Abbas Güçlü
MİLLİ Eğitim Bakanı
Hikmet Uluğbay, dün, nihayet konuştu. 8 yıllık kesintisiz eğitimle ilgili yasa tasarısının Bakanlar Kurulu'ndan geçtiğini ve Meclise sunulduğunu açıkladı. Eğer ileride pürüz çıkmazsa, üzerinde mutabakat sağlanan tasarı, kamuoyunun beklentilerine cevap verecek nitelikte. Tasarıya göre:
* İlköğretim 8 yıla çıkacak ve kesintisiz olacak.
* Uygulma bu öğretim yılında başlayacak.
* Anadolu liseleri, kolejler ve imam hatip liselerinin orta bölümlerine bu öğretim yılından itibaren öğrenci alınmayacak. (Bu yıl sınav kazananlar hariç.)
* Kuran kursları ve çıraklık eğitim merkezlerine, 8 yıllık ilköğretim okullarını bitirmeyenler başvuramayacak.
* Muhafazakar kesimin ısrarla isteği seçmeli ders uygulması, ilköğretimde söz konusu olmayacak. Arapça, Kuranı Kerim gibi mesleki dersler ancak, ilköğretimden sonra hazırlık sınıflarında okutulacak.
* Zorunlu din kültürü ve ahlak eğitimi dışındaki dini eğitim, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açacağı Kuran kurslarında verilecek. (Bu kursların yaz aylarında olacağı kesinlikle vurgulanmalıdır)
* 8. sınıfın ikinci yarıyılında, öğrencilere lisede devam edebilecekleri okul ve programlar hakkında genel rehberlik eğitimi verilecek.
"Tasarısı bu da, yorumu ne?" diye soracak olursanız, işte o zaman durum değişir. Hükümet, MGK'nın ve komuoyunun büyük bir bölümünün istedği doğrultusunda bu tasarıyı hazırladı. Ama sonrası için aynı samimiyette olacağını sanmıyorum. Eğer biraz samami olsalardı, DTP şimdiye kadar kırk defa gurup kurar, komisyonlarda çoğunluk elde edilir ve bir gün dahi zaman kaybedilmezdi.
Başbakan
Yılmaz ve ortaklarının, ileri de
"Biz ürezimize düşeni yaptık, yasayı hazırlayıp meclise sunduk, bundan sonrası yüce meclisin işidir" demeye hakkı yoktur. Hazırladıkları yasayı aynen meclisten geçirmek, artık onlar için onur ve namus meselesidir...Umarız Ankara'yı abluka altına almaya çalışan tarikatçı şovmenlerin etkisinde kalmazlar.
Kazanamayanlar üzülmesin
Üç gündür, yüzbinlerce evde sınav heyacanı var. Kazananlar, kazanamayanlar. Puanlar, tercihler. Tam bir kargaşa söz konusu. Herşeyden önce bu listelerin çok önemli olmadığını ve anadolu liseleriyle, kolejler arasındaki gel-gitler nedeniyle yüzde 80'e varan oranda değişeceğini hatırlatmak isterim. Sınavı
"kazanamadı" gözüken en az 20 bin öğrenci, yedek listelerden
"kazanır" hale gelirken, bir o kadarı da bir üst tercihlerine girme hakkı elde edecek.
Anlayacağınız, üzülmek için biraz erken. Esas yarış bundan sonra başlıyor...
Yazara EmailA.Guclu@milliyet.com.tr