Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Abbas Güçlü


8 yıllık kesintisiz eğitim konusunda dananın kuyruğu bu hafta kopacak. Koalisyon ortaklarının ve muhalefetin gerçek tavrı önümüzdeki bir kaç gün içinde netleşecek.
Geçtiğimiz hafta, liderler arasında özellikle de Yılmaz - Ecevit arasında bu konuda yoğun temaslar yaşandı. Cuma akşamı geç saatlere kadar süren toplantıda partilerin teknik kadroları da yer aldı ve 8 yıl konusunda "olurlar, olmazlar" enine boyuna tartışıldı.
Bu konuda DSP kanadından tek kelimelik de olsa açıklama almak mümkün değil. Bütün müzakereleri sır gibi saklıyorlar. Biz de resmi bakandan bilgi alamayınca, gölge bakana yani Avni Akyol'a başvurduk.
Akyol'la birlikte, Akçakoca Festivali'nde hem güzel bir hafta sonu geçirdik, hem de 8 yıl konusundaki en son gelişmeleri, birinci ağızdan dinlemiş olduk.
Baştan beri 8 yıl konusunda Başbakan Yılmaz'ın yanı başında yer alan Akyol'a göre, 8 yıl çıkmaya çıkacak ama o kadar da kolay olmayacak.
Her şeyden önce Milli Eğitim ve Plan Bütçe Komisyonlarında iktidar partilerinin çoğunluğu ele geçirmesi gerekiyor. Bu gerçekleşmeden yasa tasarılarının Meclise gelmesi zaman kaybettirmekten öte bir işe yaramaz.
Akyol, yasa Meclise geldiğinde, iktidardayken, 8 yıl kesintisiz eğitim konusunda kararlı görünen DYP'nin nasıl bir tavır sergileyeceğini merak ediyor. Sağlam'ın "8 yıl için her türlü alt yapı hazır" sözlerine de gülüp geçiyor. Yasal olarak hiçbir ön hazırlığın yapılmadığını ve bu konuda ikisi geçici 9 maddede önemli değişiklik öngörüldüğünü ve hazırlıklarının yapıldığını söyledi.
Kuran kursları ve çıraklık eğitimi konusunu da bu çerçevede ele alacaklarını söyleyen Akyol, "8 yıl kesintisiz eğitim bu yıl yasal olarak, gelecek yıl da fiilen başlayacak" dedi. En üst düzeydeki mutabakata göre bu yıl sınavları kazanan öğrencilerin hakları saklı kalacak. Ancak gelecek öğretim yılı için ilkokuldan sonraki tüm giriş sınavları kaldırılacak. 8 yıllık ilköğretimde Arapça ya da Kuranı Kerim gibi seçmeli derslerin konulması da söz konusu değil. 8'inci sınıfta ya da daha sonraki yıl uygulanacak hazırlık sınıfında mesleki yönlendirme olacak ve her okulun ilgi alanına göre dersler konulacak.
Akyol, yasal düzenlemenin çerçeve niteliğinde olacağını, asıl önemli olanın uygulamada ortaya çıkacağına da dikkati çekerek, "1974'te İmam hatiplerin orta kısımları açılırken yasalara böyle bir madde konulmadı. Şimdi de konulmayacak. Karar Milli Eğitim Bakanlığı'nın" şeklinde konuştu.
Anlayacağınız bu konuda henüz taşlar yerli yerine oturmuş değil. Bir yanda kamuoyu baskısı, bir yanda bakanlar kuruluna kadar yansıyan tarikatların çırpınışları...
Ecevit ve Uluğbay, bu konuda şeffaf olmak zorundadır. 1974'te MSP ile kapalı kapılar ardında yapılan pazarlıkların faturası çok ağır oldu. Umarız, yine benzer bir faturayla karşılaşmayız.
8 yıl konusu vatandaşların da büyük ilgisini çekiyor. Avni Bey'le sohbete gelen her on kişiden 9'u, 8 yılın ne olacağını sordu... Ama bütün bunlar bir yana, bu yıl üçüncüsü yapılan Akçakoca Turizm, Kültür ve Fındık Festivali müthişti. Binlerce kişinin katıldığı gece konserleri, kültürel ve sanatsal etkinlikler toplumun rahatlama isteğinin en somut göstergeleriydi. Halk, kavga, dövüş değil hizmet istiyor. Belediye Başkanı Erol Solak da buna soyunmuş. Alan memnun, veren memnun.
Yazara EmailA.Guclu@milliyet.com.tr