Siyaset ‘Kurumsal kimliğe saygı gösterilmeli’

‘Kurumsal kimliğe saygı gösterilmeli’

16.10.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Merkez Bankası’nın bağımsızlığına müdahale eden kişinin Erdoğan olduğunu herkes biliyor. Erdoğan’a açık ve net çağrı yapıyorum lütfen Merkez Bankası’nın kurumsal kimliğine saygı göster” açıklamasını yaptı

‘Kurumsal kimliğe saygı gösterilmeli’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nı dün ziyaret ederek Başkan Şahap Kavcıoğlu ile görüştü. 1.5 saat süren görüşmede Kılıçdaroğlu’na Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu ile Genel Sekreter Selin Sayek Böke eşlik etti. Görüşmenin ardından Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

Haberin Devamı

SICAK SİYASET: Merkez Bankası bir cumhuriyet kurumu. Cumhuriyet sözcüğü iki yerde geçiyor, kamu kurumları arasında, bir Cumhuriyet savcıları için bir de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası için. Burası bağımsız bir kurum. Fiyat istikrarından sorumlu olan bir kurum. Kurumun bağımsızlığı sadece bizim için değil, dünya finans piyasaları için de son derece değerli ve önemli. Sıcak siyasetin Merkez Bankasına müdahale etmesini asla istemedik ve istemiyoruzda. Bu düşüncemizi Sayın Başkan’a da ifade ettik. Ayrıca Merkez Bankası’nın yetkilerinin kararnamelerle alınıp başka bir kuruma verilmesinin de doğru olmadığını, özellikle fiyat istikrar komitesine vurgu yaparak ifade ettik.

YARDIMA HAZIRIZ: Merkez Bankası’nın iyi bir kültürü var. Cumhuriyet tarihi boyunca bu kültürü adım adım oluşturmuş vaziyette. Bu kültürün yok olmamasını istedik. İyi bir kadrosu var, kadronun korunması gerektiğini istedik. Bu konuda da elimizden gelen her türlü yardımı yapabileceğimizi de ifade ettik. Merkez Bankası’nın kimliğinin, kişiliğinin korunması açısından.

Haberin Devamı

ZAM YAĞMURU GELİYOR: Zam yağmuru geliyor zaten, arka arkaya geliyor. Dövizin kontrol edilememesi, Türk Lirası’nın sürekli değer kaybetmesi bizim açımızdan da sokaktaki vatandaş açısından da sanayici açısından da bir sorun olarak önümüzde duruyor. Son 45 günde Türk Lirası yüzde 10 değer kaybetti. Bu rakam ciddi bir rakam. Sokaktaki insan bunun yansımalarından büyük ölçüde etkilenecek. Mutfağı büyük ölçüde etkileyecek bu.

SAĞIR SULTAN DA BİLİYOR: Merkez Bankası’nın bağımsızlığına müdahale eden kişinin Erdoğan olduğunu ben de biliyorum siz de biliyorsunuz Mısır’daki sağır sultan da biliyor. Faiz oranları düşsün veya faiz oranları şu seviyeye insin diye ilk bilgiyi veren kamuoyunu bilgilendiren kişinin veya bu konuda talimat verdiğini söyleyen kişinin Erdoğan olduğunu biliyoruz. Buradan, Erdoğan’a açık ve net çağrı yapıyorum, lütfen Merkez Bankası’nın kurumsal kimliğine saygı göster ve faiz yükselir mi, faiz düşer mi bu konuda kararı sen değil liyakatlı kişiler versinler. Eğer onlar bu kararı verebilirlerse o zaman dünyada pek çok finans kuruluşu da doğal olarak Merkez Bankası’na saygı gösterecektir.

Haberin Devamı

‘Kış fonu oluşturulmalı’

Dövizin sürekli Türk Lirası karşısında yükselmesi ya da Türk Lirası’nın değer kaybetmesinin endişelerini de ifade ettik. Çünkü önümüzdeki kış bir zam yağmuru gelecek. Elektrikten, akaryakıttan, doğalgazdan tutun, hemen hemen her alanda ciddi sorunlar çıkabilir. Bu konuda ben grup toplantısında bir kara ‘kış fonu’ oluşturulması gerektiğini ifade etmiştim. Bu fon mutlaka olmalı, aksi halde bu kış vatandaşlar için çok kötü olacak.

‘Rezervlerimiz 125 milyar dolara yaklaştı’

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Kılıçdaroğlu ile görüşmesinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kavcıoğlu, Kılıçdaroğlu’nun sabah kendilerini aradığını ve Banka’yı ziyaret etmek istediğini aktardı. Kavcıoğlu, “Biz de teşekkür ettik ve randevuyu verdik. Onlar da geldiler sağ olsunlar. Karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk” dedi.

Haberin Devamı

‘Kurumsal kimliğe saygı gösterilmeli’

‘Şeffafız’

Kavcıoğlu, Kılıçdaroğlu’nun eleştirilerine yönelik açıklamalar yaptıklarını ifade ederek şunları kaydetti: “Merkez Bankası ülkenin en gözde, en güzide kurumlarından birisidir. Bu ülkenin her kişisinin sahiplenmesi gereken bir kurumudur. Dolayısıyla Merkez Bankası’nı yıpratan açıklamaların bizi üzdüğünü buradan da herkese ifade edelim. Merkez Bankası güçlüdür, rezervleriyle rakamlarıyla fiyat istikrarı anlamındaki mücadelesiyle. Gereken kararları Para Politikası Kurulu ile birlikte almaktadır. Bugün rezervlerimiz 125 milyar dolara yaklaşmıştır. Dolayısıyla herkesin bu rakamları gündeme getirmesi hem Merkez Bankası’nı daha güçlü kılacaktır hem de ülkemizin bu anlamda daha güçlü görünmesini sağlayacaktır. Son 7 ayda 35 milyar dolara yakın Merkez Bankası’nın rezervi artmıştır. Bu, Merkez Bankası’nın, ülkemizin gücünü göstermektedir. Bunları anlattık kendilerine, onlar da sağ olsun bizi dinlediler ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk.”

Kavcıoğlu, Banka’daki son görev değişikliklerinin kendisi tarafından mı talep edildiğinin sorulması üzerine şu cevabı verdi:“O konuda da çok yanlış spekülasyonlar yapılıyor. Bir kısmı arkadaşların kendi tercihi, bir kısmı bizim tercihimiz. Dolayısıyla herhangi bir sıkıntı yok. Bir sıkıntı varmış gibi anlatılması da Merkez Bankası’nı yıpratıyor. Bizlere sorduğunuzda biz gereken cevapları şeffaf bir şekilde veriyoruz. Merkez Bankası’nın bütün rakamları açıktır ve nettir. Bunlar üzerinde spekülasyon yapmak bu ülkeye Merkez Bankası’na zarar verir. Bu anlamda herkesi daha sağduyulu olmaya çağırıyoruz. Bu anlamda Sayın Kılıçdaroğlu ve milletvekili arkadaşlarımızla da hemfikiriz. Onlardan da bunu rica ettiğimde onlar da bunu çok sağduyu ile karşıladıla.” Kavcıoğlu, “görevine son verilenlerin faiz indirime karşı oldukları için bu kararın alındığı” iddialarının sorulması üzerine ise şu yanıtı verdi:

Haberin Devamı

21 Ekim’e işaret etti

“TCMB yıllardır faiz indirimi ve artırımı yapıyor. Bu arkadaşların hepsi de kurumda yıllardır görev yaptılar. Bu arkadaşlar faiz indirildiği dönemde de bu Banka’da görev yaptılar, faiz artırıldığı dönemde de görev yaptılar. Dolayısıyla böyle bir hassasiyet söz konusu değil. Kaldı ki biz Para Politikası Kurulu olarak ve diğer arkadaşlarla bu hafta 21 Ekim’e kadar bütün teknik ekiple birlikte çalışacağız. Bütün verileri bütün gelişmeleri analiz ederek bir karar vereceğiz.”

Kavcıoğlu, “Ülkemiz için en hayırlı karar neyse, bütün Para Politikası Kurulu’ndaki arkadaşlarımla birlikte, en doğru kararı vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.

Yazarlar