Siyaset ‘Yassıada zararları’ için komisyon kuruldu

‘Yassıada zararları’ için komisyon kuruldu

15.10.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

TBMM’de, Yassıada kararlarını ortadan kaldırmak ve yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla Haziran ayında kabul edilen kanun uyarınca oluşturulması öngörülen komisyon, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile resmen kuruldu.

‘Yassıada zararları’ için komisyon kuruldu

 

Karar ile Komisyonun Başkanı Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan, üyeleri ise Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı, Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürü, Hazine ve Maliye Bakanlığı Başhukuk Müşaviri ve Muhakemet Genel Müdürü, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürü ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürü olarak belirlendi.

Haberin Devamı

Oybirliği ile

Meclis’ten tüm partilerin desteğiyle oybirliği ile geçen yasa uyarınca oluşturulan komisyon zarar görenler ve mirasçıları tarafından zararlarının karşılanması istemiyle yapılacak başvuruları değerlendirip, karara bağlayacak.

Komisyonun çalışma usül ve esasları da Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek. Zararlarının karşılanmasını isteyenler komisyonun çalışma usul ve esaslarına ilişkin kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasını izleyen 3 ay içinde komisyona başvurarak zararlarının tazminini isteyebilecek.

Komisyona yapılacak başvurular için herhangi bir ad altında ücret talep edilemeyecek. Komisyonun itirazı üzerine verdiği kararlara karşı Danıştay’da açılacak davalarda karar ve ilam harcı maktu alınacak ve dava sonunda maktu vekalet ücretine hükmedilecek.

Haberin Devamı

Maddi zararların karşılanması talepleri karara bağlanırken uğranıldığı kesin olan ancak aradan geçen zaman sebebiyle tutar yönünden tespiti teknik olarak mümkün olmayan zararlar açısından hakkaniyete uygun bir miktarın ödenmesine karar verilecek.