Siyaset Kadın hükümlülere ‘çocuk’ ertelemesi

Kadın hükümlülere ‘çocuk’ ertelemesi

26.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

AK Parti, yeni “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı” hakkındaki kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu.

Kadın hükümlülere ‘çocuk’ ertelemesi

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara - Teklifin ayrıntıları özetle şöyle: NAKİL ARAÇLARI İNCELENEBİLECEK: Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulları’nın görev kapsamı genişleyecek. İzleme kurulları, hükümlü ve tutukluların naklinde kullanılan araçlar ile adliye binalarında bekletildikleri veya sağlık kuruluşlarında tedavi gördükleri bölümleri yerinde inceleyebilecek.

Haberin Devamı

RAPORLAR OMBUDSMAN’A: Cezaevlerinin yönetim, işleyiş ve uygulamalarına yönelik düzenlenen raporlarının bir örneği Kamu Denetçiliği Kurumu ile Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na da gönderilecek.

BAŞSAVCILARA SORUMLULUK: Adli Yargı ilk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemeleri’nin soruşturmayı sonlandıran kararlarla ilgili olarak uygulamada oluşabilecek farklılıkların önlenmesi ve uygulama birliğinin sağlanmasında cumhuriyet başsavcılıkları sorumlu olacak.

İÇİŞLERİ DEĞERLENDİRECEK: Denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezalarının infazına karar verilen yabancı hükümlülerin sınır dışı edilmeleri İçişleri Bakanlığı’nca değerlendirilecek.

AYNI ANDA HAPİS YOK: İnfazına başlanmış olsa bile, toplam 10 yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan veya adli para cezası infaz sürecinde hapis cezasına çevrilen kadın hükümlünün, 15 yaşını doldurmamış çocuğunun bulunması ve babanın da ölmüş veya cezaevinde bulunması durumunda infaz, çocuğun 15 yaşını doldurmasına kadar ertelenebilecek. Erteleme süresi içinde zamanaşımı işlemeyecek ve bu süre içinde çocuğun ölmesi veya babanın tahliye edilmesi durumunda ceza infaz edilecek.

Haberin Devamı

MAHKUMA E-MAİL HAKKI: Hükümlülerin, gerekli teknik altyapının bulunduğu kurumlarda elektronik yöntemlerle de mektup alıp gönderebilmelerine imkân sağlanacak.

DİJİTAL KAYIT İZNİ: Kamu düzeninin korunması ile kişi, toplum ve kurum güvenliğinin sağlanması veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla terör suçları, örgüt kurmak, yönetmek veya örgüte üye olmak suçları ile örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlardan mahkum olan veya tehlikeli halde bulunan ya da dışarı ile iletişiminin kurum güvenliği açısından tehlikeli olabileceği değerlendirilen hükümlülere gelen veya bu hükümlüler tarafından gönderilen mektup, faks ve telgraflar dijital olarak kaydedilebilecek veya fiziki olarak saklanabilecek

BİR AYLIK SÜRE ŞARTI KALDIRILACAK: Düzenleme ile hükümlülerin ziyaret süresi uzatılacak. Hükümlüler bakımından hasta ziyareti amacıyla verilen mazeret izinleri arasında beklenmesi gereken asgari bir aylık süre şartı kaldırılacak.