Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Abbas GÜÇLÜ

8 yıl yasası tamam gibi. Ama, esas önemli olan bundan sonra ne olacağı! 8 yıllık temel eğitim, 1974'te de, 5+3 şeklinde kabul edildi. Ancak bir türlü uygulamaya geçilemedi. "Yine bir 24 yıl daha bekleyecek miyiz? Hükümetin bugünkü coşkulu 8 yıl heyacanı, bundan sonra da aynı canlılığını koruyacak mı?" Şimdi herkesin sorduğu soru bunlar.
Kamuoyunun bu konulardaki tedirginliğini, Derya Sazak, Yavuz Donat ve Fikret Bila'yla birlikte Başbakan Yılmaz'a aktardık. Aynı tedirginlik, başka kanallardan da fazlasıyla kendisine ulaşmış olacak ki, öneminin fazlasıyla bilincinde.
Yılmaz, yasa için, "Bu bir son değil, başlangıç" diyor. Asıl hedeflerinin yasayı, bir an önce hayata geçirmek olduğunu söylüyor.
Eğitim reformunun zorunlu eğitimi 5 yıldan 8 yıla çıkarmakla sınırlı kalmayacağını, eğitim felsefesinin ve eğitimden beklentilerin yeniden düzenleneceğini üzerine basa basa vurguluyor.
Başbakan Yılmaz, eğitim konusunda, eskiye oranla fazlasıyla birikime sahip olmuş. Çözümü, başkalarına havele etmek yerine, yardımcısı Ecevit'le birlikte kendisi üstlenmiş. İşte Başbakan'ın eğitime ilişkin düşencelerinden satırbaşları:
* Şu andaki yüzde 60 genel, yüzde 40 mesleki eğitim oranları, 2000 yılında yüzde 75 mesleki, yüzde 25 genel eğitim konumuna getirilecek.
* Üç yıl içinde ikili eğitim yapan okul ve 60, 70 kişilik sınıflar kalmayacak.
* Öğretmen açığını, emekli öğremenlerimizi yeniden göreve davet ederek kapatacağız.
* İmam hatip liseseleri meslek okulu olmaktan çıkıp, üniversiteye öğrenci hazırlayan kurum haline gelmiş. Talebin nedeni ailelerin ek din bilgisi arzusu ve üniversite yolunun açık olması. Mezunlar sadece İlahiyat'a gidecek dense, talep yüzde 10'a iner.
* 8 yıl, iki kanallı eğitimi kaldıracak.
* Siyasette ender yakalanan bir konjektür yakaladık. Bunu en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz.
* Eğitim kurumlarını RP ve tarikatların etkisinden kurtaracağız. Bunu demokratik hukuk kuralları içinde yapacağız.
* Eğitim reformu için üçlü bir kaynak paketi hazırlıyoruz. Dünya Bankası ve diğer uluslararası kuruluşlardan alınan krediler, hükümetin yaratacağı kaynaklar ve bağışlar...
Yılmaz, çok sigara içiyor, çok yoğun bir siyasi trafiği yönetiyor ve kendine ayıracak bir dakikası bile yok ama, morali yerinde.
Espriyle karışık, 8 yıla evdeki desteğin nasıl olduğunu sordum. Berna Hanım'dan tam destek varmış. Bu yıl 5. sınıfa geçen Hasan ise bütün çocuklar gibi bırakın 8'i, 5 yılı bile fazla buluyormuş. En iyisi 3 yıl diyormuş...
Yazara EmailA.Guclu@milliyet.com.tr