Abbas GÜÇLÜ
Türkiye, 24 yıllık hayaline, nihayet kavuştu. İlk adımı 1973'de atılan 8 yıllık kesintisiz temel eğitim, RP ve DYP'nin tüm engellemelerine rağmen, dün, TBMM'de büyük bir coşkuyla yasallaştı. Hayırlı uğurlu olsun.
Her ne kadar RP'liler, 16 ağustos'u, yani dünü, "Cehalet Bayramı" olarak ilan etseler de, 16 ağustos, aydınlık yarınların ilk adımı olacak.
Başbakan Yılmaz ve yardımcı Ecevit'le birlikte, 8 yıla büyük destek sağlayan Baykal için, asıl büyük mücadele şimdi başlıyor. Liderler, kamuoyunda giderek artan "daha iyi eğitim" isteğini karışalayabilmek için, ellerinden geleni yapacaklarını söylediler.
Eğitime sıcak bakış sadece liderle sınırlı değil. 9 gün süren komisyon ve 23 saati kesintisiz süren 2 günlük genel kurul çalışmalarında, milletvekilleri de, daha önce hiç bir konuda gerçekleşmeyen müthiş bir performans sergilediler. Umarız bu samimi ilgi, bundan sonra da hep devam eder ve Türkiye bir utanç haline gelen 3.7 yıllık ortalama eğitim süresini, 2 binli yılların hemen başında önce 8'e, sonra da 10, 12 yıla çıkartır.
Biraz gerilere gittiğimizde, 8 yıllık kesintisiz eğitim için en fazla emeği geçenlerin başında, DYP'nin gurup kararına rağmen kabul oyu veren Milli Eğitim eski Bakanı Turhan Tayan geliyor. Tayan, yıllardır ağızlarda sakız olan kesintisiz 8 yıl konusunda, geçen yıl, yine çok büyük bir mücadele sonrasında 15. Milli Eğitim Şürası'ndan geçirerek ilk adımı atmıştı. Dün de bu kararında ne kadar samimi olduğunu gösterdi. "Kesintisiz 8 yıl önümüzdeki yıl mutlaka gerçekleşecek" diyen Mehmet Sağlam ise dün "red" oyu verirken renkten renge girdi...
8 yılın mimarlarından bir diğeri ise bu konuda canla başla mücadele eden Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Bener Cordan'dı. Cordan, bir yandan RP'lilerin akıl almaz taktiklerini boşa çıkartırken, öte yandan da Bakan Uluğbay'ın bu konudaki açığını mükemmel bir şekilde tamamladı.
Eğitimin yabancısı olmasına rağmen, Türk eğitim tarihinin en büyük reformlarından birine imzasını atan Bakan Hikmet Uluğbay ve her türlü engelleye rağmen yasanın TBMM'den geçmesini sağlayan Uluç Gürkan ve Biltekin Özdemir de en fazla takdir toplayan isimlerdi.
TBMM'de sabahlara kadar süren görüşmeler sırasında liderler, milli eğitim bakanları ve eğitim dostu milletvekilleriyle uzun uzun görüşmeler yaptık. Başbakanın bu konudaki görüşlerini dün anlatmıştık. Bugün ise RP'lilere göre bu yasanın "mimarı", "dayatmacısı" CHP lideri Baykal'ı dinleyeceğiz:
"Çocuklarımızın geleceği için yapacağımız en büyük yatırım eğitimdir. 8 yıl yasası, eğitimde yeni bir dönemin başlangıcıdır. CHP'nin eğitime ilgisi yasanın çıkmasıyla sınırlı değil, hayata geçirilmesi için de, eğitimi hep gündemimizin birinci sırasında bulunduracağız. 4. madde, laik eğitimin dinselleştirilmesine kapı aralayan çok büyük bir yanlıştı ve yanlıştan dönüldü. Din eğitimine elbette karşı değiliz. Ama konuda Diyanet'te yeni yasal düzenlemelere gidilmelidir. 8 yıl gibi bu konuda da işin takipçisi olacağız..."
Baykal, Başbakan Yılmaz'ın tekli öğretim, 30 kişilik sınıflar, herkese yabancı dil projelerini, kısa vadede biraz hayalci buluyor. Özellikle dikkat çektiği konu ise öğretmen açığı ve milli eğitim kadrolarının bir an önce Atatürk ve laiklik karşıtlarından temizlenmesi...
Yazara EmailA.Guclu@milliyet.com.tr