04.03.2021 - 17:18 | Son Güncellenme:
Tekkeköy ilçesinin sınırları içerisinde bulunan Kabaceviz Şelalaleri, il merkezinde 32 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Tabiat harikası olarak bilinen bu şelaleler, Mayıs ve Ekim aylarında çok önemli bir ziyaretçi sayısına ulaşabiliyor. Şelalelerin yakın bölgelerinde dilerseniz ailenizle birlikte keyifli bir piknik yapabilir, temiz havayı soluyabilirsiniz.
Samsun'un batı kısmında yer alan Amisos Tepesi, 1995 yılında ilk defa keşfedilmiş. Kökenleri, Milattan Önce 3 bin yıllarına dayanan bu tepeye teleferik yolculuğuyla ulaşılabiliyor. Pontus Krallığının üst düzey iki yöneticilerinin mezarlarına ev sahipliği yapan bu tepenin arkeolojik eserlerine Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesinde bulabilirsiniz. Tarihin derin sayfalarına inebileceğiniz bu tepeyi mutlaka gezilecek yerler listenize eklemenizi tavsiye ediyoruz.
Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarını Samsun'a ulaştırmış olan Bandırma Vapurunun bir adet kopyası, Bandırma Plajında halka açık şekilde sunuluyor. 2003 yılında hizmete açılmış ancak 2005-2008 arasında yapılan restorasyon çalışmalarıyla bir süre hizmete kapalı kalan açık hava müzesinde, Cumhuriyet tarihinin izlerinin görebilirsiniz. Vapurda İzmir'in kurtuluşunu betimleyen, tam 300 parça olan seramik kaplamalar bulunuyor.
Kale Mahallesi Mecidiye Caddesi üzerinde bulunan Gazi Müzesi, yine cumhuriyet tarihimizin meraklılarına kapılarını açık tutuyor. Jean Lonnis Mantika tarafından 1902 yılında inşa edilmiş olan bu yapı ilk olarak otel olarak kullanılmıştır. 1940 yılından bu yana Gazi Müzesi olarak ziyaretçilerini misafir eden müze, Pazartesi haricinde her gün açık kalıyor. Atatürk'e ait çeşitli eşyaların yanı sıra, Bandırma Vapurunun bir maketi ve Onuncu Yıl Marşının aslı burada sergileniyor.
Samsun ve çevre kısmında yapılan eserler Arkeoloji ve Etnografya Müzesinde sergileniyor. Müzede, Kalkolitik, Hitit, İlk Tunç, Helenistik, Roma ve Osmanlı'ya ait birçok eser ve kalıntılar sergileniyor. Yeni valilik binasının yakınında yer alan müze, 1981 yılından bu yana hizmet veriyor. Pazartesi günleri hariç haftanın her gününde açık olan Arkeoloji ve Etnografya Müzesini tarih meraklıları mutlaka ziyaret etmeli
Uzunyazı ve Yemişen Tepeleri arasında bulunan Ladik Akdağ Kayak Merkezi, Samsun ve çevre illerinden binlerce misafiri ağırlıyor. Kaya olmayan zemini nedeniyle, Kayak severler için rahat ve risksiz bir ortam sunan kayak merkezinde her yıl şenlikler düzenleniyor. Kayak meraklısıysanız, buraya mutlaka gelmeli ve bu güzel heyecanı yaşamalısınız.
Kale Mahallesinin Saathane Meydanı içerisinde yer alan Büyük Cami, 1300'de Hıdır Bey tarafından inşa edilmiştir. 1869 yılında çıkan yangında önemli bir kısmı tahrif olan cami, 1884 yılında Batumlu Hacı Ali Efendi tarafından tekrardan inşa edilmiştir. Ziyaretçilerin ilgisini çeken bitkisel motiflerinin yanı sıra, şehrin en büyük ibadet yeri olması nedeniyle, mutlaka görülmesi gereken yerler arasında olması gerektiğini düşünüyoruz.
Çevresinde dağ ve ormanların bulunduğu Ladik Gölünde yüzen adacıklar bulunuyor. Doğasever ziyaretçilerini ihtişamıyla büyüleyen ve huzur veren bu doğal güzellik, ziyaretçilerini en iyi şekilde ağırlıyor. Gölde su sporlarının da yapılabildiğini hatırlatalım.
Amisos Tepesinin karşısında bulunan Amazon Köyü, 2.5 dönümlük bir arazinin üzerinde bulunuyor Belediye ve üniversitenin iş birliği ile yapılan bu köyün amacı, burada yaşadığına inanılan Amazon kadınlarının yaşamlarından bir kesit sunmak. Köyün içerisinde 20'den fazla balmumu Amazon heykelinin yanı sıra, kadınların kullandıklarına inanılan eşyalar da yer alıyor.
Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan Sevgi Gölü ve Hayvanat Bahçesi, şehir halının dinlenme tesisi olarak biliniyor. Yapay bir gölün bahçe içerisinde yer aldığı mekanda, isterseniz yürüyüş yapabilir, aynı şekilde dinlenme alanlarında soluklanabilirsiniz. Gölün hemen karşı tarafında ise belediye hayvanat bahçesi bulunduğunu hatırlatalım.
Yine İlkadım ilçesinde bulunan Kent Müzesi, Samsun'a ait kültürel, tarihi, coğrafi, sosyal ve ekonomik belgelerin sergilendi bir yer. 2013 yılında hizmete sunulan müze, her yaştan insanın Samsun hakkında bilgi edinmesini amaçlıyor. 1928 yılında inşa edilmiş olan tarihi bir binada hizmetlerini sunan Kent Müzesi, Tarihi Kentler Birliği Jüri Özel Ödülü sahibidir.
1931 yılında dikilen bu heykel, Samsun valisi tarafından, Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel'e yaptırılmıştır. 4 metre 75 santim uzunluğunda olan heykel, Atatürk Parkında bulunuyor. Onur Anıtı olarak bilinen Atatürk Anıtı, dönemi en iyi tasvir eden eserler arasında bulunuyor.
Samsun'un Tekkeköy ilçesinde yer alan Tekkeköy Mağaralarının geçmişi, Yontma Taş Devrine kadar uzanabiliyor. Ayrıca mağaranın Frig ve Hitit gibi iki önemli Anadolu medeniyetinin izlerini taşıyor. Tekkeköy Mağaralarının bir diğer özelliği ise Karadeniz Bölgesinin en eski yerleşim yeri olmasıdır. Siz de Samsun gezisinde mutlaka bu tarihi mağarayı görmelisiniz.
1919 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün Bandırma Vapurundan indiği iskelenin hemen önünde bulunan İlk Adım Anıtı, şehrin en önemli simgelerinden birisi. Tarih sever gezginlerin mutlaka uğrak yeri olan bu anıt, Mimar Seçin Viter tarafından Atatürk'ün 100. doğum yılında yapılmıştır. Samsun'da gezilecek noktalardan biri olarak dikkat çeken eseri siz de Samsun gezisi esnasında görmelisiniz.
Vezirköprü ilçesinde bulunan Kaplancık Kayonu, doğal görüntüsüyle ziyaretçilerini büyülemekte.Keşfedilmeyi bekleyen bu olağanüstü kanyon ilçe merkezine 23 kilometre uzaklıkta yer alıyor.