Siyaset 'Fiyatlardaki balon sönecek'

'Fiyatlardaki balon sönecek'

13.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Stokçuluk ve fahiş fiyatla daha sıkı mücadele edileceğini belirten Erdoğan, "Fiyatlardaki balon sönecek. Sabırla, dirayetle çalışarak bu dönemi geride bırakacağız" dedi.

Fiyatlardaki balon sönecek

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Belirsizliğin yol açtığı tereddütler ortadan kalktıkça hem içeride hem dışarıda ürün arzının yeniden dengeye oturacağını, tedarik kanallarının işlemeye başlayacağını, fiyatlardaki balonun söneceğini ümit ediyoruz” dedi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yaklaşık 1 saat 40 dakika süren Kabine toplantısının ardından konuşan Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

GIDADA MAHRUMİYET YOK: Enerji ve gıda fiyatları başta olmak üzere küresel ekonomik dengeleri kökünden sarsan Rusya-Ukrayna krizinin sonuçlarını derinden hissediyoruz. Petrol, doğalgaz ve kimi madenler gibi ülkemizin küresel piyasalardan tedarik ettiği ürünlerin fiyatlarının döviz cinsinden katlanarak artmasını bizim tek başına önleyebilmemiz mümkün değildir. Mevsim şartlarının sebze ve meyve fiyatlarının yükselmesi üzerindeki etkisini göz ardı edemeyiz. Türkiye’nin sorunu kendi vatandaşlarının ihtiyacı olan buğdayı, unu, yağı, sütü, sebzeyi, meyveyi, eti üretmek değildir. Kendi insanımızı asla temel gıda maddelerinden mahrum bırakmayacak üretim kapasitesine ve gerçekleşmesine sahibiz.

TAMAHKARLARLA MÜCADELE EDİYORUZ: Tamahkarlık yaparak insanlarımızın temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarını yükselten aç gözlü bir kesim de vardır. Kimi zaman yalan haberlerle panik oluşturarak kimi zaman ellerindeki ürünü piyasaya vermeyip stoklayarak ve hatta imha ederek, kimi zaman aralarında anlaşıp fiyatları attırarak haksız kazanç peşinde koşanları takibe aldık. Karşımızda zorlu bir tablo olduğu gerçeğinin farkındayız. Meseleye her kesimi gözeten, kazanımlarını korumaya, kayıplarını telafi etmeye yönelik anlayışla yaklaşıyoruz. Belirsizliğin yol açtığı tereddütler ortadan kalktıkça hem içeride hem dışarıda ürün arzının yeniden dengeye oturacağını, tedarik kanallarının işlemeye başlayacağını, fiyatlardaki balonun söneceğini ümit ediyoruz. Bu düzelme yaşanana kadar vatandaşlarımıza her türlü desteği sağlamayı sürdüreceğiz. Gelir artışına yönelik tedbirler yanında gereksiz paniklerin önüne geçecek, piyasayı sakinleştirecek, tamahkarları dizginleyecek düzenlemelere hız vereceğiz. Sabırla, dirayetle, daha sıkı çalışarak bu dönemi geride bırakacak ülkemizi mutlaka 2023 hedeflerine ulaşmasını sağlayacağız.

Haberin Devamı

ULAŞTIRMA ANA PLANINI AÇIKLADI: Artık 2023’ün eşiğindeyiz, dolayısıyla bir sonraki vizyon eşiğimiz olan 2053’e yönelik hazırlıklarımızı hızlandırıyoruz. Bugün de İstanbul’un fethinin 600. yıldönümüne atfettiğimiz vizyonumuzun önemli unsurlardan biri olacağına inandığımız 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı’nı paylaşmak istiyorum. Ülkemizin merkezinde bulunduğu yükselen Avrupa-Asya-Afrika ticaret üçgeni bizim için özellikle ulaştırma alanında büyük fırsatlar barındırıyor. Türkiye, geniş bir coğrafyanın lojistik süper gücü haline gelme yolunda ilerlemektedir. Ulaştırma ve lojistik ana planında demiryollarına özel bir yer verdik. Demiryollarının yolcu taşımadaki payını yüzde 1’den Avrupa ortalamasının üzeri olan yüzde 6,2’ye çıkarmakta kararlıyız. Bu da halen 19,5 milyon olan demiryolu yolcu sayımızın 2035 yılında 145 milyona ulaşması demektir. Amacımız 2053 yılında 440 milyon ton yükün demiryoluyla taşınmasını sağlayarak yaklaşık yüzde 22 seviyesine ulaşmaktır.

Haberin Devamı

HIZLI TREN 52 İLE ULAŞACAK: Yurtdışı yük taşımacılığında demiryolu payını 10 kat artırmayı planlıyoruz. Hızlı tren hatlarını 2053 yılına kadar yaygınlaştırarak bu sistemle birbirine bağlı il sayısını 8’den 52’ye çıkartacağız. Yolcu ve yük taşımacılığında karayolu payının azaltılması, ulaşımdan kaynaklı karbon emisyonunun düşürülmesine de ciddi katkılar sağlayacaktır. Hedefimiz 2053’e geldiğimizde bölünmüş yol ağımızı 38 bin kilometreye, otoyol ağımızı ise 8 bin 325 kilometreye yükseltmektir. Önümüzdeki yıl limanlarımızdan 255 milyona tona yakın yük taşıması yapılacağı öngörülürken, bu rakamın 2053 yılı için yaklaşık 421 milyon ton olması planlanmaktadır. 217 olan liman tesisi sayımızı 2053’te 255’e çıkartacağız.

Haberin Devamı

RİZE ARTVİN HAVALİMANI AÇILIYOR: Kanal İstanbul Projesi ise, İstanbul Boğazı’nda yaşanan gemi trafiğinin azaltılması ve ülkemizin jeopolitik konumundan kaynaklı gücünün artırılması bakımından kritik ehemmiyete sahiptir. Türkiye hızla büyüyen ekonomisini ve turizmini destekleyen 56 havalimanına sahiptir. Önümüzdeki yıllarda bu sayı 61’e çıkacak. Bayramın ertesinde Rize Artvin Havalimanının da açılışını yapıyoruz.

İlave istihdama büyük teşvik

BAKANLIK KARŞILAYACAK: İstihdam ile ilgili yeni bir projeyi daha hayata geçirmeye başladık. İşbaşı eğitim programı kapsamında mevcut çalışanlarının üzerine ilave istihdam taahhüt eden firmaların işe alacakları her işçinin 3 veya 6 ay boyunca tüm ücretleriyle sosyal destek primlerini Çalışma Bakanlığımız karşılayacak. Böylece bu kapsamda işe giren her bireye 1 veya 2 yıllık istihdam garantisi oluşturmuş olacağız. İşverenlerimizi istihdam garantili yeni işbaşı eğitim programımızdan istifade etmeye çağırıyorum.

Haberin Devamı

ÇİFTÇİYE DESTEK: 2B arazilerinin satışıyla ilgili başvuru ve ödeme süresini 31 Aralık’a kadar uzatma kararı aldık. Aynı şekilde tarım amaçlı kullanılmak üzere çiftçilerimize ecrimisil bedelinin yarısına 10 yıl süreyle kiralama imkanı getirdiğimiz hazine taşınmazlarında da başvuru süresini kaldırıyoruz. 2020 yılı başından itibaren 3 yıl süreyle hazine taşınmazını kullanan çiftçilerimize başka şart aramadan bu araziyi kiralama imkanı getiriyoruz. Süresi bitenler, araziyi yeniden kiralayabilecek. 10 yıllık süreyi dolduranlar da satın alabilecektir. Hazine arazileri üzerindeki tarımsal üretimin devamlılığını sağlamayı amaçlayan bu düzenlemenin çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum.

BELİNİ KIRACAĞIZ: Milletimizle kurulu enerji gücünün 100 bin megavat sınırını geçtiğimizin müjdesini paylaşmak hakkımızdır. Böylece Avrupa’da 6. dünyada 14. sıraya çıkmış olduk. Felaket tellallığının bu ülkenin hiçbir meselesinin çözümüne faydası yoktur. Bugüne kadar ülkemizin her meselesini nasıl hal yoluna koyduysak, bugünkü sıkıntıları da yine biz çözeceğiz. Terör örgütlerinin başını nasıl ezdiysek, fiyatlardaki yükselişin belini de aynı şekilde yine biz kıracağız.