Siyaset Erdoğan, Pakistan Başbakanı Han’ı kabul etti: Dayanışmamız devam edecek

Erdoğan, Pakistan Başbakanı Han’ı kabul etti: Dayanışmamız devam edecek

05.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Pakistan’ın gerek FETÖ’yü terör örgütü ilan etmesini gerek FETÖ okullarının Maarif Vakfı’na devrini sağlamasını “memnuniyet verici” olarak değerlendiren Erdoğan, Pakistan Başbakanı Han’a teşekkür etti

Erdoğan, Pakistan Başbakanı Han’ı kabul etti: Dayanışmamız devam edecek

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Pakistan Yüksek Mahkemesi’nin FETÖ’nün terör örgütü olduğuna yönelik kararı ile Pakistan’daki 3 FETÖ okulu ve yönetim binasının Maarif Vakfı’na devredilmesini “memnuniyet verici adımlar” olarak değerlendirerek, “Bundan sonraki süreçte de bu dayanışmanın devam edeceğine inanıyorum” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Pakistan Başbakanı İmran Han ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldi. Erdoğan ile Han Beştepe Millet Camisi’nde kıldıkları cuma namazının ardından 2 saat 10 dakika baş başa görüştü. Yapılan heyetler arası görüşmenin ardından Erdoğan ve Han ortak açıklama yaptı. Erdoğan’ın açıklamasından satır başları şöyle:

FETÖ OKULLARI İÇİN TEŞEKKÜR: Yapmış olduğumuz ikili görüşmeyle Türkiye-Pakistan arasındaki bütün ilişkileri ele alma fırsatımız oldu. Bununla birlikte de geçmişten bugüne ve yarına neler yapabiliriz bunların değerlendirmesini yaptık. Heyetler arası görüşmelerde de özellikle FETÖ denilen terör örgütüne yönelik Pakistan’ın yüksek mahkemesinin aldığı karara karşı memnuniyetimizi kendilerine ifade ettik. Çünkü FETÖ’nün bir terör örgütü olduğunu, yüksek mahkemenin Pakistan’da ilan etmesi ve okulların Maarif Vakfımıza teslimi memnuniyet verici adımlardı. Bundan sonraki süreçte de bu dayanışmanın devam edeceğine inanıyorum.

Haberin Devamı

BEN DE TAKIM KAPTANIYDIM: Başbakan, göreve gelmesinin ardından ülkemize ilk ziyaretini gerçekleştiriyor. Kendisini seçimlerde göstermiş olduğu başarı için de tebrik ediyorum. İmran Han, aynı zamanda bir sporcu. Özellikle kriket sporunda yıllarca ülkesini zaferden zafere taşıyan İmran Han’ın siyasette de yeni başarılara imza atacağına inanıyorum. Takımının kaptanı olması dolayısıyla da kaptan sıfatıyla anılıyor. Ben de tabii futbolda takımımın kaptanlığını uzun yıllar yaptım. Kendisi aynı zamanda tam anlamıyla bir Mevlana aşığı. Nitekim dün Konya Mevlana ziyaretiyle de bunu kendileri de bana ayrıca ifade ettiler. Bizler de medyadan bunu takip ettik. Sayın Başbakan’ın Ankara’ya gelmeden önce Konya’da Hz. Mevlana’nın kabrini ziyaret etmesi bu muhabbetin nişanesidir.

PAKİSTAN’IN YANINDAYIZ: Türkiye ve Pakistan iki kardeş ülkedir. Türkiye dün olduğu gibi bugün de yarın da Pakistan’ın yanındadır, yanında olmaya devam edecektir. Pakistanlı kardeşlerim de ülkemizde güçlü dayanışma içerisindedir. İslamabad’daki üç okul ve yönetim binasının vakfımıza devredilmesi bunun en güzel ifadesidir.

Haberin Devamı

İŞ ADAMLARIMIZI TEŞVİK EDİYORUZ: Ticari ilişkilerimizin yakışan seviyeye çıkarılması için yapılabilecek çalışmaları konuştuk. Serbest ticaret anlaşmasının imzaya hazır hale getirilmesine yönelik irademizi ortaya koyduk. İlgili bakanlarımıza talimat verdik. Türkiye olarak işadamlarımız ve yatırımcılarımızı Pakistan’da daha fazla faaliyette bulunmaya teşvik ediyoruz. Görüşmelerimizde ulaşım imkanlarının geliştirilmesi, toplu konut, altyapı üstyapı konularını da ele aldık. Eğitim alanlarındaki ilişkilerimizi gözden geçirdik. Ve bölgesel gelişmeleri ele aldık. Uluslararası konular üzerinde görüş alışverişinde bulunduk. Suriye’de meydana gelen malum gelişmeleri değerlendirme fırsatımız oldu. Türkiye ve Pakistan, BM, İslam İşbirliği Teşkilatı, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve D8 gibi bölgesel ve uluslararası platformda dayanışma içerisindedir. Tabii en önemli konulardan bir tanesi de savunma sanayii ile ilgili attığımız, atacağımız adımlardır. Bizim Pakistan’dan aldığımız eğitim uçaklarına yönelik çalışmalar, MİLGEM ile ilgili yapmış olduğumuz satışlarımız, ATAK helikopteriyle ilgili yapmakta olduğumuz çalışmalar, bunları görüşme imkanımız oldu.

Haberin Devamı

Erdoğan, Pakistan Başbakanı Han’ı kabul etti: Dayanışmamız devam edecek

SEÇİMDEN SONRA ZİRVE

Erdoğan “Türkiye-Pakistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin müteakip toplantısının İslamabad’da gerçekleştirilmesi temennimizi paylaştık ve dışişleri bakanlarımız gerekli çalışmaları yapıp, tarihi belirleyip bu yıl içinde inşallah bunu gerçekleştireceğiz. Bunun yanında daha önce başlamış olduğumuz üçlü İstanbul Zirvesi olarak devam eden Afganistan-Pakistan-Türkiye zirvelerini kaldığı yerden devam ettirelim istiyoruz. Böylece üçlü İstanbul Zirvesi’nde inşallah en yakın zamanda, büyük ihtimalle 31 Mart seçimlerinin ardından İstanbul’da gerçekleştireceğiz” dedi.

TÜRKİYE İLE GURUR DUYDUK

Pakistan Başbakanı Han da özetle şunları söyledi: “Bizim dedelerimizin nesli, Türkiye o zaman Kurtuluş Savaşı mücadelesini verirken neler yaptılar? O zaman Hindistan’da para toplayarak Türkiye’de kahramanca bağımsızlığı için mücadele edenlere destek oldular. Bu dedemden babama, babamdan bize geçti. Türkiye’nin bağımsızlığı için 1920’lerde mücadele etmesinden ne kadar gurur duyduklarını biliyorum. Türkiye ve Pakistan arasındaki sevgi her zaman mevcuttu. Biz bu ilişkileri çok daha üst bir seviyeye taşımak istiyoruz. Şimdiye kadar hiç ulaşılmamış seviyeye ulaşmak istiyoruz. O yüzden ekonomiyle çalışan ekibimi getirdim. Farklı yatırımcılarla görüşmek istedik.”

Haberin Devamı

Erdoğan, Pakistan Başbakanı Han’ı kabul etti: Dayanışmamız devam edecek

‘Atatürk, 20. yüzyılın en büyük devlet adamı’

Han, Anıtkabir’i ziyaret etti. Han, Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı: “Burada, 20. yüzyılın en büyük devlet adamlarından ve öngörülü liderlerinden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e saygı göstermek için bulunmak benim için büyük onur. Türk halkına en zorlu zamanlardan birinde önderlik ederek Türk ve aslında dünya tarihini değiştirdi ve dünya genelinde sömürgeciliğe karşı mücadele edenler için ilham kaynağı oldu. O cesaret, güç, direnç, hoşgörü ve bilgeliğin somut bir örneğiydi. Pakistan’ın kurucusu Kaidi Azam Muhammed Ali Cinnah, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, ‘Gelmiş geçmiş en büyük insanlardan biri’ şeklinde nitelemişti. Pakistan hükümeti ve halkı adına Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e en derin hayranlık ve saygılarımı iletiyorum. Onun, Türk milletinin bağımsızlığı ve birliği için verdiği şanlı mücadelesi, tarih kitaplarında kayda geçen en parlak bölümlerden biri olarak kalacak."