The Othersİmam hatipler kapanıyor

İmam hatipler kapanıyor

26.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

İmam hatipler kapanıyor

İmam hatipler kapanıyor


"MESLEKİ ve Teknik Eğitim" konulu 16. Milli Eğitim Şurası'ndan ortaöğretimde yeniden yapılanma öngören köklü bir reform önerisi çıktı. Öneriye göre, Anadolu liseleri, fen liseleri, meslek liseleri, imam - hatip liseleri ve genel liseler, "Çok Programlı Lise" adıyla tek çatı altında toplanacak. Şurada, zorunlu temel eğitimin 12 yıla çıkarılması kararı da alındı.
Dün toplanan Şura Genel Kurulu'nda, liselerin tek çatı altında toplanması ve ve bu kurumlarda farklı amaçlara göre düzenlenmiş programların uygulanması kararı bir oya karşı oy çokluğuyla alındı. Buna göre, liselerde verilen eğitim tek bir okulun bünyesinde toplanacak ve program olarak açılacak. Şura kararı bakanlık tarafından uygulamaya geçirilirse, imam - hatip lisesi, Anadolu lisesi ve fen lisesi gibi okullar açılmayacak. Bu gruptaki okullar, ancak "Çok Programlı Liseler" bünyesinde program olarak yer alacak. Şuranın bu konudaki kararı şöyle:
"Ortaöğretim bugünkü parçalı yapıdan kurtarılarak, birlik içinde çeşitliliği yansıtan, kaynak kullanımında verimliliği getiren, yeterliliğe dayalı, çok amaçlı bir yapılanmaya dönüştürülmeli, böylece genel ve mesleki liseler ve değişik sektörler için varolan okul türleri ve yaygın eğitim kurumları yerine farklı amaçlara göre düzenlenmiş program çeşitliliğine yer veren kurumlaşmaya geçilmeli."
Çok Programlı Lise bünyesinde açılacak programlar, diploma ve çeşitli sertifikalara götürecek şekilde, geniş tabanlı ve modüler esasa göre düzenlenecek, programlar arasında yatay ve dikey geçiş sağlanacak.

Sınavsız Üniversite

Şura, mesleki teknik programlardan Meslek Yüksek Okulları'na sınavsız geçiş kararını da aldı. Meslek Yüksek Okulu (MYO) mezunları da alanlarında fakültelere dikey geçiş yapabilecekler. Mesleki teknik programı ve MYO tamamlayan öğrencilerden de başarılı olanlara lisans programlarına sınavsız olarak dikey geçiş olanağı sağlanacak.

Cinsiyet ayrımına hayır

Şura kararında, özellikle kız öğrencilerin mesleki eğitim programlarına katılmalarının özendirilmesi gerektiği vurgulanarak, "Ders kitapları ve diğer ders araç - gereçlerende cinsiyete dayalı ayrımcılık yapılmalalı" denildi.
Kararda, ilköğretim sonrası okullaşmayı artırmak amacıyla kız öğrencilere burs ve iş verilmesi öngörüldü.
Genel Kurul'da kabul edilen önerilerden bazıları şöyle:
* Mesleki teknik eğitim programlarından mezun olanlardan isteyenlere kendi alanlarında meslek yüksek okullarının diploma veya sertifika amaçlı programlarına sınavsız giriş imkanı verilmeli, bu okullardan diploma ile mezun olanlardan isteyenlere alanlarında lisans programlarına dikey geçiş olanağı verilmeli. Mevcut sistemden yeni sisteme geçiş için bur uygulama planı hazırlanmalı.
* Zorunlu temel eğitim 12 yıla çıkarılmalı.
* Mevcut kapasitenin tam gün, tam yıl kullanılması sağlanmalı.
* Sistemin yönetim ve finansman dahil planlamadan program geliştirme, uygulama ve değerlendirmeye kadar her aşamasında işveren ve işçi kuruluşları, akademik ve araştırma kurumları, meslek kuruluşları, öğrenci, öğretmen ve veli temsilcilerinin aktif bir şekilde karar süreçlerine katılmaları sağlanmalı.
* İlköğretimden yüksek öğretime kadar eğitim sürecinin bütününde teknoloji eğitimine yer verilmeli.
* Ortaöğretim programları bilgi ve teknoloji çağının gereklerine uygun olarak tümüyle gözden geçirilmeli, beceri öğretimini temel alan geleneksel yaklaşımlar tekredilmeli.
* Mesleki eğitimde niteliği geliştirici ve yönlendirici olmak üzere Türk Meslek Standartları Kurumu adıyla özel bir kuruluşu oluşturulmalı.
* Mesleki eğitim programlarının oluşturulmasında yerel ve bölgesel gereksinim ve düzenlemeler öne çıkarılmalı.
* İlköğretimin bütün sınıflarında meslek alanlarını tanıtıcı etkinlere yer verilmeli. Seçmeli dersler, mesleki teknik eğitim programlarını tanıtıcı ve özendirici şekilde düzenlenmeli.
* İlköğretimin bütün sınıflarında yaz dönemlerinde kültür, beceri ve yönlendirmeye yönelik kurslar açılmalı.
* Ortaöğretimin ilk yılında mesleki danışmanlık hizmeti verilmeli,
* Üretim içinde kadınların istihdamına ağırlık verilmeli,
* Özürlülerin mesleki teknik eğitiminde özür grupları ve özür dereceleri göz önüne alınarak yönlendirme yapılmalı. Mesleki teknik olanaklarından özürlü gençlerin yararlanabilmesi için fiziki engeller ortadan kaldırılmalı, özürlülere gerekli eğitim araç ve gereçleri sağlanmalı.



KEŞFETYENİ
Survivor'da adaya veda eden isim belli oldu!
Survivor'da adaya veda eden isim belli oldu!

Cadde | 16.05.2025 - 00:39

Survivor All Star'da düellolar oynandı, adaya veda eden isim belli oldu. İşte detaylar...

Yazarlar