The Others Birleşemeden yakalandılar

Birleşemeden yakalandılar

03.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Birleşemeden yakalandılar

Birleşemeden yakalandılar


Türban eylemleriyle adını duyuran ve Hizbullah'la birleşme görüşmeleri yapan Malatyalılar Grubu'nun 285 üyesi gözaltında


       Başta Malatya olmak üzere özellikle İstanbul, Gaziantep, Erzurum ve Kayseri'de faaliyetlerini sürdüren, 1997 - 1998'de Türkiye'de türban eylemleriyle ve Malatya olaylarıyla gündeme gelen "Malatyalılar" (Şafak-Değişim) adlarıyla tanımlanan örgüte yönelik, 28 ilde operasyon düzenlendi.
       Zekeriya Şengöz adlı kişinin siyasi liderliğini yaptığı örgüte yönelik operasyonlarda, Ağrı'da 19, Ankara'da 11, Erzurum'da 13, Gaziantep'de 14, İçel'de 25, Isparta'da 13, İstanbul'da 21, İzmir'de 18, Kahramanmaraş'da 15, Kayseri'de 15, Konya'da 16, Malatya'da 23, Van'da 12 ve diğer 15 ilde de 70 olmak üzere toplam 285 kişi gözaltına alındı.
       Gözaltına alınanlardan 15'i, polis sorgularından sonra serbest bırakılırken, şu ana kadar adliyeye çıkarılanlardan 12 örgüt mensubu tutuklandı, 25 örgüt mensubu da mahkemelerce serbest bırakıldı.
       Operasyonlarda; Ağrı, Elazığ, Gaziantep ve Malatya'da bir Kalaşnikof, bir MP-5 olmak üzere 2 uzun namlulu tüfek, 8 tabanca ve 9 av tüfeği ele geçirildi. Bu silahlardan bazılarının ruhsatlı olduğu belirtilirken, aramalarda 3 bin 930 mermi ve 1 kuru sıkı tabanca bulundu.

Hizbullah'la görüşme

       Gözaltına alınan örgüt mensuplarının sorgulanması sonucu "Malatyalılar Grubu'nun şer'i esaslara dayalı teokratik bir devlet düzeni oluşturmak amacıyla çalışmalar yaptıkları, İslami kimlik kazanmak ve var olan sistemin yanlışlığını halka anlatmak için, İslam'ı tebliğ etmeye çalışarak, 'cemaate' dayalı güç oluşturdukları" bildirildi.
       Örgütün, oluşturulan güç ile zamanı geldiğinde bir şeriat düzeni kurma stratejisini benimsedikleri, başta siyasi dini lider ile üst şura olmak üzere örgütlendikleri, üst şura üyelerinin ise Hizbullah terör örgütü ile birleşme ve güç birliği oluşturma temelinde görüşmeler yaptıkları saptandı. Örgütün, ayrıca, paravan vakıfları finanse etmek suretiyle illegal örgütlenme çalışmaları içinde olduğu da belirlendi.