Sosyalmedya Facebook gündeminde yeni karar: Kullanıcılar artık toplu dava açabilecek!

Facebook gündeminde yeni karar: Kullanıcılar artık toplu dava açabilecek!

17.04.2018 - 15:42 | Son Güncellenme:

Facebook resmen gündemden düşmemek adına elinden geleni yapıyor. Son 1 aydır kullanıcıların gizlilik verilerini paylaşması yüzünden soruşturma açılmıştı. Fakat bu soruşturmanın üzerine yeni bir soruşturma daha ekleneceği gözüküyor. Çünkü Facebook’ta son günlerde ortaya çıkan fotoğraf paylaşımında otomatik yüz tanıyan ve biyometrik verileri kaydeden sisteme kullanıcılar tarafından toplu dava açılabilecek.

Facebook gündeminde yeni karar: Kullanıcılar artık toplu dava açabilecek

Dünya gündeminden düşmeyen Facebook soruşturmaları, yeni soruşturmaların kapılarını açıyor. Facebook yıllar önce yüzü otomatik algılayabilen bir yapay zeka yazılımını fotoğraflar üzerinde uygulamaya başlamıştı. Paylaşılan fotoğraflardaki insanların yüzlerini tanıyabilen bu özellik şirketin veri merkezine tüm kullanıcı bilgilerin biyometrik fotoğraf olarak işlendiği anlamına geliyordu. Tepkiler üzerine İngiltere gibi çoğu ülke bu özelliği yasakladı. Ancak ABD ve Türkiye gibi çoğu ülkede bu özellik hala aktif olarak kullanılıyor.

Haberin Devamı

Bu konu üzerine bir grup Facebook kullanıcısı, Facebook’un izinsiz bir şekilde biyometrik veri toplaması’nın özel hayata müdahale ettiğini göstererek şikayette bulunmuştu. Facebook bu şikayet üzerine kişilerin hiçbir kanıtı olmadığını aktarmıştı. Fakat yüz tanıtma özelliği, insanların internette kolayca aranmalarına neden oluyor.

Ancak San Francisco’da devam eden bu dava, kullanıcıları sevindirecek bir sonuca bağlandı. Artık Facebook’un yüz tanıtma özelliğinden rahatsız olan kullanıcılar, Facebook’a toplu şekilde dava açabilecek. Karar henüz sadece ABD özelinde tutuluyor. Fakat yakın zamanda diğer ülkelerinde bu kararı alacakları kesin görünüyor.