Siyaset Soruşturma gizliliği açıkça ihlal edildi

Soruşturma gizliliği açıkça ihlal edildi

20.11.2009 - 01:24 | Son Güncellenme:

Başbakanlık, dünkü Erdoğan-Başbuğ görüşmesinin ardından Taraf gazetesinde yer alan “Deniz Kuvvetleri’ndeki cuntanın gayrimüslimler üzerinden Ak Parti’yi bitirmeye yönelik ‘Kafes Eylem Planı’ hakkındaki habere açıklama gönderdi

Soruşturma gizliliği açıkça ihlal edildi

Başbakanlık, dün Taraf gazetesinde yer alan “Deniz Kuvvetleri’ndeki cuntanın gayrimüslimler üzerinden Ak Parti’yi bitirmeye yönelik Kafes Eylem Planı’nı deşifre etti” haberiyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamanın, dünkü Erdoğan-Başbuğ görüşmesinin ardından yapılması dikkati çekti.
Açıklamada “Soruşturmaya ilişkin bilgilerin basında yer alması, soruşturmanın gizliliği ve masuniyet karinesinin açıkça ihlalidir” denildi. Açıklama, Ergenekon soruşturması kapsamında ortaya çıkan ve büyük çoğunluğu Taraf gazetesinde yayımlanan belgeler nedeniyle soruşturmanın gizliliğinin ihlali konusunda uyarı yapılan ilk Başbakanlık açıklaması olma özelliğini taşıyor. Daha önce de Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, benzer açıklamalar yapmıştı.Başbakanlık’ta dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un görüşmesinden kısa süre sonra, Taraf gazetesinde yer alan “Kod adı Kafes” başlıklı haberle ilgili açıklama geldi. Hükümet üyelerinin bugüne kadar ağırlıklı olarak yayımlanan belgelerin içeriğine yönelik eleştirel açıklamalarının aksine, Başbakanlık’ın açıklamasında soruşturmanın gizliliğinin ihlali eleştirildi. “Bugün (dün) bir gazetede, var olduğu iddia edilen bir plana ve bu planla ilgili haberlere ve yorumlara yer verildiği görülmüştür” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Söz konusu iddialarla ilgili soruşturma, ilgili yargı makamları tarafından sürdürülmektedir. Soruşturmaya ilişkin bilgilerin basında yer alması, soruşturmanın gizliliği ve masuniyet karinesinin açıkça ihlalidir. Soruşma sürecinin tamamlanmasını beklemek, bu süreçte kişi ve kurumları hedef alan davranış ve yorumlardan kaçınmak, herkese düşen bir görevdir.”

Başbuğ’dan hemen sonra
Açıklamanın, Erdoğan’ın Başbuğ ile yaptığı ve 1.5 saat süren haftalık olağan görüşmenin hemen ardından yapılması dikkati çekti.
Taraf gazetesinde yer alan haberde, Poyrazköy’de ele geçirilen cephaneliğin izini süren Ergenekon savcılarının Deniz Kuvvetleri’ndeki bir cuntanın Ak Parti’yi hedef alan “Kafes Operasyonu Eylem Planı”nı ortaya çıkardığı öne sürülüyordu. Haberde, dört aşamalı plana göre gayrimüslimlerin vurulacağı ve dindarların suçlanacağı yönünde ifadeler yer almıştı.

Yazarlar