Vitrin Sayıların dili

Sayıların dili

02.05.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sayıların dili

Sayıların dili
2 Mayıs 1998
Emre AKÖZ

Bilirsiniz, reklam "ticari iletişim" olarak da tanımlanır. Gerçekten de alışveriş etkinliği içinde, satıcının kar etme gayesi kadar tüketici ihtiyacının tatmini de önem taşır. Diyelim ki saat alacaksınız. Eğer piyasadaki markalar hakkında fikriniz yoksa arzunuza uygun bir saati bulma ihtimali çok azalır. İşinizi gücünüzü bırakıp o dükkan senin, bu dükkan benim gezerek saat aramak da zaman alır ve yorucudur. Reklamları izlemek, ilanlara göz gezdirmek ise ürünlerin dünyasında neler olup bittiğini anlamak için kolay ve ucuz bir yoldur.
Buraya kadar anlaştık. Ne var ki birçok reklamın tüketiciye tatmin edici nitelik ve nicelikte enformasyon verdiğini söylemek mümkün değil. Enformasyon derken malın fiyatını (kampanya ilanlarındaki gibi) ya da tüm teknik özelliklerini (bilgisayar ilanlarındaki gibi) sayıp dökmeyi kastetmiyorum. O ayrı bir konu. Ancak benim gözlerim zaman zaman ürün hakkında daha belirgin verileri aramıyor değil. Örneğin rakamlar... Bir ürün hakkında en esaslı, en güvenilir bilgi herhalde rakamlarla iletilendir. Çünkü rakam sınanabilir bir veridir ve aynı zamanda reklamverenin tüketiciye verdiği bir sözdür.
Şimdi gelin çarşamba günkü gazetelere birlikte bir göz atalım. Bakalım ne tür bir rakamsal enformasyon yer salıyor ilanlarda... Milliyet'teki ilanlara bakıyoruz:
* İş Bankası'nın net karı 81 trilyon lira. Toplam mevduatı ise 924 trilyon lira. Ne çok para!
* M. Police'in ayakkabı ilanının sloganı çekici: "Aşk aşağıda başlar!" Ancak ilanda hiçbir sayısal veri yok.
* Yataş'ın yüzde 15'lik indirimi 10 Mayıs Anneler Günü'ne dek sürüyor. Anneye hediye olarak yatak alınır mı bilmem ama indirim oranı fena değil.
* 7 - 10 Mayıs tarihleri arasında İstanbul'da "İnsan Kaynakları, Kişisel Gelişim ve Meslek Edinim Fuarı" düzenleniyor. Bu ilanda sayısal veri yok. Ancak seminer programının tam dökümü yapılmış ki, gayet bilgilendirici. Örneğin Sistem Yayıncılık adına Ramazan Yıldırım "Öğrenmeyi Öğrenmek" başlıklı bir konuşma yapacak. Bu kavram son zamanlarda çok moda oldu. Geçenlerde aynı adlı kitap çevrilmişti. Tavsiye ederim.
* Renault'nun Twingo Wind modeli taksitle satılıyor. Hemen teslim için 249.4 milyon lira peşin veriyorsunuz. Taksitler ise 3 aydan başlayıp 2 yıla dek uzuyor. Eğer son şıkkı tercih ederseniz ayda 218.1 milyon ödeyeceksiniz. Renault'culara minik bir tavsiyem var: Akılda kalması için rakamlarda küsurattan kaçınmak gerekiyor.
* "Şimdi İzocam Foamboard 120 cm. eninde, istediğiniz boyda." Böyle diyor İzocam'ın ilanı. Bilgilendirici bir ilan ama tabii 120 santim foamboardun neden daha avantajlı olduğunu ben anlamıyorum.
* Kemerburgaz'daki Yaşamkent, İstanbul'a 25 dakika uzaklıkta olduğunu özellikle belirtiyor. Yerinde bir ayrıntı. Çünkü gecenin bir vakti, örneğin şehir merkezindeki sinemadan çıktıktan sonra, insan bir an evvel evine gitmek ister.
* Toyota Corolla Ecowagon için tek bir rakam var: 3 milyar 169 milyon. Yani Türk lirası. Siz yazıyı okumaya devam edin, ben bu arada tek kuruş harcamadan kaç maaşımı biriktirirsem bu otomobili alabileceğimi hesaplayayım...

e-mail: eakoz@milliyet.com.tr
faks: 0212 5056431