Siyaset ‘Yargı ele geçirilecek bir mevzi değildir’

‘Yargı ele geçirilecek bir mevzi değildir’

08.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

HSK, yeni üyeleriyle yeni dönemin ilk toplantısını dün yaptı. Kurul Başkanı sıfatıyla konuşan Adalet Bakanı Gül, yargının göz bebeğimiz gibi korumamız gereken bir anayasal kurum olduğunu vurguladı

‘Yargı ele geçirilecek bir mevzi değildir’

ANKARA Milliyet - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belirlediği isimler ve TBMM Genel Kurulu’nda yapılan seçimlerle yeni kadrosu belirlenen Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) yeni dönemin ilk genel kurul toplantısını yaptı. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül başkanlığındaki HSK üyeleri, toplantı öncesi Anıtkabir’i ziyaret etti.

Haberin Devamı

Gül, başkanlık ettiği toplantının açılışında yaptığı konuşmada, “Yargı ele geçirilecek bir mevzi, bir makam, bir kurum değildir. Yargı asla el uzatılmaması gereken, göz bebeğimiz gibi korumamız gereken bir anayasal kurumdur” diye konuştu.

‘İnsan haklarına duyarlı sistem’

İnsan Hakları Eylem Planı’nın uygulama takviminde HSK’ya da önemli sorumluluklar düştüğüne dikkati çeken Gül, FETÖ ile mücadeleye vurgu yaptı. Gül, şunları kaydetti:

“Öncelikle hâkim ve savcıların terfi sistemini objektif performans kriterleri çerçevesinde yeniden yapılandıracağız. Burada hedef süreye uyum, kararların yeterli gerekçelerle yazılıp yazılmadığı, isabet oranı, insan haklarına duyarlılık gibi nesnel kriterlerin dikkate alındığı bir sistem kurgulayacağız... Cumhuriyet Başsavcılığı, Adalet Komisyonu ve ağır ceza başkanlığı gibi görevlere atanabilmek için asgari mesleki kıdem şartı getireceğiz. Yargıtay, Danıştay gibi yüksek mahkemelere atanmak için belli bir kıdem ve yaş kriterinin getirilmesini sağlayacağız. İhtisas mahkemelerini yaygınlaştıracağız. Bölgelerin tekrar ve yeniden realize edilmesi, ihtiyaçlara göre yeniden belirlenmesi tüm yargı mensuplarımızın beklentisidir.”

Haberin Devamı

Genel Kurul’da Mehmet Akif Ekinci, HSK Başkanvekilliği’ne ve 2. Daire Başkanlığı’na seçilirken, Halil Koç 1. Daire Başkanlığı’na yeniden getirildi. Seçimler sonucunda Koç başkanlığındaki 1. Daire, Ömer Faruk Yıldırım, Hasan Yılmaz, İbrahim Kolcu, Hamit Kocabey ve Ömür Topaç’tan oluştu. Ekinci’nin başkanlığındaki 2. Daire’de ise üye olarak Sinan Esen, Ergün Şahin, Cumhur Şahin, Aysel Demirel ve Bilal Temel görev yapacak.

 

Yazarlar