Oyun Gaming İstanbul sona erdi! Peki GIST ile ilgili akılda kalanlar neler?

Gaming İstanbul sona erdi! Peki GIST ile ilgili akılda kalanlar neler?

05.02.2018 - 10:19 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin tek uluslararası dijital eğlence ve oyun fuarı olan Gaming İstanbul (GİST) sona erdi. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen fuara katılınlarına sayısı geçen seneye oranla yüzde 35 arttı. Bunun dışında Gamescom veya E3 gibi büyük fuarlardagördüğünüz büyük oyun şirketleri de fuarda ev sahipliği yaptı. GIST notlarım kısaca şu şekilde…

Gaming İstanbul sona erdi Peki GIST ile ilgili akılda kalanlar neler

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Gaming İstanbul 2018, bu yılda İstanbul Kongre Merkezi’nde oyunseverleri bir araya getirdi. Ubisoft, Microsoft gibi dev oyun şirketlerinin yanında fuar, ödüllü oyun ve cosplay turnuvaları, oyun dünyasında kariyer yapmak isteyenlere veya sektörde çalışan profesyonellere ev sahipliği yaptı.

Katılım oranı önceki yıla göre yüzde 35 arttı. Zaten bunu kapıda oluşturulan uzun kuyruklar ve içerdeki atmosferden anlayabilirdiniz. Yalnız içeride o kadar çok ses vardı ki çekim yapmak oldukça zordu. Vloggerlar bu konuda bana epey hak verecektir.

Gaming İstanbul’da dört gün boyunca yeni oyunlar tanıtıldı. Bunların başında Far Cry 5 ve The Crew 2 yer alıyıor. Hatta yurt dışından Ubisoft yetkilileri de fuarda stand alanındaydı. Oyun merakla beklememin dışında orada deneyimlemek de ayrı bir zevkti. Tek sorun çekime izine verilmemesiydi. Oyunlar henüz piyasaya sunulmadığı için yetkililer tarafından çekim yapmama izin verilmedi. Ubisoft bu konuda ipleri sağlam tutuyor anlaşılan.

Haberin Devamı

God of War’ın yeni oyununu fuarda deneyimlemek istiyordum ama olmadı. Sony’nin oyunu fuar için yetiştiremediği yönünde bir duyum aldım. Yetişseymiş tadından yenmezdi. Sadece Kratos için fuara gelecek insanlar tanıyorum. Örnek vermek gerekirse ben!

Fuara ilk girdiğinizde Güney Koreli Pearl Abyss’in yapımcısı ve dağıtıcısı olduğu Black Desert Online’ın standı sizi karşılıyordu. Zaten fuardaki en büyük alana sahip stand da onlara ait. Oyuncular fuarla aynı zamanda yayımlanan Uyanış güncellemesinin sunduğu yeni özellikler denerken kendinden geçiyordu.

En sevdiğim stand ise Xbox’ındı. Zaten alana gittiğinizde sizi direkt kıpkırmızı bir Porsche karşılıyor. Forza 7 için getirmişler ve harika görünüyordu. PlayerUnkown’s Battlegrounds ya da PUBG hayranları da oradaydı. Nvidia standında Blizzard ve HP’nin katkılarıyla düzenlenen 30 bin TL ödüllü Overwatch turnuvası da oyunseverlerin ilgi odağı oldu.

Bunların dışında YouTube ve Twitch gibi sosyal ağlarda oyun yayını yapanlar ve YouTuber’lar da oradaydı. Jahrein, Pintipanda, EasterGamers, Enis Kirazoglu, Levo, Glandal, Tamer Yeşildağ, Batu Bozkan (Videoyun) gibi ünlü yayıncıları fuarda görmek mümkündü.

Haberin Devamı

Gaming İstanbul sona erdi Peki GIST ile ilgili akılda kalanlar neler

En iyi cosplay’e 10 bin TL ödül verdiler

Bak en sevdiğim kısım burası. Fuarda bir cosplay yarışması düzenlendi ve kazanana 10 bin TL ödül verildi. Hatta yurt dışından Mellu, Nagra ve Aoki gibi dünyaca ünlü üç cosplayer da getirtildi. Daha sonra adaylar GIST 2017 Cosplay yarışması birincisi Enhar Güreşçi ile Mellu, Nagra ve Aoki’den oluşan jürinin karşısına çıktı. Onlarca aday vardı peki kim birinci oldu?

Yarışmanın birincisi Starcraft’tan Alarak karakterini canlandıran Cihan Yallı, ikinci World of Warcraft’taki Arthas karakterini canlandıran Kaya Diril oldu. Üçüncüsü ise Trinity Blood adlı Japon çizgi serisindeki (manga) Seth Nightlord karakterini canlandırdı.

Gaming İstanbul sona erdi Peki GIST ile ilgili akılda kalanlar neler

Kadın katılımcı oranı her yıl artıyor

Fuarda Gaming İstanbul Marka ve Pazarlama Yöneticisi Meriç Eryürek ile de ufak bir söyleşi yapma fırsatım oldu. Eryürek fuarla ilgili, “Gaming İstanbul, hem oyunseverler hem de profesyonel oyunculara yönelik bir fuar. Bölgedeki tek uluslararası fuar. Aynı zamanda üçüncü yılımızdayız.

Haberin Devamı

Bizim geleneğimiz ziyaretçi oranımızı her yıl yüzde 50 arttırmak oldu. Sağolsunlar ziyaretçilerimiz de bunu başarmamızı sağladı. Bu yılda yine belirlediğimiz rakamın yüzde 50 üstündeyiz.

Kadın katılımcı oranı bu yıl epey yüksek. Yüzde 28 civarında. Bu da çok gurur verici bir durum. Dünya ortalaması ise yüzde 15.

Türkiye’de oyun ilgili var olan çoğu firma bu yıl da katılımcılar arasında yer aldı. Bunların başında Microsoft, Ubisoft, Playstation gibi firmalar geliyor. İlk defa yabancı rakipleriyle yarışabilir kalitede bir fuar olduğuna bu sene ikna olabilirler.

Bu katılımcıların dışında biz serbest geliştiricilere de ücretsiz yer ve konferans girişi sağlıyoruz. Buraya gelen yerli ve yabancı profesyonellere oyunlara bu şekilde gösterebiliyorlar. Seçtiğimiz bir serbest geliştiriciyi de yurt dışında büyük bir fuara yolluyoruz, o fuardan da bir geliştiriciyi buraya alıyoruz.” dedi.

Gaming İstanbul sona erdi Peki GIST ile ilgili akılda kalanlar neler

Yerli geliştiricilere de büyük destek veriliyor

Haberin Devamı

Büyük firmaların yanında fuarda yerli ve bağımsız (indie) oyun geliştiricilerini de görmek mümkündü. Gaming İstanbul, yıllık net geliri 50 bin TL’nin altındaki 30’dan fazla bağımsız geliştiriciye ücretsiz alan ve bir kişilik B2B bileti hediye ediyor. Böylece yerli oyun şirketleri, oyuncular ve yatırımcılarla buluşabiliyor.

Dünya genelinde 110 milyar dolara ulaşan oyun pazarı, Türkiye’de de 2017 yılında 750 milyon doları buldu. Konuyla ilgili Eryürek, “Yerli oyunların yıllık ihracatı 500 milyon dolara ulaştı. 2016’da burada destek verdiğimiz No 70: Eye of Basir, 2017 yılında dünya devlerinin arasında kendi standını açacak büyüklüğe ulaştı.

Türkiye’deki oyun pazarının büyüklüğü 2017’de 750 milyon doları aştı. 2018 tahminleri ise yüzde 15 büyüme öngörüyor. 880 milyon doları hedefleyen bu pazarda 30 milyondan fazla oyuncu var.” dedi.

Her güzel şeyin bir sonu olduğu Gaming İstanbul’da sona erdi. Ülkemizde bu tarz fuarları veya etkinlikleri görmek güzel. Umarım önümüzdeki yıllarda Türkiye’yi temsil ederek GİST’in tam anlamıyla uluslararası bir fuar olduğunu da görürüz. Oyunla kalın efenim…

Gaming İstanbul'la ilgili hazırladığımız kısa videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz:

Benim için #gamingistanbul böyle geçti. Sadece bir gün gidebildim ama keyifliydi. Bugün de son günü imkanınız varsa gidin bi bakın. #sakaldanadam #beardedmen #bearded #gist #cosplayer

Onur Binay (@10ur1000ay)'in paylaştığı bir gönderi ()