Siyaset Gül'e kangal yavrusu hediye edildi

Gül'e kangal yavrusu hediye edildi

04.09.2008 - 14:10 | Son Güncellenme:

.

Güle kangal yavrusu hediye edildi

SİVAS Kongresi'nin 89'uncu yıldönümü kutlamaları için Sivas'a gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Bu ülkenin birliğinin, dirliğinin asla bozulamayacağını bir kez daha bütün dünyaya ilan ediyorum" dedi.

Cumhuriyete giden yolda temel taşlardan biri olarak görülen Sivas Kongresi'nin yıldönümü etkinliklerine katılmak üzere kente gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, protokol tarafından Sivas Havaalanı'nda karşılandı. Buradan karayolu ile şehir merkezine hareket edenh Gül, ilk olarak kent meydanındaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen çelenk sunma törenine katıldı. Anıt önündeki çelenk sunma programı'na Cumhurbaşkanı Gül'ün yanı sıra Vali Veysel Dalmaz, AKP Sivas Milletvekilleri Selami Uzun, Osman Kılıç, Hamza Yerlikaya, Mustafa Açıkalın, BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu, CHP Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir, Belediye Bayşkanı Sami Aydın ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ali Doğan İnce, protokol, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Cumhurbaşkanı Gü'ün, burada Cumhurbaşkanı'nın duracağı yeri gösteren plaketin tam üzerinde durduğu görüldü. Gül, anıta çelenk sunduktan sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

İlk programın ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül vatadaşlarla tokalaşarak törenin yapılacağı Cumhuriyet Meydanı'ndaki yerini aldı. Saygı duruşu ile başlayan törenlerde, Sivas'ın yanı sıra Romanya, Bulgaristan, Sırbıstan ve Gürcistan'dan gelen uluslararası Halk Oyunları ekipleri gösteri sundu. Gül'ün özellikle Gürcistan ekiplerine ilgi gösterdiği görüldü.

Platforma çıkan Gül, kürsüde konuşmak yerine telsiz mikrofon alarak hareket ederek konuşmayı tercih etti. Cumhurbaşkanı Gül, önemli ve anlamlı bir günde Sivas'ta ve Sivaslılar ile birlikte olmaktan heyecen ve mutluluk duyduğunu dile getirdi. Gül konuşmasında şunları söyledi:

"Bu ülkenin, bu devletin nasıl, hangi emeklerle kurulduğunu, Türkiye Cumhuriyeti'nin temelinin ne büyük fedakarlıklarla atıldığını bir kez daha hep beraber yad ediyoruz. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere milli mücadeleyi başlatanları rahmetle anıyoruz. Sivas Kongresi bir dönüm noktasıdır. Bu kongre Erzurum Kongresi'nden sonra milli mücadeleyi başlatmak isteyen bütün kuvvetlerin bir araya geldiği, siyasi iradenin açıkça ortaya konulduğu, bütün dünyaya vatanın bölünmezliğinin, ülkenin bağımsızlığının ilan edildiği bir toplantı olmuştur."

TARİHE YÖN VEREN BULUŞMA

Sivaslılara 'Hemşerim' diye hitap eden Cumhurbaşkanı Gül, Sivas Kongresi'nin milli iredenin her şeyin üzerinde olduğunun içerde ve dışarda duyurulduğu büyük bir konggre olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kongre aslında, Atatürk'ün dediğigibi, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı büyük anlamlı bir buluşma oldu.Devletimizin temellerinin atıldığı çok büyük, önemli bir toplantı oldu. Tarihi yeniden şekillendiren, tarihe yeniden yön veren çok büyük bir buluşma oldu. Bu kongrenin bağrından TBMM doğdu. TBMM'nin bağrından da Türkiye Cumhuriyeti Devleti doğdu. İstiklal Savaşı yapıldı. O açıdan Sivas Kongresi, tarihimizin en önemlidönüm noktalarından biridir. Bir kez daha, Sivas Kongresi'ne katılan, emek veren, milli mücadelenin bütün liderlerini ve onlara kucak açan Sivaslıları tekrarşükranla anıyorum.

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyeti kuruldu, çok büyük işler yapıldı, çok büyük başarılar elde edildi, siyasi reformlar, çok büyük ekonomik hamleler yapıldı ama hala yapılacak çok işler var. Atatürk'ün devletimizi kurduktan sonra bütün milletimize gösterdiği bir hedef var. Hedefi, her ne kadar kendisi 'muasır medeniyetlerin ötesine ulaşmak' diye tarif ettiyse de bunu, zengin olmak, üreten olmak, en gelişmiş toplumların yaşadığı özgürlükleri yaşamak, her şeyin en gelişmiş ülkelerdeki standartlara ulaşması diye tarif edebiliriz.

Eğer ülkemiz problemlerinden arınmış, en gelişmiş ülkelerle yarışır hale gelmişse o zaman görevimizi yapmış olacağız. O zaman başımız dik olacak. O zaman daha çok gurur duyacağız. Muhakkak ki çok şeyler yapıldı ama yapılacak çok şeyler vardır, onun için birlik, beraberlik içinde gece gündüz çalışmamız lazım. Noksanlarımızı, eksiklerimizi gidermek için Yüce Türk milletini hak ettiği seviyeye getirmek ve onları refah içinde yaşatmak için gece gündüz çalışmamız lazım. İhmal edilen yılları telafi etmek için bizim başkalarından daha çok çalışmamız gerek. Hepimizin milletin problemlerini çözmek ve çocuklarımıza daha iyi bir gelecek için el birliği içinde çalışmamız lazım."

SIK SIK GELECEĞİM

Sivas'ın medreseleri, camileri ile aynı zamanda bir açık hava müzesi olduğuna vurgu yapan Gül, kentin son dönemde İstanbul ve Ankara gibi önemli kentler ile güzel bağlantılar kurmaya başlamasından mutluluk duyduğunu, ve bundan sonra kenti sık sık ziyaret ederek yakından takip edeceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, kentin sanayi ve ticaret alanında daha çok gelişmesini ve geçmişten gelen zengin kültür mirası ile bunu hak ettiğini söyledi. Gül sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli olaylarından birine ev sahipliği yapan Sivas'ı ve Sivaslıları sevgiyle kucaklıyorum.Ülkenin birliği ve bütünlüğü için canını verenleri de şükran ve rahmetle anıyorum. Bu ülkenin birliğinin, dirliğinin asla bozulamayacağını bir kez daha bütün dünyaya ilan ediyorum"

Programda Sivas Valisi Veysel Dalmaz ve Belediye Başkanı Sami Aydın da birer konuşma yaparak Sivas Kongresi'nin önemine değinirken Cumhurbaşkanı'nı Sivas'ta konuk etmekten duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

KANGAL KÖPEĞİ YAVRUSU HEDİYE EDİLDİ

Konuşmaların tamamlanmasının ardından geçit töreni yapıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, askerlerin geçişini ayakta bekledi. Geçit töreninde 16 ilçenin kendine özgü ürünleri de sergilendi. Folkllor gösterileri ile geçen ilçeler Cumhurbaşkanı'na çiçek ve Türk bayrağı hediye etti. Gül, en çok ilgiyi Kangal Köpeklerinin geçiyşine gösterdi. Kangal köpeği yetiştiricilerinden Abdurrahman Şişman Cumhurbaşkanı Gül'e 2.5 aylık Nazlı isimli yavru kangal köpeği, Hüseyin Yıldız isea 35 günlük 'Diyar' adlı erkek yavru kangal köpeği hedie etti. Köpek yavrularına büyük ilgi gösteren Gül, başlarını sıvazladı. Köpekler Cumhurbaşkanlığı korumalarına teslim edildi.

SEHPAYA SU BİLE KONULMADI

Programın ramazan ayına denk gelmesi nedeni ile Cumhurbaşkanı'nın oturduğu tribünde önündeki sehpaya su dahil hiçbir içecek ve yiyecek konulmadığı görüldü. Ramazan ayı ve havanın sıcak olması nedeni ile vatandaşların programa fazla ilgi göstermediği görüldü.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI

Cumhurbaşkanı Gül'un Sivas ziyareti nedeni ile kentte güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarıldı. Sabah erken saatlerde törenlerin yapılacağı kent meydanında, uzmanlar tarafıhdan dedektör köpekler yardımı ile bomba araması yapıldı. Cumhurbaşkanının geçeceği güzergahlara polis memurları yerleştirilirken, törenin yapıldığı alan ve çevresindeki apartman çatıları ve miralere de keskin nişancılar konuldu. Tören alanından ayrılırken bir süre vatandaşlar ile sohbet eden ve minik bir koz çucuğunu seven Cumhurbaşkanı abdullah Gül, ardından tarihi kongrenin yapıldığı şimdiki Kongre Müzesi binasına geçti. Gül buraya girerken kendisine alkışlayan halkı selamladı. basına kapalı gerçekleştirilen programda Sivas Devlet Tiyatrosu sanatçıları Sivas kongresini temsili olarak cçanlandırdı. Gül, buradaki programın ardından Valilik, Garnizon Komutanlığı ve belediye başkanlığını da ziyaret etti. Gül, kent merkezinde çeşitli geziler yaptıktan sonra Cumhuriyet Üniversitesi'ne geçecek açılışlara katılacak.