Siyaset Oktay’dan ‘Borsa İstanbul’ açıklaması: Ülkemiz için bir kazanımdır

Oktay’dan ‘Borsa İstanbul’ açıklaması: Ülkemiz için bir kazanımdır

16.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk hissesinin Katar’a satılmasına ilişkin, “Katar Yatırım Otoritesi’nin Borsa İstanbul’a ortak olması, ülkemiz için bir kazanımdır. Yapabiliyorsanız bu yatırımları artırmak için teşvik edin” dedi

Oktay’dan ‘Borsa İstanbul’ açıklaması: Ülkemiz için  bir kazanımdır

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kurum ile kuruluşların 2021 yılı bütçe görüşmesinde açıklamalarda bulundu, milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Oktay, özetle şunları söyledi:

KUVVETLER AYRILIĞI: Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, önce yüce Meclisimiz sonra da halkımızın istek ve iradesiyle kabul edilmiş, kuvvetler ayrılığına dayanan bir sistemdir ve demokratiktir. ‘Denge ve denetim yok’ deniliyor. Yürütme olarak günlerdir Meclisimiz önünde harcanan ve harcanacak her kuruşun açıklamasını yapıyor, hesabını veriyoruz. Bu bir denge denetim mekanizması değil midir?

YATIRIM AYIRMAYIZ: Bugün itibariyle Yatırım Ofisi, 17,6 milyar dolarlık yatırım tutarına sahip, yaklaşık 40 bin istihdam oluşturma potansiyeli olan toplam 173 yatırım projesini takip etmektedir. Biz sizin gibi yatırım kimden, nereden geliyor diye ayırmayız.

SES ÇIKARMAMIŞTINIZ: (Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk hissesinin Katar’a satılması) Katar Yatırım Otoritesi’nin Borsa İstanbul’a ortak olması, ülkemiz için bir kazanımdır ve bu işbirliği milletimize kazanç olarak dönecek bir iş birliğidir. Yapabiliyorsanız bu yatırımları artırmak için teşvik edin. Sayın Kılıçdaroğlu ‘Borsa İstanbul’un kârlılık oranı yüzde 52, bu kâr oranı ile satın alan fon ödediği parayı 15-20 ay sonra çıkaracak’ diyor. Nasıl bir matematik bu, nasıl bir hesap uzmanlığı? 11 ay önce Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan 122,5 milyon dolara alınan yüzde 10’luk hisse, 200 milyon dolara Katar Yatırım Otoritesi’ne devredilmiştir. Borsa’nın yüzde 10 hissesine karşılık bu sene dağıtılan temettü yaklaşık 10 milyon dolardır. 2 milyar dolar şirket değerlemesi üzerinden yapılan Katar Yatırım Otoritesi işbirliği, Kılıçdaroğlu’nun iddia ettiği gibi 15 ayda değil ancak 20 senede kazanılacak kâra karşılık gelmektedir. Daha önce benzer yöntemle Borsa’dan Amerikalı şirket Nasdaq veya Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’na yapılan hisse devirlerine hiç ses çıkarmamıştınız.

KATI DENETİME TABİ: Türkiye Varlık Fonu çok katı ve kapsamlı bir denetime tabidir. Yapılan bağımsız denetimi, devlet denetleme kurulu denetçilerinin yaptığı denetim izlemekte ve süreç ülkemizin en üst denetim merci olan Meclis denetimi ile bitmektedir.

ŞİRKET ÖDÜYOR: (Tank Palet Fabrikası) BMC bir Türk firması; bir yabancının hissedarlığı var. BMC’nin azınlık hissesi Katar yatırım şirketinde. Belli oranlarda Amerikan, İngiliz, Alman, Çinli ortakları olan diğer bazı savunma sanayi şirketleri gibi. Tank Paleti Fabrikası bedeli, arazisi, binası ve makineleri dahil her şeyiyle 250 milyon doları bile bulmayan bir rakam; siz buna 20 milyar dolar diyorsunuz. Bu yanlış bir hesap. Fabrikanın mülkiyeti Milli Savunma Bakanlığı’nda kalmak üzere, BMC’ye 25 yıllığına işletme devri yapılmıştır. Arifiye’deki işçiler yine MSB işçileri. Şirket, çalıştırdığı işçilerin bedelini ödemiş oluyor.

TOPLAM 86,6 MİLYAR TL REZERV: Merkez Bankası döviz rezervleri bugün itibarıyla 46,4; altın rezervleri 40,3 milyar TL olmak üzere toplam uluslararası rezervler 86,6 milyar TL seviyesinde. Bu da kısa vadeli yükümlülüklerimizi yerine getirmemiz çerçevesinde yeterli bir seviye. l ANKARA Milliyet