04.03.2021 - 17:20 | Son Güncellenme:
78 plaka kodlu Karabük, Batı Karadeniz bölümünde yer alıyor. 4.145 kilometrekare yüz ölçümüne sahip olan Karabük, 2017 nüfus sayımına göre 244 bin kişinin yaşadığı bir ilimizdir. Merkezi alan dışında, Yenice, Safranbolu, Eskipazar, Eflani ve Ovacık şehrimizin ilçeleridir. Batı Karadeniz bölge sınırında yer almasına rağmen, daha çok içi kısımlarda bulunduğundan, karasal iklim tipi görülür.İlkbahar ve Kış mevsimleri yağmurlu geçen Karabük'ün %65 gibi önemli bir kısmı ormanlardan oluşuyor. Özellikle Yenice Ormanları, çok çeşitli ağaçlara ev sahipliği yaptığından, ülkemizin önemli yerlerinden birisidir. İlkbahar mevsiminde yeşile bürünen Yenice Ormanları, doğayla baş başa kalmak isteyenlerin uğradıkları alanlardan birisidir.Gezginler için en güzel illerimizden olan Karabük, tarihi konakları ve müzeleriyle güzel bir seyahat sağlıyor. Yöresel yemeklerle birlikte, tarihi yerlerini keşfedebileceğiniz bu şehrimizde zamanın nasıl geçtiğini anlamak bazen zor olabiliyor. Osmanlının tarihini yaşayabileceğiniz, doğayı keşfedebileceğiniz Karabük'te gezilebilecek onlarca yer bulunuyor.
721,5 hektarlık çok büyük bir alanı kapsayan Çitdere Tabiat Koruma Alanı, Yenice ilçe sınırlarında yer alıyor. Dünyada çok ender bulunan ıstranca meşesine de ev sahipliği yapan orman, aynı zamanda; gürgen, çam, sedir, karaçam ve daha pek çok ağacı içinde bulunduruyor. Yine Çitdere Tabiat Koruma Alanı içerisinde çok çeşitli hayvan türlerinin bulunduğunu söylemek mümkün. Karabük gezinizde burayı listenize ekleyebilirsiniz.
Yerli turistlerin uğrak yeri olmanın yanı sıra, yabancıların da dikkatini çeken İncekaya Kanyonu, su kemeriyle dikkatleri üzerine çekiyor. Cam terasla dilerseniz İncekaya Kanyonu güzelliklerine şahit olabilirsiniz. Dik ve derin yamaçları olan İncekaya Kanyonu'nu yerinde görüp, doğal güzelliğinin bizzat şahidi olabilirsiniz.
1888 yılında, müderris ve müftü olan Ziya Efendi tarafından inşa edilen Mümtazlar Gezi Evi, Safranbolu geleneksel mimarisini güzel şekilde yansıtıyor. Haremlik ve Selamlık bölümlerinin birbirinden ayrı olduğu Mümtazlar Gezi Evi, Osmanlı Türk Mimarisi geleneksel özelliklerini de taşıyor. Günümüzde müze şeklinde kullanılan bu üç katlı ev, ziyarete açıktır. Karabük gezisi sırasında gezebileceğiniz duraklardan birisidir diyebiliriz.
300 yıllık bir geçmişi olan Sipahioğlu Konağı, Safranbolu İlçesi, Yörük Köyü sınırında yer alıyor. İkinci ve üçüncü katları müzeye çevrilen bu konakta, 8 nesildir aynı aile yaşıyor. Konağın mimarisi yine geleneksel Safranbolu mimarisinin güzel örneklerinden birisidir. Taş duvarları olan konağın için özellikle yaz aylarında serin oluyor.
Tokatlı Kanyonu, Safranbolu'nun en özel yerlerinden birisidir. Tarihi yaşamanın yanında, kendinizi doğanın güzelliğine teslim edebileceğiniz Tokatlı Kanyonu, yapılan çalışmalar sonucunda turizme kazandırılmaya çalışılıyor. 80 metre yükseklikte bulunan terasıyla bölge seyredilebilir. Kanyonun çevresinde şelale ve kafe yapımına da başlanmıştır.
Safranbolu ilçesinde yer alan Yörük Köyü, eski evleriyle dikkat çekiyor. Son dönemlerde en çok ziyaret edilen yerlerden birisi olan Yörük Köyü'nün en eski konağının 450 yaşında olduğunu belirtmek gerek. 1997 yılında koruma altına alınıp sit alanı ilan edilen köy, Safranbolu ilçesine 20 kilometre kadar uzakta bulunur. Yabancı turistlerin ilgi gösterdiği Yörük Köyü, açık hava müzesi olarak kabul ediliyor. Sizde 93 evin olduğu bu tarihi mekana ziyaret gerçekleştirebilir, ölümsüz anlar biriktirebilirsiniz.
Toplamda 33 kilometre olan Katır Yolu, Safranbolu-Eflani arasında yer alır. Tarihi yol üzerinde tarihi çeşmelerin yanı sıra, taş kemer köprüler ve kanyonlar bulunuyor. Her karışı doğal güzellik ve tarihi alan olan Katır Yolu, Karabük seyahatinde gezilmesi gereken yerler içerisinde ilk sıralarda bulunuyor. Sizde bu tarih ve doğa buluşmasını kendiniz görebilirsiniz.
Sultan 3. Selim'in sadrazamı olan İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılan İncekaya Su Kemeri, tarihi dokusunu koruyor. 6 yuvarlak kemeri bulunan İncekaya, toplamda 116 metre uzunluğundadır. Eğer Karabük'e gezi yapma düşünceniz varsa, burayı da listenizin tepesine yazabilirsiniz.
Türkiye'nin önemli mağaralarından birisi olan Bulak Mağarası, 65 ile 200 milyon yıllık bir geçmişe sahiptir. 3 kattan oluşan mağaranın en alt katında dere bulunur. Araştırmaların sıklıkla yapıldığı mağarada, insan sağlığına en ufak bir şey bulunmamıştır.
Türkiye'nin en önemli güzelliklerinden birisi olan Yenice Ormanları, her mevsim ziyaret edilebilir. Bitki ve hayvan türlerinin oldukça fazla olduğu Yenice Ormanları, içerisindeki bitki türleri ve farklılıkları ziyaretçileri için çok güzel anlar yaşatabiliyor. Eğer doğa tutkunuysanız, Türkiye'nin en önemli yerlerinden birisi olan Yenice Ormanları'nı gezi listenize ekleyebilirsiniz.