Teknoloji Alphabet, Hindistan'da balonlar yerine lazerlerle internet erişimi sunacak

Alphabet, Hindistan'da balonlar yerine lazerlerle internet erişimi sunacak

15.12.2017 - 17:42 | Son Güncellenme:

Google’ın çatı şirketi Alphabet, Project Loon adlı projeyle balonları kullanarak internet erişimi olmayan bölgelere internet hizmeti sunuyor. Alphabet, Hindistan’ın Andhra Pradeş eyaletinde balon yerine lazer teknolojsini kullanacak.

Alphabet, Hindistanda balonlar yerine lazerlerle internet erişimi sunacak

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

İnternet erişimi olmayan bölgelere internet hizmeti sunmayı hedefleyen Google'ın test aşamasında olan projesi Project Loon geçtiğimiz dönemde hayata geçti. Google, balon projesiyle dünya genelinde internete erişimi olmayan dört milyon insana ve özellikle de erişimi zor coğrafyalara internet erişimi sağlamayı amaçlıyor. Alphabet, Hindistan’ın Andhra Pradeş eyaletine internet hizmetini balon yerine lazer teknolojsiyle sunacak.

Hindistan eyaletinin sınırları içinde belli bölgelere 2 bin adet bağlantı noktası yerleştirecek. Bu bağlantı noktalarında Alphabet’in “Açık Alan Optik İletişim” (FSOC) teknolojisi kullanılacak. Bu teknoloji, Alphabet’in X adını taşıyan inovasyon laboratuvarında geliştirildi. Alphabet X ekibinden Barış Erkmen, teknolojinin “kablosuz fiber optik bağlantı” şeklinde nitelenebileceğini belirtti. Erkman ayrıca yüksek bant genişliği FSOC bağlantılarının "bu ağın omurgasını" oluşturacağını söyledi.

Haberin Devamı

FSOC teknolojisi LTE hizmetini sağlamak için stratosferde yüksek rakımlı balonlar kullanan Proje Loon'un bir dalı. En son Porto Riko'da uçuruldu. Maria kasırgasıyla sarsılan Porto Riko'ya giden balonlar, bölgedeki iletişimin büyük bir bölümünü toparladı.

Erkmen ayrıca, ekibinin zorlukların üstesinden gelmek için "yeni bir yaklaşım benimsediğini" söyledi ancak yazılım ve donanım gelişmelerini belirtmedi.

Andhra Pradeş eyaletinde 53 milyon kişi yaşıyor. Bu 53 milyon kişinin ise sadece yüzde 20’lik kısmı internete erişebiliyor. Eyalet yönetimi, Fiber Grid adını verdiği program çerçevesinde 2019 itibarıyla 12 milyon hanenin internete erişebilmesini hedefliyor.