Siyaset ‘Tehdit etmek o makama yakışmaz’

‘Tehdit etmek o makama yakışmaz’

03.04.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Şentop’a tepki göstererek “TBMM’ye sabotaj yapılıyor. Meclis Başkanı’nın ‘ben sana gösteririm’ demesi ya da tehdit etmek o makama, makamın ağırlığına yakışmaz” dedi

‘Tehdit etmek o makama yakışmaz’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ATO Congresium’da düzenlenen ArtAnkara 7. Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarını ziyaret etti. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın da eşlik ettiği Kılıçdaroğlu, ziyaretin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yönelik açıklamalarının hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:

“Hukukun olmadığı, anayasanın ayaklar altına alındığı bir yerde ‘AYM’ye gerek yok’ açıklamasıdır herhalde o açıklama. Devletin bütün kurumlarının korunması lazım, o kurumların başında da AYM geliyor. AYM’yi, kararlarını eleştirebiliriz, AYM’ye yapılan atamaları eleştirebiliriz ama kurum olarak AYM’nin korunması çok önemli. Can ve mal güvenliği için, demokrasi için, özgürlükler için, hukukun üstünlüğü için, adalet için AYM önemlidir, en son başvurduğumuz bir yargı makamıdır. Dolayısıyla, ‘AYM’yi gelin kapatalım’ demek doğru bir yaklaşım değil. Demokrasiye inanmamak anlamına gelir bu.”

Haberin Devamı

‘Koltuğa yakışmıyor’

“TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’e yönelik ‘pişman ederim’ sözleri var, nasıl buluyorsunuz bu tavrı?” sorusu üzerine de Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

“Meclis Başkanı’nın bulunduğu pozisyona, o koltuğa sözüyle hiç yakışmıyor. Ne demek ‘pişman ederim’. Aslında kendisinin pişman olması lazım. İç tüzüğün öngördüğü kurallar çiğneniyor, TBMM’ye sabotaj yapılıyor, kurallar çiğnendikten sonra saraydan gelen talimat üzerine işlem yapılıyor, yeniden toplantılar yapılıyor. İç tüzüğe göre bir yıl tekrar parlamentoya gelmemesi gereken bir yasa teklifi yeniden görüşülmeye başlanıyor.

Bu, açıkça ‘Ben Anayasa’yı, İç tüzüğü istediğim zaman ihlal ederim, ben yasaları istediğim şekliyle yorumlarım, Meclis Başkanı olmamın temel amacı şu; ben koltuğumu Sayın Erdoğan’a borçluyum, Erdoğan’dan bir talimat gelirse yerine getiririm, Erdoğan öl derse ölürüm, kal derse kalırım’. Zaten Erdoğan’ın parlamentoda ciddi bir grubu var, bunların tamamı sarayın milletvekilleri. Erdoğan el kaldırınca hep beraber el kaldırıyoruz. El indirin deyince hep beraber el indiriyoruz’. Dolayısıyla Parlamentoda görüşülen yasa teklifinin içeriği nedir, ne değildir, neyi getiriyor, neyi götürüyor, bunlar asla düşünülmüyor. Maalesef parlamento ciddi bir vesayet altında. Hiçbir darbe döneminde böyle bir vesayet görülmedi. Gerçekten üzüntülü bir tablo. Meclis Başkanı’nın oturup düşünmesi yerine ‘ben sana gösteririm’ demek ya da tehdit etmek o makama, o makamın ağırlığına yakışmaz. Dolayısıyla kendisinin oturup düşünmesi lazım.”

Haberin Devamı

‘Tehdit etmek o makama yakışmaz’

Kılıçdaroğlu, Ankara İncek’te faaliyet gösteren Otizm Vakfı’nı ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, günün anısına çocuklarla havaya balon bıraktı.

‘İki ittifak var’

Selahattin Demirtaş’ın, “HDP öncülüğünde üçüncü ittifak kurulabileceğine” ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine de Kılıçdaroğlu, “Herhangi bir değerlendirmem yok. Bir ittifak olur, olmaz bilmiyorum ama şu anda görünen iki tane ittifak var zaten, Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı. Üçüncü bir ittifak olur mu olmaz mı, onu zaman gösterir” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, fuara ilişkin değerlendirme yaparken de, Şentop’a gönderme yaptı. CHP lideri, “Ankara’ya yakışan bir fuar. Buna benzer fuarların olması lazım. Ankara bir kültür kenti, öyle olması lazım. Geçmişte Ankara kültür kenti olmaktan biraz uzaklaştırılmıştı, şimdi önemli adımlar atılıyor. Sergiyi gezdim, çok güzel. Keşke bu sergiyi Sayın Şentop da gelip gezse. Yani kültür nedir, sanat nedir, sanatçı nedir bir görebilse. Ders almak istiyorsa burada sanatçılar var, sanatçılardan ders alabilir” dedi.

Haberin Devamı

‘Keşke şaka olsaydı’

AK Parti’nin 1 Nisan dolayısıyla önceki gün paylaştığı CHP’ye gönderme içeren videoya yanıt geldi. CHP’nin resmi hesabından yayımlanan video, “Keşke 1 Nisan şakası olsaydı” notuyla paylaşıldı. “Keşke 1 Nisan şakası olsaydı... Biz de 1 Nisan’da “şakacılara” karşı yayımlardık. Ama hepsi gerçek. Hem de AKP’nin gerçeği” ifadeleriyle paylaşılan videoda, döviz kurundaki artış, Kovid-19 vakalarındaki yükselme ve Kürşat Ayvatoğlu’nun uyuşturucu madde kullandığı görüntüler de yer aldı.