The Others Bekaret kontrolünü Saygın yaptırsın

Bekaret kontrolünü Saygın yaptırsın

03.01.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bekaret kontrolünü Saygın yaptırsın

Bekaret kontrolünü Saygın yaptırsın

"AİLELER Kızlarını bekaret kontrolüne götürmeli. Birkaç genç kız intihar etmiş, bu çok önemli değil" diyen Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Işılay Saygın'a bir zamanlar belediye başkanlığını yaptığı ve milletvekili seçimlerinde en fazla oyu aldığı İzmir'in Buca ilçesinden büyük tepki geldi.
Saygın'ın önce kendisine bekaret kontrolü yaptırmasını isteyen Bucalılar "Bugüne kadar hiç evlenmemiş birinin aileden sorumlu bakan yapılmasının sakıncası bu sözlerle ortaya çıkmıştır" dedi. Saygın ise ısrarını sürdürerek "Tepkiler beni ilgilendirmez. Bekaret kontrolü yapılacak" diye konuştu. Bucalılar Saygın'a tepkilerini şöyle dile getirdi:
* Dilek Çiğdem: "Işılay Hanım'a yakışmadı. Üç çocuk annesi bir insan olarak, 2000'li yıllara girilirken böylesi çağdışı bir konunun ortaya atılmasını mantığım almıyor. Çocuklarımıza böyle sahip çıkamayız. Onlara güvenmek zorundayız. Aileler Işılay Hanım'ın sözlerini dikkate almamalı."
* Esra Yavuz - Osman Özdemir (nişanlı çift): "Işılay Hanım'ın böyle bir söz sarfetmesine inanmak gerçekten çok zor. Çünkü bu sözleri mantık kabul etmiyor. Bu devirde bekaret kontrolü ilkel bir davranıştır."
* Çağıl Aydoğdu: "Bir genç kız olarak bu sözleri kınıyorum. Ayrıca bugüne kadar hiç evlenmemiş olan olan bakan hanım önce kendisi gidip bekaret kontrölü yaptırsın."
* Gönül Aydoğdu: "Bekaret kontrölü yerine gençlere kaliteli bir eğitim, gelecek için iyi olanaklar sağlamanın yollarını tartışmalıyız. Bir genç kız elbette gezecek, arkadaşlarıyla görüşecek. Bunları yapmak demek dışarda bir şey yapmak değil ki. Önce gençlere ve gençliğe güvenmek, anlamak ve onlarla konuşmak zorundayız."
Eczacı Asuman Boyacıgiller (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği İzmir Şube Başkanı): "Saygın'ın sözleri başta yaşam hakkına aykırı. `Bir kaç kız intihar ederse etsin' demek, ne demek. Dünyanın hiç bir ülkesinde böyle ilkel bir kontrol yok. Ama ülkemizde uygulanmaya çalışılıyor."
Işıl Güveyler: "Bir genç kız olarak kendime güveniyorum. Ailem bana böyle bir test yaptırmak isterse karşı çıkmam. Ancak temiz olduğumu ıspatlarsam bunu aileme karşı koz olarak kullanırım. Böyle bir kontrol beni psikolojik olarak olumsuz etkiler, ailemden soğutur."
İzmir'in Güzelbahçe ilçesine bağlı Payamlı Köyü'nde tapu dağıtan Saygın ise tepkilere şu yanıtı verdi:
"Tepkiler beni bağlamaz. Bekaret konrolünü isteyen aile yaptırabilir. Türk örf ve adetleri neyi gerektiyorsa biz onu yapıyoruz. Bundan sonra da böyle yapmaya yani örf ve adetlere göre çalışmaya ve yasa çıkarmaya devam edeceğiz."