Siyaset Tek tip mağdur ve mazlumların talebi

Tek tip mağdur ve mazlumların talebi

25.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Mağdur yakınlarının “Bunlar evlatlarımızı şehit etti. Mahkemelerde nasıl bu kadar rahat olurlar” sitemine kulak verildiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbe sanıklarının duruşmalara artık ‘badem kurusu’ renkli tek tip kıyafetle getirileceğini açıkladı

Tek tip mağdur ve mazlumların talebi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KHK’da yer alan, cezaevlerinden duruşmaya getirilenlerin tek tip kıyafet giymesi zorunluluğu getiren düzenleme konusunda, “Bu aslında mağdurların, mazlumların bir talebidir. Aslında bu sese bir kulak vermedir. Bu, Türkiye’nin kendine mahsus bir olay değil. Şu anda ABD bunu uyguluyor, dünyanın değişik yerlerinde bu uygulanıyor” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, Sudan, Çad ve Tunus’u kapsayan Afrika turunun ilk durağı Sudan’a hareketi öncesi Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. Darbe sanıklarının takım elbise ile duruşmalara gelmesi, Marmaris’teki suikast davası sanığı Gökhan Güçlü’nün “hero” (kahraman) yazılı tişört giymesinin ardından başlayan “tek tip kıyafet uygulamasına” yönelik tartışma, dün 696 Sayılı KHK’nın yürürlüğe girmesiyle sonlandı. Düzenlemeye ilişkin ilk açıklamayı Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı.

Sadace duruşmada

Erdoğan, “tek tip” düzenlemesinin önemine işaret ederek şunları söyledi: “Bu, aslında mağdurların, mazlumların bir talebidir. Diyorlar ki, ‘Bunlar, benim evlatlarımı öldürdü, şehit etti. Ama nedir bu halleri, bu kadar rahat nasıl oluyor da buraya geliyorlar? Bunlar darbeci, bunlar terörist, nasıl geliyorlar?’ Aslında bu sese bir kulak vermedir. Bu sese kulak vermenin de bir adımıdır bu... Cezaevine girdiği andan itibaren tek tip elbise giyecek diye bir şey yok. Sadece duruşmalara gelirken bu insanlar, bu tek tip elbiseleriyle, belirlendiği şekilde gelecek. Yani öyle kravatlı, öyle çok havalı şekilde duruşmalara gelmeyecekler, tek tip elbiseyi giyecek, o şekilde gelecek. Bunların içerisinde tulum giyecekler de olacak. Kadınların giyim şekli çok daha farklı olacak. Bunun çalışmasını Adalet Bakanlığı kendisi yapacak.”

Haberin Devamı

Guantanamo örneği

Erdoğan, bunun Türkiye’ye mahsus bir olay almadığına dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Şu anda Amerika bunu uyguluyor, dünyanın değişik yerlerinde bu uygulanıyor. Daha ileri gideceğim. Guantanamo’da tek tip elbiselerle bir yaşam şekli oluşturulmuştur. Bırakın tek tip elbise giymeyi, ayaklarına zincir vurmuşlardır, zincirle mahkemeye getirmişlerdir. Türkiye, böyle bir uygulama yapmıyor. Sadece eline kelepçesini vuruyor, duruşma salonuna kadar getiriyor, orada kelepçeyi de alıyorlar. Böyle bir durum var.”



‘Ücret politikası tamamen değişiyor’

Taşeron düzenlemesiyle ilgili soruları yanıtlayan Erdoğan, “Sonunda kamu kuruluşları, bu noktada işin dışına alındı ama devlette ilgili olan birçok taşeron kullanımında bunlar, mesela Çaykur gibi yerlerde mevsimlik şeyler var. Bu, bazıları tarafından yanlış anlaşılıyor” dedi.

Haberin Devamı

Mevsimlik işçi ile taşeronun karıştırıldığına işaret eden Erdoğan, bu ikisinin birbirinden farklı olduğu vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Diyelim ki 5 ay 29 gün. Onlara bazı ilave süreler de getirmek suretiyle onların bu noktadaki zafiyetlerini veya zayıf kalma noktasını, o taşeron gruplarını çok daha güçlendirmek suretiyle onlara şu anda devletimiz, hükümetimiz böyle bir imkan daha getirdi. Ama bundan sonra aracı olmayacak. Yani bir komisyon alır gibi bir taşeron grubu kalkıp da oradan alacak, neyle çalıştıracak? Asgari ücretle çalıştıracak. Şimdi, böyle bir şey yok. Bir örnek vereceğim. Şimdi Cumhurbaşkanlığında taşeron vardı. Fakat şimdi bu taşeron olarak çalışan kalkıyor, hepsi bizim kadromuza giriyor ve bugüne kadar uygulanan ücret politikası tamamen kalkıyor, icabında 300-400 lira belki 500 lira şu anda arkadaşlarımız çalışıyor, yılbaşından itibaren bu uygulamaya da gireceğiz. Bu, başlayacak.”

Haberin Devamı

Erdoğan, belediyelerdeki uygulamalara ilişkin olarak da şunları söyledi: “Aynı şekilde belediyelerin BİT’leri var. BİT’lerin içerisine ne yapacak? Bunlar, yerleştirilecek, artık orada taşeron falan kullanılmayacak. Temizlik işlerini, İstanbul’da İSTOŞ alacak o yürütecek, bir başka taşerona bunu taşere etmeyecek. Yapılacak çalışma budur. İnanıyorum ki çok daha huzurlu, çok daha rahat bir döneme böylece girmiş olacağız.”

‘Kudüs için yeni adımlar atılacak’

Erdoğan, BM Genel Kurulu’nda alınan Kudüs kararı sonrasında Türkiye’nin atacağı adımların sorulması üzerine bu işin peşinin bırakılmasının mümkün olmadığına dikkati çekerek şunları söyledi: “Bu, BM Güvenlik Konseyi’nde atılan adımdan sonraki ikinci adımdı ve bu ikinci adım başarıyla aşıldı. Şimdi tabii bunu üçüncü adım, belki dördüncü adımlar da takip edecek. Bütün uluslararası güçleri, Avrupa Birliği gibi, Arap Ligi gibi bunun yanında İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Bakanlığı’nın bize verdiği yükle, bunun yanında bağlantısızlar gibi bütün dünyadaki tüm uluslararası kuruluşları da yanımıza almak suretiyle, BM Genel Kurulu’nda çok farklı bir güç ve dinamizmi ortaya çıkarmak ve adımı da buna göre atmak durumundayız. Bunun çalışmasını da Dışişleri Bakanlığımız yürütüyor” dedi.

Trump ile görüşme

“Trump ile bir telefon görüşmesi yapacağınızı açıklamıştınız. BM’nin kararı sonrası bir temas olacak mı?” şeklindeki soru üzerine Erdoğan, “Sayın Trump ile görüşme olmaması için hiçbir sebep yok. Görüşme yollarını tabii ki ararız. Temenni ederim ki Sayın Trump da bizi arasın. Çünkü, başından itibaren aslında İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak, bu kararlarını açıklamadan önce, onların bizi aramalarını özellikle beklemiştik. Çünkü, bu konuda aranması gereken ülkelerin başında Türkiye geliyor. Çünkü, dönem başkanıyız. Eğer bizimle bunun bir istişaresini Sayın Trump yapmış olsaydı, herhalde bu yanlışa düşülmezdi Kendisini öyle veya böyle yine de tabii ki arayabiliriz ama şu anda bir verilmiş kararım henüz yok” dedi.

Putin ile görüşecek

Erdoğan, Doğu Guta’da yaşanan insanlık dramına ilişkin bir soru üzerine de buranın 400 bin sivilin yaşadığı bir yer olduğunu bildirdi. Şam’ın doğusundaki bu bölgenin aynı zamanda terör gruplarının da içinde olduğu bir bölge oluğunun altını çizen Erdoğan, şu anda orada acil insanı yardıma ihtiyaç duyulan kişilerin bulunduğunu anımsattı. Erdoğan, “Bunları Sayın Putin ile görüşerek, oradan sıkıntısız bir şekilde ülkemize alıp, burada tedaviyse tedavi, bakımsa bakımı yaptıralım istiyoruz. Şu anda gerek bizim gerek Rusya’nın Genelkurmayı karşılıklı birbirleriyle de bu konuları istişare ederek, atılması gereken adımları atacaklar. Aynı zamanda istihbarat birimleri de atılması gereken adımları atacaklar” ifadesini kullandı.

Tek tip mağdur ve mazlumların talebi


Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Afrika turunda eşi Emine Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Bakanlar Mevlüt Çavuşoğlu, Nihat Zeybekci, Ahmet Eşref Fakıbaba, Numan Kurtulmuş, Naci Ağbal, İsmet Yılmaz, Nurettin Canikli ve Ahmet Arslan eşlik ediyor.

Haberin Devamı