Teknoloji Kara Kutu Nedir, Ne İşe Yarar? Uçaklardaki Kara Kuru Hangi Malzemeden Yapılır?

Kara Kutu Nedir, Ne İşe Yarar? Uçaklardaki Kara Kuru Hangi Malzemeden Yapılır?

25.03.2021 - 03:11 | Son Güncellenme:

Uçaklarda çeşitli parçalar bulunmaktadır. Kara kutu da bunların arasında yer almaktadır. Kara kutu nedir? Kara kutu ne işe yarar ve hangi malzemeden yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Kara Kutu Nedir, Ne İşe Yarar Uçaklardaki Kara Kuru Hangi Malzemeden Yapılır


Uçaklar, sürekli olarak veri üreten cihazlardır. Bunların arasında hız, yükseklik ve yakıt değerleri gibi çok önemli veriler bulunmaktadır. Uçakta herhangi bir şeylerin ters gitmesi, bu verilerde görülebilmektedir. Bundan dolayı uçağa dair bu verilerin büyük önemi vardır. Bu veriler, uçağın kara kutusunda sürekli olarak saklanmaktadır.

Kara Kutu Nedir?

Kara kutu, uçaklardaki tüm veriyi otomatik olarak kaydeden bir bilgisayar sistemidir. Bunlara uçağın uçuş verileri, durumunu gösteren veriler ve pilotların konuşmaları da dahildir. Uçağın üretmiş olduğu hemen her veri kara kutu içerisinde kaydedilmektedir. Herhangi bir kaza durumunda uçak enkazından bu kara kutu çıkarılarak kaza nedeni bulunmaya çalışılır. Tarihte kara kutular araştırmacılara çoğu kez yardım etmiştir. Kara kutular sayesinde günümüzde çok daha güvenilir uçaklara biniyoruz.

Kara Kutu Hangi Malzemeden Yapılır?

Kara kutu, bir uçak kazasını araştırmadan en kilit parçaları arasında yer almaktadır. Bundan dolayı zarar görmeden içerisinde saklamış olduğu veriyi bizlere ulaştırması gerekir. Uçak kazalarında kara kutu yüksek G kuvvetine ve yüksek derecelerde yanmaya maruz kalabilmektedir. Bu kutu tüm bu koşullara dayanabilmesi adına paslanmaz çelikten üretilmiştir.