Siyaset Putin Ve Ruhani ile görüştü

Putin Ve Ruhani ile görüştü

09.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile yaptığı telefon görüşmesinde Türkiye, Rusya ve İran’ın ilkini Soçi’de gerçekleştirdikleri liderler zirvesinin ikincisinin İstanbul’da yapılması kararlaştırıldı.

Putin Ve Ruhani ile görüştü

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan ilk görüşmesini Putin’le ardından Ruhani ile telefonda görüştü. Görüşmelerde başta Afrin ve İdlib olmak üzere Suriye’deki son gelişmeler değerlendirildi. Erdoğan, Zeytin Dalı Harekâtı’yla ilgili bilgi paylaşımında bulunurken, Türkiye, Rusya ve İran’ın ilkini Soçi’de gerçekleştirdikleri liderler zirvesinin ikincisinin İstanbul’da yapılması kararlaştırıldı. İstanbul’daki zirvenin kısa süre içinde gerçekleşmesi beklenirken zirvenin üçüncü ayağının ise İran’da yapılması bekleniyor.

Haberin Devamı

Fikir teatisi

Alınan bilgiye göre Erdoğan ve Putin, İdlib’de, “Gerginliği Azaltma Bölgesi”ndeki yeni gözlem noktalarının oluşturmasına ivme kazandırma hususunda mutabık kaldıkları görüşmede, Astana süreciyle ilgili fikir teatisinde bulundu. Gözlem noktası oluşturmak için İdlib’e giden Türk konvoyuna geçtiğimiz hafta saldırı düzenlenmişti.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına göre; telefon görüşmesinde Doğu Guta’daki insani duruma da değinildi. “Suriye meselesinde işbirliği ve eşgüdüm içinde hareket etme kararlılıkları” karşılıklı olarak teyit edildi. Görüşmenin Rusya’nın Suriye hava sahasını kapattığı ve Türkiye’nin bu hava sahasını kullanamadığına dair iddiaların ardından gerçekleşmesi de dikkat çekerken, bu konunun da görüşmede ele alındığı ileri sürüldü.

Haberin Devamı

Yoğun trafik

Cumhurbaşkanı Erdoğan AB ile durma noktasına gelen ilişkileri yeniden canlandırmak için de çabalarını sürdürüyor. Türkiye’nin vize serbestisi konusunda 72 kriteri yerine getirdiğine dair AB’ye yaptığı başvurunun ardından kritik AB-Türkiye Zirvesi, 26 Mart’ta Varna’da toplanacak. Erdoğan’ın katılacağı zirvenin ardından AB ile son dönemde durma noktasına gelen ilişkilerin yeniden canlanması bekleniyor.

Barış yolu

Erdoğan’ı yoğun bir diplomasi trafiği beklerken bu süreçte geçen hafta Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexandar Vucic ve Bosna-Hersek Başkanlık Konseyi Üyesi Bakir ile mini bir zirvenin ardından Bosna-Hersek ve Sırbistan’ı kapsayan Balkan turu yapacak. Erdoğan’ın bu ziyaretinde; önceki gün Karayolları Genel Müdürlüğü’nün fizibilite çalışmasına başladığı Bosna Hersek-Belgrad otoyolunun hayata geçirilmesi ve temelinin atılması bekleniyor. “Balkanların Barış Yolu” olarak adlandırılan projeye bölgedeki barış ve istikrarın yeniden sağlanması için büyük önem veriliyor.