Teknoloji Elmanın çürük tarafı

Elmanın çürük tarafı

02.08.2013 - 22:24 | Son Güncellenme:

Apple ürünlerini imal eden fabrikaların işçileri temel güvenlikten yoksun şekilde haftada 69 saat çalışıyor. Peki ayda 285 dolar kazanan işçiler, hangi şartları yerine getirmek zorunda?

Elmanın çürük tarafı

Günümüzde herkes Apple ürünleri için can atıyor. İnsanlar yastık altındaki paralarını çıkartıp saatlerce mağazaların önünde kuyruklarda bekliyor; bazılarıysa daha da ileri gidip bir iPhone için böbreğini bile satıyor.
Peki Apple’ın ürün tedarikçileri Foxconn ve Pegatron gibi firmaların çalışma şartları?
Çinli işçiler fabrikalarda haftada 69 saatin üzerinde ve güvenlikten yoksun bir şekilde çalıştırılıyor. Ama yine de işsizlik yüzünden, iş için fabrikaların yolunu tutuyorlar.
Huffington Post’a göre tedarikçi firmaların ‘nitelikli işçi’ alırken mülakatta sorduğu bazı sorular:

Haberin Devamı

Dövmeniz var mı?

“Evet” derseniz size verecekleri cevap net “Reddedildiniz.” Birçok insanın önünde, işçiler dövme muayenesinden geçiyor.

35 yaşın üzerinde misiniz?

Fabrika, 16-35 yaş arası kişileri işe alıyor.

Hamile misiniz?

Çalışırken hamile kalan kadınlar, eğer evlilik dışı hamile kaldıysa ya da aile planlaması politikasını ihlal ediyorsa, doğum izni veya ücretli doğum izni alamıyor.

Saçınız?

Pegatron, ‘sıradışı saç veya saç renkleri’ne sahip olanları işe almıyor.

Ayak numaranız kaç?

Ayak numaranız kadınlarda 34’ün altında, erkeklerde 46’nın üstündeyse ne yazık ki reddedildiniz.
Haftanın 7 günü çalıştıran, sıcak su olmadan bir odada 8-12 işçiyi yaşatan firma hakkında, çalışanlara “iPad’i seviyor musunuz?” sorusu sorulduğunda; “Bizler Pegatron’u her gün daha iyi yapmak için çalışıyoruz” cevabı alınıyor.

Haberin Devamı

141 ADIMDA IPHONE

* Foxconn fabrikasında cihazların çoğu eski moda şekilde yapılıyor.
* 12 saat vardiyalı işçiler, iki vardiyalı olarak çalışıyor. Bu sayede bir günde 300 bin iPad kamera modülü yapılabiliyor.
* Birçok işçi, fabrikada yaşıyor. Ortalama başlangıç maaşı ayda 285 dolar, saat başı verilen ücret 1.50 dolar. Kafeteryada yemek 0.70 dolar.
* 2010’dan bu yana Foxconn’da 18 işçi intihar etti. Nedeninin “yabancılaşma, can sıkıntısı veya monotonluk” olduğu tahmin ediliyor.
* İşçiler, statik geçirmez ceket giymek zorunda.

TEKNOLOJİ PAZARI

Hem güçlü hem taşınabilir

Asus, 18.4inç çoklu dokunmatik Full HD ekranlı Android tableti, P1801-T Portable AiO’yu duyurdu. 178 derece görüş açılı IPS ekran, gücünü dört çekirdekli Tegra 3 işlemci ve 2GB RAM’den alacak. 32GB hafızalı Asus, 5 saat 1080p video oynatabiliyor. Cihazda SonicMaster ses teknolojisi var ve kablosuz olarak Mac/PC’ye bağlanabiliyor.

Petzval geri dönüyor

19. yüzyılın efsanevi kamera lensi Petzval, Lomography firması tarafından yenilendi. Portre çekimleri için özel üretilen lens, Canon EF ve Nikon F makinelerle uyumlu. Cihazın 85mm odak uzaklığı, 30 derece görüş alanı, F/2.2 diyafram değeri, en yakın 1m odaklanma mesafesi var. Kickstarter’da 350 dolar.

Haberin Devamı

Elmanın çürük tarafı

Trafikte sörf

Alman bir şirket tarafından geliştirilen scooter ve bisiklet karışımı Scrooser, trafik derdini azaltıyor. Trafikte sörf yaptıracak aracın aküsü 1-3 saatte şarj olup 25 gün kullanılabiliyor. 1000W elektrikli motoruyla 25km hız yapabilen Scrooser, ayakla da sürülebiliyor. Maksimum 128kg taşıyan 1.7m’lik Scrooser, 4 bin dolar.

Elmanın çürük tarafı

Beton değil kamera

Panasonic, suya, darbelere, toza ve soğuğa karşı dayanıklı ‘HX-WA30’ kamerası çıktı. Ergonomik yapıdaki cihazın 2.6inç ekranı 285 derece dönebiliyor. 16.4MP lensiyle 18x optik zoom yapabilen kamera, 720p ağır çekim video kaydedebiliyor. Kameranın bataryası 880mAh, hafızası 65MB. 300 sterlin.