Siyaset Son dakika... CHP'den Irak-Suriye tezkeresine 'hayır' oyu!

Son dakika... CHP'den Irak-Suriye tezkeresine 'hayır' oyu!

26.10.2021 - 14:45 | Son Güncellenme:

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Suriye ve Irak'ta Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) görev süresini 2 yıl uzatmayı öngören Cumhurbaşkalığı tezkeresine 'hayır' oyu vereceklerini söyledi. Tezkereye İYİ Parti 'evet', HDP ise 'hayır' oyu vereceklerini açıklamıştı. Öte yandan TBMM Genel Kurulu'nda tezkere görüşmeleri başladı.

Didem Özel Tümer / Milliyet
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM'de partisinin grup toplantısından çıkarken gazetecilerin sorusu üzerine, bugün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek Irak ve Suriye'de TSK'nın sınır ötesindeki görev süresini 2 yıl uzatacak Cumhurbaşkanlığı tezkeresine 'hayır' oyu vereceklerini söyledi. Özel, "Suriye'ye sınır ötesi için istenen 2 yıllık tezkereye 'hayır' oyu vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'BUNA EVET DEMEK MÜMKÜN DEĞİL'

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM'de gazetecilerin sorularını cevaplayarak, TSK'nın sınır güvenliği için Irak ve Suriye'deki varlığını 2 yıl daha uzatan tezkereye 'hayır' oyu vereceklerini söyledi. Özer, "Bu torba tezkereye 'hayır' oyu vereceğiz. 4 farklı konuyu bir araya koymuşlar. Zaten ikisi için tezkereye ihtiyaç yok. Kuzey Irak'taki PKK ile ya da Suriuye'deki IŞİD ile mücadele etmek için tezkereye ihtiyaç yok. 'Terörle mücadele için tezkere istiyoruz' demeleri biraz algı yönetiminden başka bir şey değil. İkinci husus Suriye'nin toprak bütünlüğünü yani İdlib'deki misyonu karşılayacak hiçbir şey yok orada. Bu tezkere İdlib misyonunu tatmin edecek bir tezkere değil. Üçüncü ve en önemli husus ilk kez 2 yıllık yetki isteniyor. Bu 2 yıllık yetki süresinin içinde zaten seçimler var. Gününde bile yapılsa seçimlerden sonraki 4 ayı yani gelecek parlamentonun yetkisine tecavüz eden bir süreç var. Tüm bunları birlikte değerlendirdiğimizde Recep Tayyip Erdoğan'ın iç politika için istediği, Suriye ile bir savaş çılgınlığına girişebileceği böyle bir sorumluluğa ortak olmak, buna 'evet' demek mümkün değil. Recep Tayyip Erdoğan, ülkeyi kendi hırsı, kendi siyasi düşünceleri doğrultusunda ve iç politikaya malzeme etmek için yönetmeye çalışıyor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'İTTİFAK ORTAĞIMIZIN KARARLARINA SAYGILIYIZ'

DHA muhabiri Nursima Özonur'un haberine göre; Özgür Özel, Millet İttifikı ortağı İYİ Parti'nin tezkereye 'evet' oyu kullanacağının hatırlatırlması üzerine "İttifak ortağımızla birbirimizin kararlarına son derece saygılıyız. Onların argümanları da kıymetli ve şu anda dinlidiğimiz konuşmalarda tezkerenin yanlışlarını en sert şekilde eleştiriyorlar. Kendi tercihleri olarak bütün itirazlarına rağmen 'evet' oyu vermeyi kararlaştırmışlar. Biz buna saygılıyız, onlar bizim kararımıza saygılı. Ama CHP ittifak ortaklarıyla birlikte herhangi bir sorun yaşamaksızın Türkiye'yi birlikte ve iyi yönetmek üzere yol yürümeye devam ediyor" dedi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN 'HAYIR' OYU SİNYALİ

Haberin Devamı

Partisinin grup toplantısında konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu da tezkereye 'hayır' sinyali vererek, "Torba tezkere dönemi başladı, gelin buna ‘Evet’ deyin diyorlar, biz senin her dediğinin altına gidip mühür mü basacağız?" dedi.

Memleket Partisi İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada tezkereye 'evet' oyu vereceklerini açıkladı. DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu da, Meclis Genel Kurulunda görüşülecek Suriye ve Irak tezkerelerine "evet" oyu vereceklerini bildirdi.

Öte yandan tezkereye AK Parti, MHP ve İYİ Parti 'evet' oyu vereceğini, HDP ise 'hayır' oyu kullanacağını açıklamıştı.

CHP'Lİ ÖZEL GAZETECİLERE AÇIKLADI

CNN Türk muhabiri Mustafa Berber konuyla ilgili şunları söyledi: "CHP Grup toplantısı'nda o kararın çıkması bekleniyordu. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu mesajı verdi ama net açıklama grup toplantısından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Grup Başkanvekili Özgür Özel'den geldi. Özel, CHP grubunun tezkereye 'hayır' oyu vereceğini söyledi. Aslında geçtiğimiz günlerde CHP kurmaylarından edinilen bilgiler doğrultusunda sadece süre konusunda bir sorun olduğu belirtiliyor ve CHP tarafının evet oyu vereceği ihtimali üzerinde duruluyordu ancak bugün Özel, CHP'nin tezkereye 'hayır oyu vereceğini belirtti.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, tezkereyi sert sözlerle eleştirdi. CHP lideri, süresinin 2 yıl olması üzerinden ve içinde yer alan yabancı uyruklu askerlerin Türkiye'ye gelmesi üzerinden eleştirilerini sürdürdü. Sabah saatlerinde MHP Genel Başkanı Bahçeli, grup toplantısında CHP'ye 'tarafınızı seçin' çağrısı yapmıştı. Kılıçdaroğlu, kürsüden Bahçeli'ye yanıt verdi ve 'Bu ülkeye yabancı askerlerin girmesine izin veren tezkereye evet oyu veren MHP mi milliyetçidir, ben mi milliyetçiyimdir' ifadelerini kullandı."

AKŞENER: EVET OYU VERECEĞİZ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etmişti. Görüşme sonrası basın açıklaması yapan Akşener ve Kılıçdaroğlu tezkere sorusuna yanıt cevaplandırmıştı.

Haberin Devamı

"Meclis Başkanlığı'na gönderilen Irak ve Suriye tezkereleriyle ilgili tutumunuz ne olacak?" sorusuna Akşener, "TBMM'ye gelen bütün tezkerelerle ilgili konunun uzmanı arkadaşlarımız üzerinden bir ekip kurarız. Onlar tartışır, bir rapor ortaya çıkarırlar ve sonra da milletvekili arkadaşlarımızla bu paylaşılır. Bu çalışmayı yaptırdık ve o raporun sonucunda eleştirilerimiz baki kalmak kaydıyla 'evet' oyu vereceğimizi ifade etmek isterim." yanıtını vermişti. Kılıçdaroğlu ise aynı soruyu, "Yetkili organlarımızda görüşeceğiz. Dün geldi, arkadaşlar ön görüşmeleri yaptılar. Daha sonra MYK'de bu konuyu ayrıntılı olarak görüşüp, kararımızı Parlamentoda ifa edeceğiz." şeklinde cevaplamıştı.

IRAK VE SURİYE TEZKERESİ MECLİS'TE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Meclis Başkanlığı'na gönderilen Irak ve Suriye tezkeresinde terör örgütü PKK/PYD-YPG'nin, Suriye'de bölücü faaliyetlerine devam ettiği belirtildi. Türkiye'nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan gelişmeler ve süregiden çatışma ortamının milli güvenlik açısından taşıdığı risk ve tehditlerin artarak devam ettiğine vurgu yapılarak, "Irak'ta PKK ve DEAŞ unsurlarının varlığını sürdürmesi, etnik temelli ayrılıkçılığa yönelik girişimler, bölgesel barışa, istikrara ve ülkemizin güvenliğine doğrudan tehdit oluşturmaktadır.

Suriye'de, sınırımıza mücavir alanlarda PKK/PYD-YPG ve DEAŞ başta olmak üzere mevcudiyetini sürdüren terör örgütleri, ülkemize, ulusal güvenliğimize ve sivillere yönelik eylemlerini sürdürmektedir. İdlib'de, Astana süreci kapsamında istikrar ve güvenliğin tesisine ilişkin faaliyetleri hedef alan risk ve tehditler devam etmektedir. Bütün bu gelişmeler kapsamında, terörle Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü bozmaya ve sahada gayrimeşru oldubittiler oluşturmaya yönelik, milli güvenliğimize tehlike oluşturabilecek her türlü risk, tehdit ve eyleme karşı, uluslararası hukuktan doğan haklarımız doğrultusunda gerekli önlemlerin alınması milli güvenliğimiz açısından hayati önem arz etmektedir" denildi.