Siyaset Kudüs’ün tarihi statüsüne sahip çıkın

Kudüs’ün tarihi statüsüne sahip çıkın

20.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan Kudüs tasarısını veto ettiğini hatırlatan Erdoğan, “Şimdi inşallah bu tasarıyı BM Genel Kurulu’na taşıyacağız. Bu meselenin sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi

Kudüs’ün tarihi statüsüne sahip çıkın

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu’nda görüşülecek Kudüs tasarısı konusunda dünya ülkelerine çağrı yaparak, “Şimdi inşallah bu tasarıyı BM Genel Kurulu’na taşıyacağız. Uluslararası toplumun Genel Kurul’da, adalet, hakkaniyet ve barıştan yana güçlü bir tavır sergileyeceğine inanıyorum” dedi. Erdoğan, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Omar Guelleh ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, burada yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

İSLAM ÜLKELERİ KENETLENMELİ: İslam dünyasının birliğine beraberliğine ve dayanışmasına en fazla ihtiyaç hissettiğimiz günlerden geçiyoruz. Bu dönemde İslam ülkelerinin aralarındaki yapay sorunları bir tarafa bırakarak, tek vücut olmaları birbirlerine kenetlenmeleri gerekiyor. Cumhurbaşkanı Guelleh’in bu ziyaretini İslam ülkeleri arasındaki dayanışmanın güçlendirilmesi açısından önemsiyorum. Geçtiğimiz hafta düzenlediğimiz İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Liderler Zirvesi aslında Cibuti’nin de başbakan düzeyinde katıldığı bir zirve oldu. Kudüs’e sahip çıktıkları için kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum.

BM ÜLKELERİNE ÇAĞRI: Hamdolsun İstanbul’da çok çok başarılı bir zirve gerçekleştirdik. Kudüs’ün kutsiyetinin ve tarihi statüsünün korunması noktasında kritik kararlar aldık. Mesele Birleşmiş Milletler (BM) zeminine taşındı. Kudüs’ün tarihi statüsünü değiştirecek bu tehlikeli hamleyi önleme amacıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunulan karar tasarısı maalesef ABD’nin vetosuna takıldı. Karar tasarısının diğer 14 ülkenin tamamı tarafından desteklenmiş olması önemli ve manidardır. Şimdi inşallah bu tasarıyı BM Genel Kurulu’na taşıyacağız. Uluslararası toplumun Genel Kurul’da, adalet, hakkaniyet ve barıştan yana güçlü bir tavır sergileyeceğine inanıyorum. Genel Kurul’da 3’te 2’lik bir destek aslında BMGK’daki bu kararın adeta reddi anlamına gelecektir. Buradan bir kez daha BM üyesi tüm ülkeleri Kudüs’ün tarihi statüsüne sahip çıkmaya davet ediyorum. Türkiye olarak bu meselenin sonuna kadar takipçisi olmayı sürdüreceğiz.

Haberin Devamı

HER TÜRLÜ DESTEĞİ SUNACAĞIZ: Cumhurbaşkanı olarak 2015 yılı ocak ayında Afrika’ya ilk ziyaretlerimden birini Cibuti’ye yapmıştım. Jeopolitik konumu itibariyle Doğu Afrika’ya giriş kapısı olan Cibuti, Afrika kıtasını ilgilendiren önemli meselelerde kayda değer bir rol oynuyor. Özellikle Somali bağlamında bu ülkenin istikrarına ciddi katkılar sağlıyor. Nasıl ki ülkemiz milyonlarca mülteciye kucak açıp ev sahipliği yapıyorsa, benzer bir şekilde Cibuti de imkanlarının çok ötesinde sorumluluk üstleniyor. Değerli kardeşimle yaptığımı görüşmelerde ikili ve bölgesel konularda kapsamlı görüş alışverişinde bulunduk. Çeşitli anlaşmalara, 4 başlıkta imzalar atıldı. Ticari ve ekonomik ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi konusunda mutabık kaldık. Bu bakımdan Türk Özel Ekonomik Bölgesi’ne önem atfettiğimizi belirtmek isterim. Türk Özel Ekonomik Bölgesi’nin sadece Cibuti ile değil bölge ülkeleriyle de ekonomik ilişkilerimizi farklı bir boyuta taşıyacağına inanıyorum. Biz bugüne kadar Cibuti’li kardeşlerimizin yanında olduk, bundan sonra da her türlü desteği sunmaya gayret edeceğiz.

Haberin Devamı

‘Liderliğinizi tebrik ediyorum’

Guelleh ise, “İki ülke arasında kardeşlik çerçevesinde çok önemli ve verimli bir iş birliği söz konusu. Bugün açıklanan anlaşmalar hariç, şimdiye kadar 40’tan fazla iş birliği anlaşması imzaladık” dedi. Erdoğan’a Kudüs konusunda gösterdiği hassasiyetten dolayı teşekkür eden Guelleh, “Liderliğinizi tebrik etmek istiyorum” dedi.

Haberin Devamı