Siyaset ‘Müzeler halk eğitiminin önemli bir merkezidir’

‘Müzeler halk eğitiminin önemli bir merkezidir’

19.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Türk ve Japon hükümetlerinin işbirliğiyle yapılan Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret etti.

‘Müzeler halk eğitiminin önemli bir merkezidir’

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Kırşehir - Erdoğan, höyük şeklinde inşa edilmiş müzede sergilenen Kalehöyük, Büklükale ve Yassıhöyük kazılarından çıkarılmış tarihi eserleri inceledi. Müzede geleneksel Japon oyuncağı Kendama’yı tanıtım gösterisini izleyen Erdoğan, kendisi de oyuncağı deneyerek “Ben bunu evde çalışayım. Topaca benziyor. Bu oyuncaktan torunlarıma da götüreyim” dedi. Erdoğan, Japon kağıt katlama sanatı Origami standında da eğitmen ile birlikte kağıttan turna kuşu yaptı.

Haberin Devamı

Japon çay seremonisi

Erdoğan, daha sonra iki yapay göletin bulunduğu Japon Bahçesi’ne geçti; bahçede Erdoğan için geleneksel Japon çay seremonisi düzenlendi. Seremonide ikram edilen Japon fasulye tatlısını beğenen Erdoğan, “Benim de fasulye tatlısı tarifim var. Size tarifini göndereyim. Tatlıları gerçekten çok hafif ve çok sağlıklı” dedi. Daha önce çay seremonisine katılıp katılmadığının sorulması üzerine Erdoğan, “Japonya’da birkaç kere katılmıştım. Gerçekten bu kültürü, geleneği devam ettirmeleri bir ülke için çok önemli. Bu geleneği geleceğe taşımak geleceğimiz, çocuklarımız için çok önemli. Bundan sonra ben de hatta kahve seremonimizi bu şekilde, hatta mangalda yaparak yaşatmayı düşünüyorum. Zaman zaman misafirlerime ben de yapıyorum ama daha yaygınlaştırmak iyi olur sanıyorum. Çay sükunetle yapılır, sohbetle içilir bence” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Müzeler halk eğitiminin önemli bir merkezidir’

Törende yaptığı konuşmada, 1890’da Sultan 2. Abdülhamit’in Japonya’ya gönderdiği Ertuğrul Fırkateyni’nin dönüş yolunda battığını hatırlatan Erdoğan “Kazanın duyulmasından sonra Japon halkı ve makamları yaralılarımız ve şehit ailelerine büyük ilgi gösterirler. Japon dostluğu böyle insani bir zeminde temellerini atmıştır. İki ülkenin birbirine sevgiyle bağlı olduğuna inanıyorum. Köklü ilişkilerimizi geliştirilmesi için karşılıklı çaba sarf etmekten büyük mutluluk duyuyorum” dedi. Kaman’daki müzenin Japon hükümetinin kültürel mirası koruma projesi çerçevesinde hibe olarak yapıldığını belirten Erdoğan, şunları kaydetti: “Burası ayrıca Japon sınırları dışındaki en büyük Japon bahçesi. Müzemizin 2011’de en yeşil müze ödülü alması ve 2012’de ise Avrupa’da yılın müzesine aday gösterilmesinin son derece gurur verici olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu çalışmaların iki ülke arasında kurulabilecek kültür köprülerinin en güzide örneği olduğuna inanıyorum. Günümüzde müzeler objelerin sergilendiği mekanlar olmaktan çok daha önemli misyonlara kavuştular. Kültür aktarımı topluma fayda sağlamak ve sosyal refahın yükseltilmesi müzelerin baş amaçları haline geldi. İlaveten müzeler halk eğitiminin de önemli bir merkezi. Mesela bu çatı altında kadın girişimcilere cam sanatının öğrenilmesi kültür aktarımının ve zanaatın yaşatılma çabasının kıymetli bir örneğidir. Kültüre ve tarihe böyle büyük bir hizmetin milattan önce 3 bin yılına uzanan Kaman’da yürütülmesi son derece sevindirici. Kaman’a ve bölge insanımıza yapılan katkılar memnuniyet vericidir.”

Haberin Devamı

Gazetecilerin, Müzeler Günü olduğunu hatırlatması üzerine Erdoğan, “Tüm çocuklarımızın aileleriyle müzelerdeki eserleri gelip görmesi lazım. Küçük yaştan itibaren çocuklarımıza bu alışkanlığı kazandırmalıyız” dedi.

Fotoğraflar: YAVUZ ÖZDEN Milliyet