Siyaset Erdoğan’dan çağrı: Bir an önce ateşler kesilsin

Erdoğan’dan çağrı: Bir an önce ateşler kesilsin

02.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kosovalı mevkidaşı ile yaptığı görüşmenin ardından Ukrayna ve Rusya'ya yönelik 'ateşkes' çağrısını yineledi. Erdoğan, "Gerek Rusya gerek Ukrayna burada dünya barışına güzel bir katkıda bulunsun" dedi. Ukrayna’yı AB’ye alma gayretlerini takdirle karşıladıklarını belirten Erdoğan, "Türkiye’ye de birileri savaş açıp saldırdığı zaman mı Türkiye’yi gündeme alacaksınız?" sözleriyle AB'ye tepki gösterdi.

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ve Ukrayna’ya acil ateşkes çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani-Sadriu ile görüştü. İki ülke arasında ormancılık alanında iş birliğine dair mutabakat zaptı, gençlik ve spor alanında işbirliği anlaşması ile protokol alanında işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı imzalandı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

TİCARET HACMİNDE YÜZDE 52 ARTIŞ: Balkanlar ve Ukrayna başta olmak üzere bölgemizde yaşanan gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduk. İş birliğimizi ilerletmek amacıyla neler yapılabileceğini istişare ettik. Ticaret hacmimiz salgına rağmen geçtiğimiz sene yüzde 52’nin üzerinde artarak 600 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır.

KOSOVA’NIN NATO ÜYELİĞİNE DESTEK: Kosova’yı ikinci tanıyan ülke biz olduk. Ondan sonraki süreçte de Kosova’nın dünya genelinde tanınmasına yönelik her türlü adımları attık, tanınması sürecini hızlandırdık. Değerli kardeşim görüşmede bazı ülkelerin adlarını bana verdi. Onlarla da görüşmeler yapıp Kosova’yı tanımak suretiyle sayısını hızla artmasını sağlayalım istiyorum. Kosova’yı tanıma noktasında adımlarımızı atarız ve NATO’nun bir üyesi olarak da Kosova’yı tanırız.

Haberin Devamı

AB’YE ÜYELİK TEPKİSİ: (Ukrayna’nın AB üyeliği) Biz kimseyi AB’ye alın almayın böyle bir gayretin içine girmeyiz. Biz kendimizden sorumluyuz. Fakat şu anda Ukrayna’yı AB’ye alma gayretlerini de doğrusu takdirle karşılıyoruz, bu güzel bir gelişme. AB üyelerine diyorum ki, acaba Türkiye’yi niçin AB’ye hala almakta endişe ediyorsunuz tereddüt ediyorsunuz veya almıyorsunuz? NATO konusunda bizim duruşumuz zaten belli. Biz genişlemesine engel olan bir ülke değiliz. Tam aksine biz NATO’nun da genişlemesinin faydalı olacağını bugüne kadar hep savunduk. Bugün de savunuyoruz. Bu adımları atarken bunu dünya barışı için istiyoruz. Ama AB üyesi ülkelere diyorum ki şu anda Ukrayna ile ilgili gösterdiğiniz hassasiyeti lütfen Türkiye için de gösterin. Yoksa Türkiye’ye de birileri savaş açıp saldırdığı zaman mı Türkiye’yi gündeme alacaksınız?

DÜNYA BARIŞINA KATKIDA BULUNUN: Şu anda AB üyesi ülkelerin içerisinde savunma sanayinde işbirliği yapmamız gereken ülkeler var. Ve bu ülkelerin birçoğu aynı zamanda NATO üyesi. NATO üyesi oldukları halde Türkiye’ye savunma sanayi işbirliğinde yaklaşmayan, uzak duran müttefikler, Türkiye’ye vermeniz gereken bu tür araç gereç mühimmat, neyse bunları niye vermiyorsunuz? Bu dayanışmamızın da gereğidir, ama vermiyorlar. Yine bir savaş mı çıksın, bunu mu bekliyorlar. Bunlar samimi değiller. NATO üyeleri de sadece laf üretiyor. AB üyeleri de laf üretiyor. Zelenski konuşmasını yapıyor ve AB ayakta alkışlıyor. Demek ki bir musibet bin nasihatten evladır diye bizim güzel bir sözümüz var ya, hep bunları bekliyorlar. Ama Türkiye her zaman duruşunu koruyan bir ülke ve her zaman mazlumun, mağdurun yanında olan bir ülke. Ve çağrımız hem Rusya’ya hem Ukrayna’ya bir an önce ateşler kesilsin ve gerek Rusya gerek Ukrayna burada dünya barışına güzel bir katkıda bulunsun.

Haberin Devamı

‘NATO’ya girme zamanı gelmiştir’

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani-Sadriu ise uluslararası arenada Kosova’nın tanınmasına verdiği destek için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti. Osmani-Sadriu NATO üyeliği için de Türkiye’den destek beklediklerini ifade ederken, şöyle devam etti: “Ukrayna’da olayları gördüğümüzde doğal olarak düşünüyoruz ki Kosova’nın NATO’ya girme zamanı gelmiştir. NATO’da Türkiye’nin rolü çok önemlidir, dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etmek istiyorum, bu konuda da vermiş olduğu destek için. Kosova Ukrayna’nın egemenliğini, Ukrayna halkını tam desteklemektedir. Bizim bölgemizdeki ülkelerin hepsinin NATO ve AB’ye üye olması çok önemlidir.”