Siyaset Sonsuza kadar kavgalı kalınmaz

Sonsuza kadar kavgalı kalınmaz

12.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

AK Parti kulislerinde Suudi Arabistan ile başlatılan normalleşme sürecinden duyulan memnuniyet dile getirilirken, "Artık dünya değişiyor. Evet Suudi Arabistan'la kavgalıydık ama sonsuza kadar sürdüremeyiz" yorumları yapılıyor.

Sonsuza kadar kavgalı kalınmaz

Ayşegül Kahvecioğlu - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 4.5 yıllık aranın ardından Suudi Arabistan'a ilk kez önümüzdeki haftalarda gerçekleştirmesi muhtemel ziyareti AK Parti kulislerinde olumlu karşılandı. Türkiye'nin yalnızca Suudi Arabistan ile değil İsrail, Ermenistan, Mısır dahil birçok ülkeyle de normalleşme süreçleri başlattığına işaret edilerek, "Evet Suudi Arabistan'la kavgalıydık ama sonsuza kadar aynı şeyleri söyleyemeyiz, bu konuya sonsuza kadar aynı noktadan bakamayız" yorumu yapılıyor.

Haberin Devamı

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmüş; Cumhurbaşkanı Erdoğan o dönem yaptığı açıklamalarda cinayetin sorumlusu olarak üst düzey Suudi yetkilileri işaret etmişti. Böylece Mayıs 2017'de Muhammed bin Selman'ın veliaht prens olmasıyla iki ülke arasında başlayan gerilim, Kaşıkçı cinayetiyle doruk noktasına ulaşmıştı.

Bayram namazı iddiası

Aradan geçen 4.5 yılın ardından Erdoğan'ın yeni normalleşme adımları çerçevesinde geçen şubatta Suudi Arabistan'a gideceği konuşulmuş ancak o dönemde beklenen ziyaret gerçekleşmemişti. Geçtiğimiz günlerde Arap basınında çıkan yeni haberlerde ise Erdoğan'ın Mekke'ye davet edildiği ve gerçekleşecek ziyarette Suudi Kralı Selman ve Suudi Veliaht Prens Muhammed Bin Selman ile birlikte Erdoğan'ın bayram namazını Mekke'de kılacağı iddia edildi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan'ın, Suudi Arabistan'a önümüzdeki haftalarda bir ziyaret gerçekleştirmesi planlanıyor. Ancak ziyaretin tarihi henüz net değil.

'Dünya değişiyor'

Erdoğan'ın, yeni "normalleşme" süreci bağlamında 4.5 yıllık aranın ardından Suudi Arabistan'a yapacağı muhtemel ziyareti, Meclis kulislerini hareketlendirdi. AK Parti kulislerinde, Türkiye'nin yalnızca Suudi Arabistan ile değil İsrail, Ermenistan, Mısır, Kanada gibi ülkelerle de normalleşme süreçlerini başlattığına işaret edilerek şu yorumlar yapılıyor: "Artık dünya değişiyor. Yaşanan her yeni gelişmeyle dengeler de hızla değişiyor. Dünyanın tüm sorun alanları gözden geçiriliyor. Rusya'nın açtığı yeni bir sayfa var. ABD'nin Körfez ülkelerine yönelik politikalarında değişiklikler var. Bu bir dönüşümü de beraberinde getiriyor. Bu normalleşme aşamasında Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik koşullar da etkili ancak işe yalnızca dolar, SWAP meselesi üzerinden bakmak doğru değil. Evet Suudi Arabistan'la kavgalıydık ama sonsuza kadar aynı şeyleri söyleyemeyiz, bu konuya sonsuza kadar aynı noktadan bakamayız."

Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman en son 2017’de görüşmüştü.