Teknoloji Bill Gates günde 2 dolar kazansaydı nasıl zengin olurdu?

Bill Gates günde 2 dolar kazansaydı nasıl zengin olurdu?

13.11.2017 - 15:59 | Son Güncellenme:

Bill Gates dünyanın en zengin kişileri arasında yer alıyor. Hatta Gates, Jeff Bezos'tan sonra dünyanın en zengin ikinci kişisi. Peki Bill Gates, günde 2 dolar kazanan işçilerden biri olsaydı ne yapardı?

Bill Gates günde 2 dolar kazansaydı nasıl zengin olurdu

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Microsoft'un kurucusu Bill Gates'in uzun zamandır çok parası var. Muhtemelen bunu hiç düşünmediğini söylediği için bahse bile girebilirsiniz. Microsoft'u kurduysanız, ne zaman isterseniz bir şey satın alabilirsiniz. Ancak, Gates'in şirketinin toz haline geldiği ve net değerinin düştüğü varsayalım. Bu durumda ne yapardı. Gates hayatını günde 2 dolara nasıl yaşardı dersiniz?

Nisan ayında yazdığı bir blog yazısına göre Gates, "Elbette tek bir doğru cevap yok ve yoksulluk farklı yerlerde farklı görünüyor. Fakat yoksul ülkelerde, tavuk yetiştiren birçok insanla tanıştım ve bu kuşlara sahip olmakla ilgili çok şey öğrendim. Tavuklar ucuz ve bakımları kolay hayvanlar. Aynı zamanda da değerli bir yatırım olabilirler. Onları yokluk sırasında yemek her ne kadar sağlıklı olsa da gelir elde etmek gerekiyor." dedi.

Haberin Devamı

Batı Afrika gezileri ve araştırmaları sırasında Gates, 8 ila 10 civcivi olan bir üreticinin 3 ayda ortalama 40 civciv daha üretebildiğini görmüş. Batı Afrika’da bir tavuk 5 dolara satılıyor ve sahibine yılda 1000 dolardan fazla kazandırıyor. Bölgedeki yoksulluk sınırı ise o dönem 700 dolar civarında.

Gates ve eşi Melinda’nın, dünyadaki yoksul ailelere hayvancılık desteği sunan bir vakfı bile var. Amaçları Sahra bölgesi altında kalan Afrika ülkelerindeki insanların %30’una tavuk yetiştiriciliğini öğretmek.

100 bin tavuk bağışlamıştı

Geçtiğimiz yıl Gates, Sahra altı Afrika ülkelerindeki yoksullar için "tavukların yükselişi" adında bir proje başlattı. Proje kapsamında 100 bin tavuk bağışı yapan Gates, kendi blogunda paylaştığı yazıyla projenin detaylarını da anlattı.

Tavuk yetiştiriciliği sayesinde Afrika’da birçok ailenin yoksulluktan kurtulabileceğini ileri süren Gates, “Tavuklar sürekli olarak üreyeceği için bu kadar güçlü bir gelir artışını sağlayacak başka bir yatırım bulamazsınız” dedi.

Gates’in paylaştığı bilgilere göre Sahra altı Afrika ülkelerinde nüfusun yüzde 41’i aşırı yoksulluk sınırı olarak kabul edilen yıllık 700 dolar gelir seviyesinin altında yaşıyor. Çiftçiler, projeye 5 tavukla başlayacak ve 3 ay içinde 40 tavuğa ulaşacak. Çiftçinin yıllık geliri ise 1000 dolara kadar ulaşacak. Projeyle birlikte söz konusu ülkelerdeki nüfusun yüzde 30’unun desteklenmesi hedefleniyor.

Yazarlar