Siyaset Maraş’ta hayat yeniden başlıyor

Maraş’ta hayat yeniden başlıyor

21.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Kapalı Maraş’ta hayat yeniden başlayacaktır. Mülkiyet haklarına riayet edilerek yürütülen bu çalışmalar ışığında artık Maraş’ta herkesin yararına olacak yeni bir dönemin kapıları açılacaktır” açıklaması yaptı

Maraş’ta hayat yeniden başlıyor

Aslıhan Altay Karataş - Lefkoşa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC hükümetinin Kapalı Maraş bölgesiyle ilgili yeni açılım kararına dikkat çekerek, bölgede yeni bir dönemin kapılarının açılacağını, hayatın yeniden başlayacağını, yıllardır atıl durumda olan Maraş’ın çözümsüzlüğün değil, Kıbrıs adasının huzurlu ve müreffeh geleceğinin sembolü olacağını söyledi. Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 47. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen geçit töreninden önce KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile birlikte Lefkoşa Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı. Erdoğan anıt özel defterine özetle şunları yazdı: “Ada’yla ilgili kritik gelişmelerin yaşandığı bir dönemde gerçekleşen bu ziyaret anavatan Türkiye olarak KKTC’nin huzuruna, refahına ve istikbaline verdiğimiz önemin bir nişanesidir. Türk milleti nasıl 47 sene önce katliam tehdidiyle karşı karşıya bırakılan Kıbrıs Türk halkının imdadına koşmuşsa bugün de yarın da elindeki tüm imkânlarla Kıbrıslı kardeşlerinin yanında olmayı sürdürecektir...”

Haberin Devamı

Tatar ile birlikte araç üzerinde halkı selamlayan Erdoğan, Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda düzenlenen 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı törenindeki konuşmasında özetle şunları söyledi:

RUM TARAFI GERÇEKLERDEN KOPUK: Çifte bayram yaşamanın mutluluğu içindeyiz. Barış Harekâtı anavatan ve garantör Türkiye’nin Kıbrıs Türkü’nün her zaman yanında olduğunun sembolüdür. Rumlar Kıbrıs Türkü’nü azınlık olarak görme, eşitlik temelinde çözümü reddetme gafletinden bir türlü uyanamadı. İçlerinde halen 1974 öncesi katliamların özlemini çekenler bulunduğunu görebiliyoruz.

AB’DEN İZİN ALACAK DEĞİLİZ: Buradan AB’ye sesleniyorum, siz sözünüzü tuttunuz mu? Hep yalan, bunların hayatı yalan üzerine kurulu. Geçen gün beni arıyorlar: ‘Duydum ki ayın 20’sinde Kuzey Kıbrıs’ta konuşma yapacakmışsın. Herhalde orada rahatsızlık verici bir konuşma olmaz.’ Bunun iznini herhalde sizden alacak değiliz. Biz mesajımızı veriyoruz, biz haklıyız, haklı olduğumuz için de sonuna kadar hakkımızı savunacağız.

Haberin Devamı

GERİYE DÖNÜŞ BEKLEMEYİN: Bundan sonra kimse bizden geriye dönüş beklemesin. Geçersizliği kanıtlanmış modeller üzerine harcayacak bir 50 yılımız daha yoktur... Yeni bir müzakere süreci ancak iki devlet arasında yürütülebilir. Bunun için de öncelikle Kıbrıs Türkü’nün egemen eşitliği ile eşit statüsü teyit edilmelidir. Çözümün anahtarı da odur. Hiç kimse Kıbrıs Türkü’nden kendi devletinden, eşit statüsünden, egemenliğinden vazgeçmesini, Rumların iradesi altında azınlık olarak yaşamayı, onların tahakkümüne girmeyi kabul etmesini beklemesin.

MARAŞ’TA YENİ HAYAT: Sayın Tatar’ın ve KKTC hükümetinin Maraş konusunda ortaya koydukları azimli duruş için ayrıca tebrik ediyorum. Sayın Tatar’ın bizlerle paylaştığı kararla Maraş’ta hayat yeniden başlayacaktır. Mülkiyet haklarına riayet edilerek yürütülen bu çalışmalar ışığında artık Maraş’ta herkesin yararına olacak yeni bir dönemin kapıları açılacaktır. Açılımın öncelikle Kapalı Maraş’ın yüzde 3.5’ine tekabül eden pilot bölgede başlayacak olması Kıbrıs Türk makamlarının bu konuya ne kadar hassas yaklaştığını ortaya koyuyor. Yıllardır atıl durumda kalan bu bölge çözümsüzlüğün değil, Kıbrıs adasının huzurlu ve müreffeh geleceğinin sembolü olacaktır. Atılan bu adımlarla Maraş’ta yeni mağduriyetler oluşturulmayacak, bilakis mevcut mağduriyetler giderilecektir.

Haberin Devamı

247 YIL DA SÜRSE: Amerika’da aralarında tescilli Türkiye düşmanlarının olduğu bazı isimler güya Türkiye’nin saldırganlığına karşı Rumlara ve Yunanlara desteklerini ifade etmek üzere bir konferans düzenlemişler... Barış Harekâtı’nın 47 yıldır hâlâ hazmedilemediği anlaşılıyor. Hiç kusura bakmasınlar, değil 47, 147 yıl da 247 yıl da sürse Kıbrıs Türk halkı bağımsızlığından ve özgürlüğünden taviz vermeyecektir. Yürütülen bu girişimlerin bizim nazarımızda boş teneke gürültüsünden öte bir kıymeti yoktur.

Yeni açılımı Tatar açıkladı

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise konuşmasında Kapalı Maraş açılımına değindi. Tatar, Kıbrıs’ın bir parçası olan Kapalı Maraş’ı açma kararının yıllardır mallarına ve mülklerine gidemeyen eski sakinlerinin ve hak sahiplerinin mülklerinin iadesini mümkün kılacağını ve son derece önemli bir açılım olduğunu söyledi.

Amaçlarının mağduriyeti gidermek olduğunu belirten Tatar, “Kapalı Maraş açılımı, Taşınmaz Mal Komisyonu üzerinden mülkiyet haklarına saygılı ve hukuka uygun bir şekilde gerçekleştirilecektir. Bu çerçevede, Bakanlar Kurulumuz tarafından kabul edilen kararla Kapalı Maraş’ın yüzde 3.5’ine tekabül eden bölgenin, askeri bölge statüsü kaldırılarak Maraş açılımımızın ikinci aşamasına geçilecektir. Bu adımla iade talebiyle başvuran hak sahiplerine, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun bu yönde bir karar vermesine olanak sağlanacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Haçlı zihniyetine büyük ders verdik’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lefkoşa’daki Büyük Han’da gençlerle bir araya gelerek sohbet etti. Kıbrıs denilince ilk aklına 1974 Barış Harekatı geldiğini belirten Erdoğan, “Verilen bu mücadele neticesinde de hamdolsun, bu zalim diyeceğim artık, Yunanların elinden kurtarılmış oldu. Bu mücadele ile birlikte adeta dünyada bize karşı Haçlı Seferi zihniyetini yeniden ortaya koymak isteyenlere Türkler olarak büyük bir ders vermiş olduk” dedi. Kapalı Maraş ile ilgili açılıma da değinen Erdoğan, “Çok hızla mesafe almamız lazım. Rahatsız olmaya başladılar. Aslında biz onları rahatsız edecek bir şey yapmıyoruz. Biz sadece haklının hakkını kendine verelim diyoruz ama bu güzel bölge, bu güzelim deniz böyle atıl bir vaziyette kalmasın” diye konuştu.