Siyaset Son dakika... Emekli amirallerin bildirisine tepki yağdı: Haddinizi bilin

Son dakika... Emekli amirallerin bildirisine tepki yağdı: Haddinizi bilin

05.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Eski Deniz Kuvvetleri komutanlarının da aralarında bulunduğu 104 emekli amiralin ortak 'Montrö' bildirisine siyasiler sert tepki gösterdi. TBMM Başkanı Şentop, “Bu millet bütün darbe sevdalılarını toprağa gömdü” derken Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Darbe seviciler ayar verme hadsizliğinde bulunmuş” dedi.

Son dakika... Emekli amirallerin bildirisine tepki yağdı: Haddinizi bilin

Hükümet, AK Parti ve MHP 104 emekli amiralin imzasıyla yayımlanan ve hazırlayanlar hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatılan açıklamaya “Haddinizi bilin” ve “Hodri meydan” diyerek tepki gösterdi. Sosyal medya üzerinden yapılan açıklamalardan bazıları özetle şöyle:

Haberin Devamı

‘DARBE ÇAĞRIŞIMLI’

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Kahraman milletimiz 15 Temmuz’da sadece FETÖ’cü darbecileri değil, aynı kaynaktan beslendiğini bildiğimiz bütün darbe sevdalılarını da toprağa gömdü. Düşünce açıklama başka, darbe çağrışımlı bildiri hazırlamak başka. Yıllardır, içerde dışarda vatan ve millet düşmanlarıyla cephe cephe amansız bir mücadele sürerken ortalıkta gözükmeyen emekliler, kendi uydurdukları gündemlerle kaos simsarlığı üstlenmişler; belli.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Mezarlıkta ıslık çalan korkaklar misali, Millet İradesini ve Recep Tayyip Erdoğan’ın dik duruşunu hazmedemeyen darbe seviciler demokratik kurumlara, seçilmişlere ve de Türk Silahlı Kuvvetlerine ayar verme hadsizliğinde bulunmuşlar... Bu vesayet muhiplerinin hevesleri en son 15 Temmuz gecesi kursaklarında kalmış, millet olarak unutamayacakları bir ders vermiştik. Bugün de her platformda gerekli cevap en net şekilde verilecektir. Göze alabilene, hodri meydan.

Haberin Devamı

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım: Şunu milletimiz bilmeli ki 15 Temmuz Türkiye’nin bekasına yönelik en son darbe girişimdir... Darbe heveslilerinin hâlâ özlemleri vardır, devam etmektedir. 15 Temmuz gecesi taşıdığı üniformanın ve makamın sorumluluğunu yerine getirmeyen birinin de altında imzası bulunduğu ve bekadan bahseden bu bildiriyi çok da dikkate almamak gerekir. Hiçbir şekilde darbeciler bu ülkede demokrasiyi, istiklalimizi yok edemeyeceklerdir. Bildiride ne amaçlandığını anlamak mümkün değil, her şeyi birbirine karıştırmışlar... Orada Montrö’yü veya Kanal İstanbul’u bu açıklamanın içine yerleştirmek, tamamen kötü niyetli bir girişimdir... Elbette hukuk gereğini yapacaktır ve hep beraber kamuoyu da bunu izleyecektir.

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş: Eski Türkiye sevdalısı, vesayetçi, kendisini milli iradenin üstünde gören zihniyetin bazı temsilcileri yayınladıkları sözde bildiri ile siyasete akıl, millete ayar vermeye çalışıyorlar. O devirler geride kaldı! Haddinizi bilin!

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Bazı emekli amirallerin geçmişteki kötü ve çirkin olayları hatırlatan bir yöntem ve üslupla bildiri yayınlaması kabul edilemez... Vesayet hevesi ile vatanseverlik bir arada olmaz... Demokrasiye saygısız vatanseverlik olmaz. Hukuk dışı vatanseverlik olmaz.

Haberin Devamı

‘HESAP VERECEKLER’

İletişim Başkanı Fahrettin Altun: Neymiş, birkaç emekli amiral bir araya gelip bir “bildiri” yazmışlar! 5. kol unsurları da hemen heyecanlanmış. Oturun oturduğunuz yerde. O Türkiye eskide kaldı! Bu millet 15 Temmuz’da darbe heveslilerini nasıl tepelediğini dosta düşmana gösterdi. Haddinizi bilin! Siz kimsiniz? Ne hakla milli iradenin meşru temsilcilerine parmak sallıyorsunuz? Türkiye bir hukuk devletidir. Vesayetçiler bir daha asla demokrasimize zarar veremeyecek. Dış güçlerin ezik piyonları büyüyen, güçlenen Türkiye’nin önünü kesemeyecek! 15 Temmuz’a 103 gün kala 103 hadsizin verdiği mesaj ayaklarımızın altındadır. Görevimizin başında, milletimizin emrindeyiz. Sadece imzacılar değil, onları cesaretlendiren de hukuk önünde hesap verecek.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Bir grup mütekait askerin darbe dönemlerini çağrıştıran açıklaması sadece kendilerini gülünç ve zavallı duruma düşürmüştür. Bilsinler ki aziz milletimiz ve temsilcileri bu zihniyete ve vesayet heveslilerine asla geçit vermeyecektir. Haddinizi bilin ve yerinizde oturun.

MSB’DEN BİLDİRİ AÇIKLAMASI:

‘Düşmanlarımızı sevindirmekten başka işe yaramaz’

Milli Savunma Bakanlığı bildiriye ilişkin sert bir açıklama yaparak, “Böyle bir bildiri yayınlamanın demokrasimize zarar vermekten, TSK personelinin moral ve motivasyonunu olumsuz etkilemekten ve düşmanlarımızı sevindirmekten başka bir işe yaramayacağı açıktır. Bağımsız Türk yargısının gereğini yapacağına inancımız tamdır” dedi.

Açıklamada, TSK’nın Cumhurbaşkanı’nın liderliğinde yurt içinde ve sınır ötesinde birçok coğrafyada hak, alaka ve menfaatleri koruduğu vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:  “Bölgesel ve küresel barış ve istikrara katkı sağlamak, dost ve kardeşlerimizin de hakkını, hukukunu korumak için büyük bir fedakârlık ve kahramanlıkla hiç olmadığı kadar yoğun ve etkin bir şekilde mücadele ederken böyle bir bildiri yayınlamanın demokrasimize zarar vermekten, TSK personelinin moral ve motivasyonunu olumsuz etkilemekten ve düşmanlarımızı sevindirmekten başka bir işe yaramayacağı açıktır. Bağımsız Türk yargısının gereğini yapacağına inancımız tamdır. Uluslararası anlaşmaların kazanç ve kayıplarının da bilgi ve bilincinde olan TSK, hiçbir görev ve sorumluluğu olmayan kişi veya kişilerin hırs, ihtiras ve şahsi emellerine araç yapılamaz. Bağrından çıktığı asil milletimizin sevgisi, güveni ve duasından aldığı ilhamla içeriden ve dışarıdan her türlü fitne-fesat ve yıkıcı girişime rağmen gücüne güç katan TSK; egemenlik, bağımsızlık ve bekamız ile hak, alaka ve menfaatlerimizin korunmasını dikkat ve hassasiyetle ölürsem şehit kalırsam gazi anlayışı içinde kahramanlık ve fedakârlıkla başarıyla gerçekleştirmektedir.”

Haberin Devamı

‘Haset ile körleşenler’

15 Temmuz darbe girişimi, iç-dış fitne ve fesatlara rağmen, Suriye’nin kuzeyinde oluşturulmak istenen terör koridorunun parçalanması dahil, düşmanları hayal kırıklığına uğratan önemli başarıların elde edildiği belirtilen MSB açıklamasında “Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri ile bir bütün olan TSK’nın başarılarını görmeyen, görmek istemeyenler hırs, ihtiras ve haset ile körleşenlerdir” denildi. Açıklamada TSK’nın; Atatürk’ün belirttiği gibi akıl ve bilimin ışığında, Anayasa çerçevesinde yasalar ve Cumhurbaşkanının direktifleri doğrultusunda, sıralı amir ve komutanların emir ve komutasında, milletinin emrinde, görev ve sorumluluklarının bilincinde, daima görevinin başında olduğu belirtilerek “Bundan kimsenin şüphesi olmasın. TSK’nın başarılarında en büyük pay aziz şehitlerimize ve kahraman gazilerimize aittir” ifadelerine yer verildi.

‘RÜTBELERİ SÖKÜLMELİ MAAŞLARI KESİLMELİ’

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Anti demokratik ve tehditvari, aynı zamanda vesayetçi bildiriyi Milliyetçi Hareket Partisi nefretle lanetlemekte ve reddetmektedir. Bu kapsamda partimizin görüşü olarak derhal alınması gereken önlemler şu şekildedir: Muhtıra tarzında hazırlanarak gece yarısı servisi yapılan bildiride imzası bulunan amirallerin rütbeleri sökülmelidir. Emeklilik hakları kaldırılmalı, emekli maaşları kesilmelidir. Açıklanan bildirinin çok yönlü adli ve idari soruşturması yapılmalıdır. Ayrıca 104 vesayetçi amiralin imzasıyla yayımlanan bildirinin arkası ve önü kararlılıkla araştırılmalı, bu rezaletin içinde kimlerin olduğu tevsik ve tespit edilmelidir. Konu vatandır, konu demokrasidir, konu milli iradedir. Taviz veya gecikmenin bedeli hiç kuşkusuz ağır olacaktır.

‘CUNTACILIK ÖRNEĞİ’

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici: Bazı emekli amirallerin Montrö Sözleşmesi bahanesiyle, vesayet özlemi içerisinde darbe iması yaptıkları açıklama kabul edilemez, yok sayılamaz bir cuntacılık örneğidir.

‘BU BİR ZEVZEKLİKTİR’

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: Bu tür gece yarısı emekli de olsa silahlı bürokrasi mensubu kişilerin yaptığı açıklamalar, genellikle Türkiye’de demokrasinin kesintisine uğrayan muhtıraları akıllara getirir. Dolayısıyla iktidar partisinin üzerinde tepinme fırsatı doğmuştur. Partimiz vesayet ve diğer odakların karşısındadır. Sabah bir uyandık emekli amirallerin canı sıkılmış, bildiri yayınlamışlar. Kişisel fikrimi söylüyorum; bu bir zevzekliktir. Türkiye bu zevzekliklerden çok çekti. Buradan herkese, emekli silahlı bürokratlara sesleniyorum. Herkes görevini, işin başındayken yapmalıydı. Ben bu arkadaşlarımız görevdeyken, maalesef Yunanistan’ın işgal ettiği adalara karşı herhangi bir tavırlarını görmedim. Siyaset, siyasetçi tarafından yapılır. Muhalefet partilerini beğenmiyorlarsa, siyasi parti kurup onun üzerinden yürüyebilirler. Darbe çağrıştıracak, bütün gerçek gündemi örtecek herhangi bir yolun oluşmasına da sebep olamazlar. Böyle bir hakları, hadleri yoktur. Bugün ortaya çıkan bu meseleyi ciddiyetle ve manidar bularak takip ettiğimizi söylemek isterim. İYİ Parti, demokrasinin yanında dün olduğu gibi bugün de durmaya devam edecektir.

‘DARBE HEVESLİLERİNE GEÇİT VERİLEMEZ’

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: Ülkemizin önemli meselelerinin bütün toplumsal kesimler tarafından konuşulması, tartışılması faydalıdır. Meseleler tartışılırken meselenin özüne odaklanılmalıdır. Toplumsal hafızalardaki travmaları, geçmiş kötü tecrübeleri hatırlatacak iletişim metodları toplumsal kutuplaşmaya hizmet edecektir. Sorumluluk sahibi herkes sorunlara odaklanmalı, toplumu kutuplaştıracak davranış kalıpları ile sorunların konuşulmasını engellememelidir.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: Gelecek Partisi, milli iradenin, hukuk devletinin ve demokrasinin yanındadır. Militarist ya da sivil fark etmez, darbe heveslilerine geçit verilemez. Bildiri, ülkenin tarihsel hafızasını ve içinden geçtiği hassas süreci göz önüne almayan, kötü niyetli bir sorumsuzluk örneğidir.

Vatan Partisi: Tam da ABD emperyalizminin Ukrayna üzerinden Karadeniz’de ve Yunanistan üzerinden Akdeniz’de Türkiye, Rusya ve bütün Asya’ya tehditler yönelttiği sırada, böyle bir bildirinin yayınlanması ciddi bir sorumsuzluktur. Bildiri, iç cephede karışıklık ve TSK’ya karşı güvensizlik yaratan bir rol oynamaktadır.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü: Kendi dar çevrelerinin antidemokratik çağrışımlar içeren yaklaşımlarını, Türk milletinin irade ve taleplerinin üzerinde görenler dün olduğu gibi bugün de büyük bir gaflet içindedir. Millet iradesine saygı duymanın demokrasinin temeli olduğunu biliyor  ve ülkemizin aleyhindeki her türlü girişime karşı daima devlet ve milletimizin yanında olduğumuzu kamuoyuna arz ediyoruz.