Siyaset TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Pakistan Milli Meclis Başkanı Asad Kaiser ile görüştü:

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Pakistan Milli Meclis Başkanı Asad Kaiser ile görüştü:

25.03.2021 - 15:32 | Son Güncellenme:

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türkiye ile Pakistan arasında 5 yıllık süreçte ticaret hacminin 5 milyar dolara ulaşmasının hedeflendiğini bildirdi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Pakistan Milli Meclis Başkanı Asad Kaiser ile görüştü:

Şentop, Antalya'nın Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde gerçekleştirilen "Terörizmle Mücadele ve Bölgesel Bağlantılılığın Güçlendirilmesi 4. Parlamento Başkanları Konferansı" kapsamında Pakistan Milli Meclis Başkanı Asad Kaiser ile görüştü.

Haberin Devamı

Ülkeler arasındaki ticari ve siyasi ilişkilerin değerlendirildiği görüşmede, Şentop, Pakistan'da gerçekleştirilen senato seçimlerinin hayırlı olması temennisinde bulundu.

Türkiye ile Pakistan arasında devam eden kuvvetli dostluk ve kardeşlik duygularının diğer ülkelere örnek teşkil edecek nitelikte olduğunu vurgulayan Şentop, bunun en yakın zamanda Kovid-19 salgınında tecrübe edildiğini bildirdi. Şentop, sadece sağlık alanında değil, salgın nedeniyle oluşan olumsuz ekonomik atmosferin bertaraf edilmesi gayesinde de iki ülkenin birbirine destek olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl şubat ayında Pakistan'ı ziyaret ederek 6. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'na katıldığını anımsatan Şentop, ülkeler arasındaki üst düzey temasların, siyasi ilişkileri daha da geliştirilmesini, ticari ve ekonomik ilişkilerin halkların ortak menfaatine hak ettiği seviyeye çıkartılmasını sağladığını kaydetti.

Haberin Devamı

Parlamentolar arasındaki temasların da ilişkilerin önemli ve tamamlayıcı bir boyutunu teşkil ettiğini anlatan Şentop, meclis başkanları, ilgili komisyonların, dostluk grupların da karşılıklı temaslarının devam ettirilmesinin elzem olduğunu bildirdi.

TÜRKİYE İLE PAKİSTAN ARASINDA 5 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ HEDEFİ

Dostluk grubunun salgın nedeniyle ertelenen Pakistan ziyaretinin nisanda gerçekleştirileceğini aktaran Şentop, şunları kaydetti:

"Ülkelerimiz arasında ekonomik ilişkilerimizde hala gerçekleştirilmeyi bekleyen büyük bir potansiyel mevcuttur. Pakistan ile ticari ilişkilerimizi mümkün olan her alanı değerlendirerek ilerletmek Türkiye için önemli bir hedeftir. Ticaret hacmimizin ilişkilerimize layık bir seviyeye çıkartılabilmesi için Cumhurbaşkanımızın ve Pakistan Başbakanı İmran Han'ın imzaladıkları Stratejik Ekonomik Çerçeve Belgesi’nin yürütülebilmesi hususunda salgının yarattığı menfi şartlara rağmen yoğun çaba sarf ediyoruz. Önümüzdeki beş yıllık süreçte, ulaşmayı hedeflediğimiz 5 milyar dolarlık ticaret hacmi seviyesini yakalamamızı temenni ediyorum."

Haberin Devamı

Özellikle savunma sanayi, ilaç endüstrisi, gıda, enerji ve altyapı alanında iki ülke arasında verimli işbirliği doğabileceğini ifade eden Şentop, Pakistan'daki Türk yatırımcılara destek olunması ile Pakistan'a daha fazla yatırım gelmesinin teşvik edileceğini belirtti.

Enerji alanındaki işbirliğinin de dostluk ve kardeşlik bağlarının sağlamlaşmasındaki önemli başlıklardan biri olduğunu anlatan Şentop, "Başta yenilenebilir enerji olmak üzere enerji alanında gerek yeni projelerin desteklenmesiyle gerek halihazırda devam eden projelerin ihya edilmesiyle ikili iş birliğimizin geliştirilebileceğine inanıyoruz." dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Pakistan Milli Meclis Başkanı Asad Kaiser ile görüştü:

Şentop, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin bir sonraki toplantısının Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Pakistan Başbakanı İmran Han’ın eş başkanlıklarında Ankara'da gerçekleşmesinin planlandığını bildirdi.

Öte yandan Pakistan'ın karşı karşıya bulunduğu sınamaların üstesinden geleceği, bölgesinin öne çıkan ve istikrarlı bir ülkesi olarak büyük ölçekli kalkınma projelerinde etkin ve merkezi bir rol oynayacağına inandıklarını vurgulayan Şentop, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Ülkenizin Güney Asya'da diyalog ve ortak güven tesis edilmesi doğrultusundaki çabalarını da takdir ediyoruz. Türkiye, Pakistan'ın bu gayretlerini desteklemeye devam edecektir. Salgın şartlarında dünya milletlerine tıbbi malzeme yardımı ulaştırma konusunda sorumlu, insan odaklı, vicdanlı ve ilkeli bir tutum benimsedik. Üçüncü ülkelerin tıbbi malzeme bağlamında bağış veya satış/ihracat izni şeklinde olabilen taleplerini karşılamaya devam ediyoruz. Dostluk ve dayanışma elimizin Pakistan halkına da uzanabilmiş olması bizleri ayrıca memnun ediyor."

"FETÖ İLE MÜCADELEDE PAKİSTAN ÖRNEK TEŞKİL ETTİ"

TBMM Başkanı Şentop, ikili görüşmede, FETÖ ile ilgili mücadele konusuna da değindi. Pakistan'ın FETÖ ile mücadelede gösterdiği dayanışma ve işbirliğine müteşekkir olduklarını belirten Şentop, "Eli kanlı terör örgütü FETÖ ile mücadelede desteğinizin devamı bizim için önemlidir. Bu çerçevede, Pakistan Yüksek Mahkemesi’nin 28 Aralık 2018'de aldığı bir kararla FETÖ’yü terör örgütü ilan etmesinden memnuniyet duyuyoruz. Bu kararın tüm ülkelere örnek teşkil etmesini temenni ediyoruz." diye konuştu.

Haberin Devamı

Pakistan ile Hindistan arasında 74 yıldır devam eden Keşmir sorununun da diyalogla her iki halkın menfaatine hizmet edecek şekilde ve Keşmir halkının meşru taleplerini karşılayacak bir çerçevede ilgili BM kararları temelinde çözümünü desteklediklerini aktaran Şentop, Keşmir'in bir an önce barış ve refaha kavuşabilmesi temennisinde bulundu.

Görüşmelerde, Suriye konusunu da gündeme geldi.