ifade eden Akar, “Bunlarla ilgili uluslararası hukuk ve ikili anlaşmalarımız var. Lozan, Paris Antlaşması’nı yok sayamazsınız. Altında imzanız olan bu anlaşmaların istediğiniz maddelerini uygulayacaksınız, istemediklerinizi uygulamayacaksınız. Dünyada böyle bir şey yok” diye konuştu.

Haberin Devamı

Akar, Yunanistan’ın Türkiye’ye yönelik suni bir tehdit algısı oluşturmaya çalıştığını ancak bunun “beyhude gayretler” olduğunu yineledi. Yunanistan’ın Türkiye ile olan sorunlarını Türkiye-NATO, Türkiye-AB, Türkiye-Avrupa sorunu haline dönüştürmeye çalışmasını büyük bir yanlış olarak nitelendiren Akar, “Diğer taraftan bazı Avrupalı dostlarımızın, AB’deki, NATO’daki bazı dostlarımızın bunu böyle algılaması da esef verici. Taraf tutmamaları lazım. Bu konuda maalesef AB mensuplarının özellikle bazıları Türk-Yunan meselelerinde önyargılı, tek yanlı ve körü körüne Yunan yanlısı. Gerçekleri bir tarafa bırakmak, göz ardı etmek suretiyle adeta olayı çözmemek için ateşe benzin dökmek şeklinde bir yaklaşım sergiliyorlar” diye konuştu.