Siyaset ‘Manipülatif etkileri tarihe gömeceğiz’

‘Manipülatif etkileri tarihe gömeceğiz’

15.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, dün TBMM Genel Kurulu’nda, Cumhurbaşkanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluşların 2022 yılı bütçelerini sundu.

‘Manipülatif etkileri tarihe gömeceğiz’

BAHAR ATAKAN Ankara - Savunma sanayisinde yüzde 80’lerde yerlilik, millilik oranı yakalandığını kaydeden Oktay, “Türkiye, kaynaklarını yatırıma, istihdama, üretime, tasarıma ve AR-GE’ye aktarma kararlılığındadır” dedi. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nin 2022’de, yurt dışı faaliyetlerini Malezya ve İngiltere’ye yaymayı; katılım finans alanında yeni stratejik ortaklıklar kurmayı planladığını söyleyen Oktay, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ: Sanayi Üretim Endeksi, Ekimde aylık bazda yüzde 0,6, yıllık bazda yüzde 8,5 artış gösterdi. Ekim ayında 3,16 milyar dolar cari fazla vererek ödemeler dengesinde son üç yılın en yüksek cari fazla rakamına ulaştık. Cari fazla veren dönemlerde krizlerin takip ettiği dönem aynı zamanda küçülmenin yaşandığı dönemlerdir, bu da normaldir zaten cari fazla vermek ama hem büyümeyi hem de yüksek büyümeyi sağlamak ve aynı zamanda cari fazla veriyor olmak bu maharettir, bunu da kabul etmek lazım. Hedefimiz ödemeler dengesindeki iyileşmeyi sürdürülebilir ve kalıcı kılmaktır. Nasıl ki savunma sanayisinde “Yapılamaz” denilenleri yaptıysak, terörü bitme noktasına getirip, vesayet planlarını yırtıp attıysak, ekonomimiz üzerindeki manipülatif etkilerin de üstesinden gelip aynı şekilde bunları da tarihe gömeceğiz.

Haberin Devamı

ÜRETİCİYE DESTEK: Uygulayacağımız politikalarla işletmelerin yatırım maliyetleri azaltılacak, ayrıca üreticiyi destekleyeceğimiz paketlerle sağlıklı büyüme yapımıza ilave katkı sağlayacağız. Bu amaçla, hızlı gerçekleştireceğimiz ilave istihdama destek paketinin yanı sıra, inovasyonu, yerli tasarım ve üretimi destekleyen teşviklerle üreticimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Tüm adımlarımızı serbest piyasa ekonomisi ve finansal serbesti ilkesiyle tam uyumlu şekilde atacağız. Türkiye Cumhuriyeti köklü ve itibarlı geçmişiyle küresel ekonomiye tam entegre bir ülke olarak yerli ve yabancı tüm yatırımcıya güven tesis etmeye devam edecektir.

BAĞIMSIZ EKONOMİ: Türkiye ekonomisi, güçlü bankacılık sektörü ve hızla büyüyen banka dışı finansal kesimiyle yeni dönemde hedeflerimize uygun olarak yatırımı, üretimi, ihracatı ve istihdam artırıcı faaliyetleri finanse etmeye devam edecektir. Tam bağımsız ekonominin ruhuna uygun olmayan, tüketim artırıcı, yatırıma, üretime hizmet etmeyen alanlarda kredi genişlemesini de arzulamayız. Bu anlamda, finansal kapasitemizin kullanılmasında yatırımları önceliklendireceğiz. Orantısız fiyat artışları ve kur dalgalanmaları Türkiye’nin kaderi olamaz, olmayacaktır. Sanayi kapasitemizi hızla geliştirirken enerji ve ara malı gibi alanlarda döviz ihtiyacımızı azaltacak adımları birer birer hayata geçirecek, üretimi, istihdamı daha ileriye taşıyacağız.

Haberin Devamı

EKONOMİ GÜVENLİĞİ: (MGK bildirisinde “ekonomik tehditlere” ilişkin ifadenin yer alması) Bağımsız ekonomi politikamızın MGK bildirisinde yer alması son derece doğal ve olması gereken bir durumdur. Ekonomi güvenliğimize dört elle sarıldığımızın kanıtı olan bu duruşumuz, ekonomiye yönelik arz güvenliği dâhil, manipülatif ataklardan, siber finans saldırılarına kadar hepimizin, tüm milletimizin hakkını hukukunu koruma irademizi gösteriyor.