Siyaset ‘Zengezur bölgeyi güçlendirecek’

‘Zengezur bölgeyi güçlendirecek’

05.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

TBMM Dışişleri Komisyonu'nda Türkiye ile Azerbaycan arasındaki "Şuşa Beyannamesi" teklifi görüşülürken, Azerbaycan'ı Ermenistan ve Nahçıvan üzerinden Türkiye'ye bağlayacak olan stratejik önemdeki Zengezur Koridoru da ele alındı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Karabağ'ın işgalinin sona erdirilmesiyle sahada oluşan gerçekliğin bölgeye yeni fırsatlar sağladığını ve tarihi bir dönemden geçildiğini belirtirken, Türkiye'nin tüm tarafları bu fırsatları kullanmaya teşvik ettiğini söyledi.

‘Zengezur bölgeyi güçlendirecek’

ÖNDER YILMAZ Ankara - "Üç artı üç bölgesel iş birliği sürecini başlattık" diyen Kıran, Azerbaycan'la ticaret hacminin 5 milyar dolara çıkarıldığını, bugün itibarıyla Azerbaycan'ın Türkiye'deki yatırımlarının 20 milyar dolara, Azerbaycan'daki Türk yatırımlarının da 12 milyar dolara ulaştığını bildirdi.
Türk askerinin Karabağ'daki ateşkesin korunması konusunda Ağdam'daki ortak merkezde görev üstlendiğini hatırlatan Kıran, nispeten sakinliğin korunduğunu, Ermenistan'ın altında imzası olan anlaşmalara uyarak ateşkese riayet etmesini beklediklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin Zengezur üzerinden sağlanacak koridora özel önem atfettiğine işaret eden Kıran, "Zengezur Koridoru, Azerbaycan-Nahçıvan bağlantısının sınır boyunca demiryolu ve karayolu hatlarıyla hayata geçirilmesini öngörüyor.

Yaklaşık 44 kilometre uzunluğundaki bu koridorun açılmasının, ekonomi, siyaset ve güvenlik açısından bölgeye önemli kazanımları olacak. Ülkemiz güçlü ulaştırma alt yapısından istifadeyle bu koridor Asya ile Avrupa arasında yeni bir bağlantı oluşturacak. Türk dünyasının stratejik konumunu daha da güçlendirecek" dedi.

‘Demiryolu yapımına başlandı’

Zengezur Koridoru’nun demiryolu güzergâhı konusunda uzlaşma olduğunu, demiryolunun ise Sovyet döneminde kullanılan güzergâh üzerinden inşa edilmesi hususunda bir mutabakat sağlandığını aktaran Kıran, şunları söyledi:

“Ancak şu anda karayolu bağlantısı konusunda henüz bir anlaşma sağlanmış değil. Güzergahı henüz tam olarak belirlenememiştir. Demiryolu kapsamında anlaşılan mutabakat çerçevesinde Azerbaycan 106 kilometrelik Horadiz-Ağbent hattının yapımına da başladı. Bu hatla Nahçıvan’ın güneyinde Ermenistan sınırından Ordubad’a kadar 16 kilometrelik ve kuzeyde Yerask’a kadar 14 kilometrelik bir alanda demir yolu bağlantısını iki yılda tamamlamayı planlıyor. Ermenistan ise 26 Kasım 2021’de Soçi’de düzenlenen üçlü zirvenin akabinde Zengezur Koridoru’nun 44 kilometrelik Megri bölümünün inşasına yönelik olumlu mesajlar verdi; bunun da takipçisiyiz.”